Grote foto met reizigers

Inloggen Registreren

Log in op je profiel

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Herinner mij

Maak een profiel aan

Velden met een ster (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Bevestig wachtwoord *
Email *
Bevestig email *
Hoeveel is 20 + 15?

Navigatie


Petitie treintoiletten aangeboden

wc bord

Politieke partijen 50Plus en SP, reizigersvereniging Rover en het actiecomité Treinen met Toilet overhandigen morgenochtend 3000 handtekeningen voor toiletten in de Gelderse treinen. Deze organisaties voerden met steun van veel patiëntenorganisaties actie voor toiletten in alle treinen die door de provincie worden beheerd. Met deze handtekeningen willen de organisaties aantonen dat het hoog tijd wordt dat de toiletten terugkeren in alle treinen die in de rijkste provincie van Nederland rijden.

50Plus, SP, Rover en Treinen met Toilet begonnen in augustus met een handtekeningenactie om de toiletten te laten terugkeren. Zij willen dat de provincie terugkomt op het besluit om geen toilet te plaatsen in de regionale treinen waar de provincie verantwoordelijk voor is, zoals de treinen in de Betuwe en de Achterhoek, de Valleilijn en de stoptrein Zutphen-Apeldoorn. In 2005 en 2009 vond de provincie het niet nodig om toiletten aan boord van deze treinen te verplichten.

De initiatiefnemers kregen veel steun van artsen- en patiëntenorganisaties. Zo spraken Dr. Paul Kil, voorzitter van de Nederlandse Urologenvereniging, en Renie de Boer, Mis(s) Nederland 2007, zich uit voor de terugkeer van de toiletten in Gelderse treinen. Zij riepen het provinciebestuur ook op om het landelijke voorbeeld te volgen. Na een motie van de SP besloot minister Schultz van Haegen van infrastructuur dat de nieuwe stoptreinen van de NS uiterlijk in 2025 een toilet aan boord moeten hebben. De Intercity-treinen van de NS krijgen sowieso vanaf het begin een toilet aan boord, terwijl andere provincies de treintoiletten als eis bij de aanbesteding van hun spoorlijnen opnamen.

50Plus en SP dienen woensdagmiddag een motie in, waarin aan het dagelijks provinciebestuur wordt gevraagd om de terugkeer van de toiletten in de treinen te onderzoeken en te zorgen voor oplossingen.

De handtekeningen worden om 9:45 uur op de Zuidgalerij van het Provinciehuis aan de Markt 11 in Arnhem aangeboden.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

© Reizigersvereniging Rover | Colofon website
Ontwerp en techniek door AlexIT