Grote foto met reizigers

Inloggen Registreren

Log in op je profiel

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Herinner mij

Maak een profiel aan

Velden met een ster (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Bevestig wachtwoord *
Email *
Bevestig email *
Hoeveel is 20 + 15?

Navigatie


Reisinformatie per land

Hieronder een lijst van Europese landen in alfabetische volgorde. Klik op een land om meer informatie te lezen over het reizen hier naartoe of binnen deze bestemming.

Baltische Staten (Estland, Letland, Litouwen

Reizen naar

Alleen Vilnius (Litouwen) is per trein bereikbaar vanuit West-Europa. Vanuit Warschau is er alleen overdag een treinverbinding met een overstap in Sestokai en Kaunas. Voor de treinverbinding zijn er kaartjes met korting te koop. Deze verbinding is echter tot tenminste maart 2014 gestremd vanwege werkzaamheden.

Alternatief voor de trein is de boot. Er zijn onder andere, niet altijd dagelijkse, verbindingen vanuit Kiel (Duitsland) naar Klaipeda (Litouwen) en van Travemünde naar Ventspils en Liepaja.

Vanuit Zweden zijn er veerverbindingen naar Letland (Ventspils, Riga) en naar Estland (Tallinn). Vanuit Helsinki (Finland) zijn er snelle en frequente veerverbindingen naar Tallinn, de hoofdstad van Estland.

Ander alternatief is de bus. Er is een nachtbus Warschau - Vilnius. Daarnaast verzorgt onder meer Ecolines busverbindingen vanuit Nederland, en frequenter, Duitsland en Warschau naar de Baltische staten.

Reizen in

De Baltische spoorwegen zijn, vooral bij internationale verbindingen, nog erg op Sovjet-leest geschoeid. Zo kan er nog in de 3e klasse gereisd worden. Daartegenover staat dat er steeds meer modern materieel op de nationale en regionale lijnen te zien is. In Estland heeft u bij de snellere treinen en in de eerste klas gratis Wifi. In Letland is het eind 2013 gratis beschikbaar in alle treinen.

Bij internationale verbindingen moet altijd gereserveerd worden.

De onderlinge verbindingen tussen de drie landen zijn per trein minimaal. De drie landen hebben wel goede verbindingen met onder meer St. Petersburg, Moskou en Minsk.

Ook het binnenlands treinverkeer houdt niet over. In veel gevallen is de bus een goed alternatief. Tussen de grote steden rijden meerdere bussen op een dag, en zijn soms sneller dan een trein. Reserveren kan handig zijn, vooral in de weekenden.

In Litouwen rijden er redelijk wat treinen tussen Kaunas en Vilnius, voor de rest is het behelpen. Er zijn voor lokaal vervoer drie soorten kaartjes: enkeltjes, groepskaartjes (tot zes personen) en kaartjes gebonden aan tijd. Bij deze laatste zijn er weekend, week- en maandkaarten (enkel en retour). Er is een geld terug regeling.
In Letland zijn redelijk wat verbindingen, vooropgesteld dat u Riga als uitgangspunt neemt. U kunt het beste voor de reis een kaartje kopen bij de ruim geopende loketten. Retourtjes zijn niet gebruikelijk. Er zijn op sommige dagen en tijden kortingen tot 25%. Ook groepen van meer dan tien personen krijgen korting, en er zijn vijf-, zevendaagse en maandkaarten met korting.

Estland kent drie spoorwegmaatschappijen: een voor de boemels in de omgeving van Tallinn, een voor de dienst Tallinn-Moskou en Tallinn-Sint-Petersburg v.v. en een voor de andere verbindingen naar onder meer Tartu, Narva, Viljandi en Riga (via Valga). Bij deze laatste zijn de kaartjes aan het loket, in de trein en online te koop, zowel tijdens als (ruim) voor de reis.

