Grote foto met reizigers

Inloggen Registreren

Log in op je profiel

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Herinner mij

Maak een profiel aan

Velden met een ster (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Bevestig wachtwoord *
Email *
Bevestig email *
Hoeveel is 20 + 15?

Navigatie


Het Ministerie van IenM heeft goede ambtenaren…….

......met dank aan Jeroen Fukken.

Ambtenaren zijn het slachtoffer van ambtenarengrappen en bezuinigingen. De thumb KLEINJVW 20140108 ArrienKruyt 1017grappen worden gemaakt door mensen die geen ervaring hebben met de openbare dienst. Politici vinden het makkelijk om te roepen dat er teveel ambtenaren zijn en dat er daarom wel bezuinigd kan worden. Vervolgens vragen de politici om meer en beter beleid, meer toezicht en strengere handhaving van de regels. Hoe dat rijmt met minder ambtenaren wordt nooit uitgelegd. In de OV-sector gebeurt dat allemaal ook.

Staatsrechtelijk hebben ambtenaren geen eigen mening maar dragen ze uit wat de Minister of de Staatssecretaris vindt. Het is daarom ongebruikelijk om in het openbaar iets te zeggen over de kwaliteiten van een ambtenaar afzonderlijk. Ik wijk nu bewust van dat gebruik af.

Eén dezer dagen gaat Jeroen Fukken het departement verlaten. Hij heeft drie jaar de directie geleid die ging over het Openbaar Vervoer. Dat waren voor hem persoonlijk tropenjaren met gedoe rond de FYRA, TLS, de OV-chipkaart, de Lange Termijn Agenda Spoor, directiewisselingen bij NS en ProRail en gemekker over concessies. Hij heeft vaak de staatssecretaris bij gestaan in de Tweede Kamer. Hij heeft lange werkdagen gemaakt inclusief de weekenden. Dat conflicteerde met zijn verantwoordelijkheden als huisvader.

Ik heb die drie jaren veel met Jeroen Fukken te maken gehad. Hij was open en hij begreep de noodzaak om veel te praten met bedrijven, overheden én met Rover. Ik heb hem nooit hoeven te overtuigen dat de reiziger de hoogste prioriteit is in het Openbaar Vervoer. Hij kreeg de ruimte om nieuwe ambtenaren aan te stellen en dat heeft hij bekwaam gedaan. Er zit nu een goede ploeg ambtenaren. Hij laat zijn directie in betere staat achter dan bij zijn eigen aantreden. Jeroen bedankt!

Arriën Kruyt

7 september 2014

© Reizigersvereniging Rover | Colofon website
Ontwerp en techniek door AlexIT