Internet

Estse spoorwegen: www.evr.ee / http://www.edel.ee/home / http://www.elektriraudtee.ee/
Letse spoorwegen: www.ldz.lv.
Litouwse spoorwegen: www.litrail.lt.
Boot: www.dfdslisco.lt./ www.stenaline.lt / www.stenaline.lv
Bus: www.eurolines.lt. / autobusubilietai.lt / http://www.bezrindas.lv/en/bus/index / www.ecolines.net / http://www.tpilet.ee/en? / http://www.peatus.ee/#route_search   

(Datum update: 18-12-2013)

België

Reizen naar

Na het Fyra-fiasco rijdt naar België weer de vertrouwde Benelux-trein Den Haag – Brussel, nu 12 keer per dag. De Thalys rijdt nu 12 keer per dag tussen Amsterdam en Brussel (in het weekend minder). Verder rijdt ieder uur de stoptrein Roosendaal – Antwerpen, die op werkdagen doorrijdt naar Puurs en in het weekend naar Brussel-Luchthaven. Uit Maastricht vertrekt elk uur de stoptrein naar Luik (Liège-Guillemins), met aansluiting op de intercity naar Leuven, Brussel, Gent, Brugge en Oostende. In Luik vertrekt ook de trein door de Ardennen naar Luxemburg. De IC Breda – Antwerpen gaat dit jaar nog niet rijden.

In Antwerpen-Centraal kunt u overstappen voor het westen van het land en de kust; in Brussel op treinen in alle richtingen. Brussel-Zuid (= Bruxelles-Midi) is het overstapstation voor Thalys, TGV en Eurostar. Ons advies is voldoende tijd te nemen voor aansluitingen in Brussel. Reizigers worden meestal op de volgende trein geboekt bij een gemiste aansluiting. In de reisplannen met Eurostar moet u wel rekening houden met de 30 minuten inchecktijd; in de praktijk lukt het in Brussel meestal wel om tien minuten voor het vertrek de Eurostar nog te halen.

Voor Thalys zijn er tarieven op basis van beschikbaarheid: hoe vroeger je boekt, hoe groter de kans op een laag tarief. Voor de overige treinen zijn er Benelux-weekend, Superdagretour en jongerenkorting. Bij een Thalys- vervoerbewijs is er een EBS-aanvulling (Elk Belgisch Station) van 7 € mogelijk. Helaas wordt deze bij boeking via de website automatisch ook voor bestemmingen op korte afstand verkocht. Het is dan goedkoper een apart binnenlands vervoerbewijs te kopen. Dat kan eventueel op de NMBS website. Het gebruik van Rail Pass (zie verderop) in combinatie met een Thalys-vervoerbewijs is dus niet zinvol. Wel vanaf Essen of Visé met de gewone trein.

Vanaf Maastricht, Eijsden en Roosendaal is er een apart aanbod dat sterk lijkt op de binnenlandse tarieven in België, te koop aan het stationsloketten in Roosendaal en Maastricht (met lokettoeslag van 0,50 €), de VVV in Maastricht en op www.b-europe.com. Dit is aanzienlijk goedkoper dan op de NS-Hispeed website. Het kan voordelig zijn met een binnenlands vervoersbewijs tot Roosendaal/Maastricht te reizen en dan verder te reizen met een Belgisch internationaal vervoersbewijs. Met een OV-chipkaart is men dan verplicht om in- of uit te checken. Dit is problematisch met de doorgaande internationale trein in Roosendaal. Ook tussen Belgische stations en Aken is er een dergelijk tarief.

NS heeft voor het Nederlands deel van de internationaal vervoersbewijs via Roosendaal de gesplitste rekenmethode heringevoerd, wat voor veel reizigers nadelig uitkomt. De prijs van het Nederlandse deeltraject is de optelsom is van een binnenlandse reis tot het opstapstation van de internationale trein en het Nederlands trajectdeel op de internationale trein. Het is in veel gevallen goedkoper om de reis op te splitsen in een binnenlands vervoersbewijs tot Roosendaal en een internationaal vervoersbewijs vanaf Roosendaal. Zolang de papieren kaartjes voor binnenlandse reizen nog niet afgeschaft zijn is dit geen probleem. Internationale reizigers die met de OV-chipkaart reizen zijn bij het splitsen wel verplicht om in- of uit te checken in Roosendaal. Internationale reizigers hebben wel het voordeel dat ze geen toeslag voor de IC direct (voorheen Fyra) betalen tussen Schiphol en Rotterdam.

Naar Nederland

Voor alle bestemmingen in Nederland verder dan Roosendaal en Maastricht wordt in België een lokettoeslag gevraagd van 3,5 € per dossier (7,0 € met reservering). In tegenstelling met Nederland is het nog niet mogelijk om een internationaal vervoerbewijs te kopen bij de verkoopautomaten (behalve naar Roosendaal en Maastricht). Verstandig is om indien mogelijk een retourbiljet te kopen in Nederland. De internationale vervoerbewijzen zonder reservering gekocht in België bij het loket zijn maar één dag geldig, tegenover een maand voor tickets gekocht bij NS-automaten.

Reizen in

Er zijn drie soorten binnenlandse treinen: intercity's (IC), sneltreinen (interregio's, IR) en stoptreinen (L). In de spits zijn er ook spitstreinen (P) en in de zomer toeristentreinen (ICT). Vrijwel alle treinen rijden elk uur volgens hetzelfde patroon; in de Ardennen rijden veel treinen eens in de twee uur. In de weekeinden zijn er aanzienlijk minder treinen; routes en tussenstations kunnen dan nogal afwijken van die van door de week. Elk Belgisch station heeft dan ook twee vertrekstaten: een voor maandag t/m vrijdag en een voor de weekeinden en feestdagen.

In de binnenlandse treinen (IC, IR, L, P, ICT) reizen kinderen t/m 11 jaar gratis (zonder tijdbeperking en in 1e en 2e klas; maximaal vier kinderen per begeleider; de leeftijd moet met een identiteitsbewijs kunnen worden aangetoond). Senioren (vanaf 65 jaar) kopen voor een vast bedrag van € 6 (eerste klas € 13) een retour tussen twee Belgische stations naar keuze (maandag t/m vrijdag vanaf 9 uur; in de weekends van 13 juli t/m 18 augustus geldt dit aanbod niet). Met een Rail Pass kunnen binnen een jaar tien willekeurige enkele reizen tussen Belgische stations worden gemaakt (€ 76, eerste klas € 117); de Go Pass 10 (€ 51) geeft dezelfde mogelijkheid aan jongeren (t/m 25 jaar) Er is ook een Go Pass 1 voor één rit (€ 6, alleen online te koop). Rail Pass en Go Pass zijn de hele dag geldig; een grenspunt geldt niet als station; wél kan de reis beginnen of eindigen op een station waar uw trein niet stopt. Verder is er het Weekendbiljet: een retour met 50% korting (vrijdag vanaf 19.00 uur). Regelmatig zijn er tijdelijke, goedkope tickets tussen twee Belgische stations, bv. in de zomer of in december en januari. Het loont de moeite om daarvoor even op de NMBS-website te kijken.

Tips

 • Langs vrijwel de gehele Belgische kust rijdt de populaire Kusttram, met aansluiting op de trein in Knokke, Zeebrugge, Blankenberge, Oostende en De Panne. Vanuit het De Panne eindpunt, bij het treinstation, kan weer verder gereist worden met de bus naar Duinkerke in Frankrijk. (dkbus.com)
 • Mooie treintrajecten zijn te vinden in de Ardennen, b.v. Luik–Gouvy–Luxemburg of Luik–Verviers–Aken.
 • Het Euregioticket is een dagkaart voor bus en trein in de Belgische provincies Luik en Limburg (enkel de spoorlijnen Luik - Hasselt, Luik - Maastricht, Luik - Spa - Géronstère, Luik – Eupen/Aken), het zuiden van Nederlands Limburg en een groot gebied rond het Duitse Aken; maandag t/m vrijdag: € 17 per persoon; weekend en feestdagen geldig voor maximaal twee volwassenen en drie kinderen.
 • Er bestaan goedkope dagkaarten voor de trams en bussen van De Lijn (Vlaanderen), TEC (Wallonië) en MIVB (Brussel). Geschikt voor allerlei interessante dagtochten zoals stedenbezoek, of wandelingen. De NMBS verkoopt helaas geen dagkaart. Er is een maximumritprijs met De Lijn ongeacht de afstand (3 zones of meer) of het aantal overstappen. Grote afstanden kunnen zo goedkoop worden afgelegd. Handig is om hiervoor een lijnkaart aan te schaffen, die onbeperkt geldig is. (delijn.be/vervoerbewijzen) Deze is te gebruiken door meerdere samenreizende personen en kan meestal ook in de treinstations gekocht worden.
 • De Vlaamse zusterorganisatie van Rover, TreinTramBus, heeft een aantal Groene Haltewandelingen uitgestippeld.
 • De NMBS verkoopt ook weekendretours naar Lille, met 40% korting.

Internet

Belgische spoorwegen: www.nmbs.be; Kusttram: www.dekusttram.be; stads- en streekvervoer Vlaanderen: www.delijn.be; Wallonië: www.infotec.be; Brussel: www.mivb.be; TreinTramBus: www.treintrambus.be en www.groenehalte.be. De routeplanners van De Lijn en de TEC nemen ook treintrajecten mee ook buiten hun gebied.

(Datum update: 7 januari 2014 II)

Bulgarije

Reizen naarPer trein:
Gerekend vanaf Utrecht Centraal, kan de hoofdstad Sofia in ca. anderhalf etmaal bereikt worden. De reis bestaat uit drie delen:
* Utrecht – Wenen, met de Duitse ICE en met een overstap in Frankfurt. Het snelste en comfortabelste deel.
* Wenen - Beograd (Servië). Een doorgaande verbinding via Boedapest met comfort van Oost-Europees niveau.
* Beograd - Sofia. Een veredelde stoptrein. Het Servische deel van dit traject is de zwakste schakel: ouderwets, langzaam, storingsgevoelig. Vanaf de Servisch-Bulgaarse grens gaat het weer vlotter. Plannen en boeken van de treinreis kan bij NS-Internationaal (slechte service) en de Treinreiswinkel (aanzienlijk betere service). Vooraf oriënteren kan goed via de Duitse reisplanner 

Bulgarije

Reizen in

In Bulgarije is alles west-oost gericht; de belangrijkste bergketens, vlaktes en rivieren, en daarmee ook de belangrijkste verkeersstromen.  De noord-zuid-verbindingen in het land zijn onderontwikkeld inclusief de verbindingen met Roemenië (noord) en Griekenland (zuid).  De west-oost-lopende grensrivier Donau vormt tussen Bulgarije en Roemenië het “Wateren Gordijn”; over ruim 600 km grenslengte zijn er slechts twee bruggen (halverwege het land bij de Bulgaarse stad Ruse en een nieuwe sinds 2013 in het westen bij de Bulgaarse stad Vidin).


Per trein:
Bulgarije heeft een spoorwegnet van een redelijke dichtheid, maar in de reizigerspraktijk is de trein van ondergeschikt belang. De Bulgaarse spoorwegen worden nog steeds geassocieerd met de communistische periode en (het moet gezegd) ze doen er weinig aan dat beeld tegen te gaan.Positieve uitzondering is de hoofdlijn Servische grens-Sofia-Plovdiv, onderdeel van de doorgaande spoorverbinding richting Istanbul en ook voor binnenlandse reizen van belang.Bulgaarse spoorwegen: bdz.bg.
Alternatieve Bulgaarse treinplanner: www.bgrazpisanie.com

Trein in Bansko (klik om te vergroten)

bansko trein thumbIn Bulgarije geldt ook de Balkan Flexipas, die ook te gebruiken is in
Roemenië, Servië, Turkije, Griekenland en Macedonië. Het is een eerste-klaskaart voor (anno 2013) € 174 euro (vijf dagen) tot € 366 (15 dagen). O.a. verkrijgbaar bij de Treinreiswinkel. In de landen waar de pas geldt, is de pas een derde goedkoper en is ook een versie voor tweede klas te koop. Gezien de lage prijs van de treinkaarten, de veelvuldige busreismogelijkheden en de vaak meerdaagse reizen, waarbij je meer dan een reisdag kwijt bent, is het een kwestie van afweging of je de Flexipas de moeite waard vindt.

 

Per interlokale bus:
In het Bulgaarse interlokale OV heeft de bus de hoofdrol. Elke grotere plaats heeft een interlokaal busstation (“Avtogara”); soms gekoppeld aan het spoorwegstation, maar soms ook geheel ergens anders in de stad gelegen.
Op de busstations bieden de diverse particuliere busmaatschappijen hun verbindingen aan met elk hun eigen loket, reisdoelen en dienstregeling, zonder ook maar enige onderlinge afstemming. De tijd nemen om het een en ander te vergelijken loont de moeite.Het busstation in de hoofdstad Sofia (“Centralna Avtogara”) is bijzonder groot en biedt veel verbindingen; het is gelegen direct naast het Centraal Station van de spoorwegen.
Zie: www.centralnaavtogara.bg/ (ook in het Engels)

De praktijk wijst uit: trek voor elke interlokale busreis een dag uit en noem het een “reisdag”.

Reistip:
Bansko is een pittoreske bergstad aan de voet van het Pirin-gebergte in het zuidwesten van Bulgarije en kan bereikt worden per trein. In de plaats Septemvri (gelegen langs de hoofdlijn Sofia – Plovdiv) kan worden overgestapt op de bergbaan naar Bansko en nog iets verder naar het eindpunt Dobrinishte. De rit van ca. 5 uur is een toeristische ervaring op zich.
Zie: bansko.org/bansko_train_schedule en Wikipedia (Engels) met veel detail-informatie over de bergbaan.

 

(Datum update: december 2013)

Denemarken

Reizen naar


Elke avond rijdt de rechtstreekse nachttrein van Amsterdam naar Kopenhagen via Padborg en Odense. Voor de treinverbinding overdag zijn meerdere overstappen noodzakelijk, in elk geval in Hamburg. Voor het Noorden van Nederland is het gebruik van de spoorverbinding Groningen–Leer een optie.

Vanuit Hamburg kundenemarken vogelfluglinie je naar Jutland gerezen via hoofdverbinding Flensburg-Padborg of via de regionale verbinding Niebüll – Tønder. Voor de verbinding naar Kopenhagen is er een treinverbinding waarbij de ICE-trein de veerboot Puttgarden–Rødby op rijdt. Tijdens de overtocht kun je uitstappen en in de veerboot de benen strekken. Er zijn ook treinverbindingen met de lokale treinen waarbij wordt overgestapt op de veerboot. De bussen van Eurolines rijden (‘s nachts) naar Kopenhagen en naar Jutland (Aalborg), zie www.eurolines.nl.

Tijdig reserveren is nodig, kan via internet. Anders reis via stoptreinen, in Duitsland in het weekend voordelig met Schönes Wochenende Ticket voor 42 euro voor 5 personen. Door de week met het nieuwe Quer-durchs-Land-Ticket of met NiedersachsenTicket tot Hamburg en Schleswig-Holstein-Ticket vanaf Hamburg.

Reizen in

hundested havenNaast de nationale spoorwegmaatschappijen rijden er op regionale spoorlijnen ook andere vervoerders zoals Arriva Tog (arrivatog.dk) Die hebben eigen vervoerbewijzen en commerciële acties, maar het landelijk tariefsysteem is overal van toepassing. Er is voor de treinen een soort OV-chipkaart systeem, maar daar hebben toeristen geen last van.

Via internet is bijna alle wenselijke informatie te vinden. Denemarken heeft een landelijke informatiesite: rejseplanen.dk, die werkt met Deens, Engels en Duits.Voor Kopenhagen:www.moviatrafik.dk.

In de steden kun je het best reizen op een dagkaart. Daarbuiten ‘enkeltjes’ en meerrittenkaarten als je met meer of vaker reist. Het tarief is overal gebaseerd op zones. Op kleinere stations staan net als bij ons alleen kaartautomaten. Een creditcard is handig. Via internet en thuisprinten is ook heel veel mogelijk. Voor Kopenhagen is er de Kopenhagen card die geldig op al het OV in de wijde omgeving en tevens toegang geeft tot museums en andere attracties, zoals Tivoli. Er zijn ook goedkopere 24-uur en 72-uur kaarten zonder de toeristische extras.

Tips

Internet is overal, nu ook in de treinen op Lolland die allemaal WiFi hebben.

In juli verkoopt Arriva op Jutland voordelige dagkaarten (99 kroon), die vooraf on-line geboekt moeten worden. (arriva.dk)

Er bestaat een tweedaags combinatie ticket waarbij rondgereist kan worden rond de Öresund in zowel Zweden als Denemarken. skanetrafiken.se (öresund rundt ticket) te koop bij de Kopenhagen tourist office of bij het Zweedse Skanetrafiken.

Let op: de kaartcontrole in en rond Kopenhagen is bijzonder streng. Verkeerde datum op je ticket, vergeten in te checken? Dan krijg je zonder pardon een boete van € 100. Daartegen kun je nog wel bezwaar maken – en het heeft zeker zin om dat te doen. Hoe uitgebreider de uitleg en hoe meer bewijsstukken, hoe beter.

(Datum update: 7 januari 2014)

Duitsland

Reizen naar

De snelle ICE rijdt vanuit Amsterdam vijf tot zeven keer per dag via Utrecht en Arnhem naar Duisburg, Düsseldorf en Keulen: daarna meestal door naar Frankfurt en éénmaal via Mannheim, Karlsruhe en Freiburg naar Bazel. Ongeveer om de twee uur is er de verbinding Amsterdam-Amersfoort-Deventer-Hengelo naar Berlijn. Deze geeft in Osnabrück aansluiting naar Bremen en Hamburg. De regionale treindienst Hengelo – Bad Bentheim is helaas weer opgeheven. Er zijn ook grensovergangen nabij Heerlen, Venlo, Enschede, Hengelo en Nieuweschans. De treindienst van Groningen via Nieuweschans naar Leer wordt gereden door Arriva-Nederland en OV-chipkaart is te gebruiken tot Leer. Internationale vervoerbewijzen voor bestemmingen verder dan Leer kan men echter niet bij Arriva kopen, maar wel bij gebruikelijke verkoopkanalen (NS, DB, treinreiswinkel). In de stations Heerlen, Venlo, Enschede zijn er Duitse verkoopautomaten die regionale Duitse vervoersbewijzen verkopen. Het Schönes-Wochenende-Ticket en Ländertickets zijn meestal pas geldig vanaf de grens, met enkele uitzonderingen. Vanuit Aken, Keulen, Düsseldorf, Duisburg, Dortmund, Münster, Osnabrück, Hannover en Bremen zijn er goede verbindingen met alle delen van Duitsland. Er rijdt ook een nachttrein (CityNightLine) van Amsterdam naar München (zie de FAQ Welke nachtreinen rijden er?).

Vanuit Nederland is er de Europa-Spezial te koop, zowel via NS als DB. Zie de FAQ "Kan ik korting op reizen krijgen?" voor Duitsland.

Reizen in

De Duitse spoorwegen (DB) kennen nog steeds een groot aantal treinsoorten. Naast diverse varianten regionale treinen (Regionalbahn - RB, Regionalexpress - RE, Stadtschnellbahn – S en Interregioexpress - IRE) zijn er allerlei langeafstandstreinen: de snelste is de ICE, daarna komen de Eurocity (EC) en Intercity (IC). De nachttreinen van DB heten CityNightLine (CNL), maar er zijn ook nog ook D- en EN-treinen: zie FAQ Nachttreinen.

Het tariefsysteem van de Duitse spoorwegen kent drie prijsniveaus: ICE, EC/IC en regionale treinen. Kaartjes die buiten Duitsland tegen het internationale tarief worden afgegeven, zijn van een variabel prijsniveau, afhankelijk van wat voor treinen er doorgaans over het grenstraject rijden. Daarbij hoeft geen aparte EC/IC- of ICE-toeslag meer te worden betaald; dit staat echter vaak niet op het kaartje vermeld.

Met de Sparpreis-formule kun je voor weinig geld Duitsland doorkruisen: enkele reis vanaf € 29 (tot 250 km € 19), afhankelijk van afstand en beschikbaarheid. Maximaal 4 medereizigers vanaf € 20 p.p.

Wanneer de goedkope kaartjes voor de gekozen trein op zijn, zit er niets anders op dan een andere trein te kiezen of met minder of geen korting genoegen te nemen.

Bij alle Sparpreis/Europa-Spezial-kaartjes geldt dat u moet reizen met de trein die op het kaartje staat. Alleen als u door treinvertragingen de geboekte trein mist, mag u de reis zonder bijbetaling met een andere trein voortzetten. Om problemen te vermijden is het handig te vertraging te melden bij de reizigerhelpdesk van het station zodat zij een stempel op de kaart kunnen zetten.

Voor wie regelmatig in Duitsland met de trein reist kan een BahnCard handig zijn. De BahnCard 25 geeft 25% korting op enkele reizen en retours in Duitsland en kost per jaar € 62 (€ 125 voor de eerste klas). Voor jongeren t/m 18 jaar kost de BahnCard 25 slechts eenmalig € 10. De BahnCard 50 kost € 255 (€ 515 voor de eerste klas) en geeft 50% korting, maar biedt geen combinatiekorting met de Sparpreis. Bij een BahnCard is Railplus gratis inbegrepen. Er zijn goedkopere BahnCards voor jongeren, senioren en samenwonende partners. BahnCard-houders hebben bij reizen langer dan 100 km recht op een gratis City-Ticket: een aanvulling op hun enkele reis of retour, die recht geeft op aansluitend openbaar vervoer in de stad van bestemming (momenteel 120 steden). De BahnCard 25 geeft ook 25% korting op een Sparpreis of Europa-Spezial, maar Railplus niet. Railplus biedt natuurlijk wel 25% korting op kaartjes vol tarief (enkele reis en retour).

Het Schönes-Wochenende-Ticket is er nog steeds, al wordt het wel steeds duurder:een zaterdag of zondag vrij reizen in alle regionale treinen en zeer veel bussen en trams in Duitsland; € 44 (aan het loket € 46) voor een gezin of voor een ander gezelschap van maximaal vijf personen. Op werkdagen vanaf 9 uur is er het Quer-Durchs-Land-Ticket voor € 44 (maximaal 4 medereizigers voor € 8 p.p.).

Voor een iets lagere prijs per dag zijn er ook de Ländertickets waarmee door één of enkele Duitse deelstaten kan worden gereisd. Deze zijn voor iedere dag van de week te koop. Er zijn ook Ländertickets voor een persoon. Voor kleinere gebieden zijn er vaak dagkaarten voor het hele openbaar vervoer; in sommige regio's ook voor reizen naar het nabije buitenland.

Deze regionale vervoersbewijzen zijn in Nederland niet te koop behalve bij de treinreiswinkel en op enkele grensstations; ook soms via de DB-website. Als algemene stelregel is het reizen met regionale treinen voor de langere afstanden ongeveer twee keer zo lang als met de langeafstandstreinen. Een goede reisroute, met alle overstaps en aansluitingen kan via de reisplanner verkregen worden door de langeafstandstreinen uit te sluiten. Bij problemen kan bij elke helpdeskbalie op de grote stations een print met de reisroute naar de gewenste bestemming verkregen worden. Reisadviezen kunnen ook bij de automaten afgedrukt worden.

Er geldt geldt een maximumprijs voor een enkele reis van € 142 (eerste klas € 230) voor het Duitse traject, inclusief ICE-toeslag (ook bij aankoop buiten Duitsland); BahnCard- en Railplus-kortingen zijn daarop van toepassing.

NB: Bovenstaande informatie over de treintarieven in Duitsland is niet alleen van belang voor reizigers met een Duitse bestemming, maar kan ook zeer interessant zijn voor reizigers naar o.a. Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland, voor wie Duitsland een doorgangsland is. Ook zij kunnen profiteren van een aantal kortingen op het Duitse traject en vaak ook het vervolgtraject.

Tips

 • Keulen–Bonn–Koblenz–Mainz vormt het klassieke traject langs de Rijn, en is tevens een goedkoper alternatief voor de hogesnelheidslijn Keulen–Frankfurt; de reis duurt (bovendien) twee keer zo lang. Andere mooie treintrajecten zijn te vinden in het Thüringerwald (tussen Eisenach, Meiningen, Saalfeld en Erfurt), de Eifel (Keulen–Trier via Gerolstein), de Moezel (Koblenz–Trier), het Zwarte Woud, de Alpen en het Duits-Tsjechische grensgebied.
 • In zeer veel steden en regio's zijn dagkaarten voor kleine groepen verkrijgbaar die op al het openbaar vervoer gelden, zoals de Kleingruppenkarte in Berlijn.
 • De Verkehrsclub Deutschland (VCD) geeft diverse gedetailleerde regionale landkaarten uit, met wandelroutes, bezienswaardigheden en OV-informatie. Te koop in veel stationsboekhandels.
 • Meereizende eigen (klein)kinderen tot en met 14 jaar reizen gratis in de trein.
 • Op www.bahn.de is het mogelijk maximaal twee via-stations aan te geven. Daarbij kan de gewenste overstaptijd op de via-stations worden opgegeven met een maximum van 48 uur. Dat geeft dus de mogelijkheid om tijdens de reis van A naar B, tweemaal twee dagen een tussenstop te maken in een of andere leuke plaats.
 • Voor hotelgasten van hotels die een “KONUS-Gästekarte” verstrekken is het openbaar vervoer in het zuidwesten van Baden-Württemberg gratis (zie www.konus-schwarzwald.info). Dat biedt allerlei mogelijkheden voor (combinaties van) leuke reisjes en wandelingen.
 • De regio langs de Moezel profileert zich steeds meer als fietsgebied. Grote stukken langs de rivier hebben aan beide oevers vrijliggende fietspaden met goede bewegwijzering en mogelijkheden om het achterland te verkennen. Met de trein kun je makkelijk je fiets meenemen, soms in speciale fietsrijtuigen. Vaak mag dit ook in de spits; in de daluren is het meenemen van de fiets zelfs gratis. Ook zijn er regionale buslijnen met aanhangers waarop fietsen mee kunnen. Heen met de fiets, terug met de bus. Informatie op www.vrt-info.de/fahrrad.php en www.regioradler.de.
 • In de Oostzee, dichtbij de stad Stralsund, ligt het Duitse eiland Rügen. Het eiland heeft prima mogelijkheden voor wandelen, fietsen en varen. De bus en de trein brengen u vrijwel overal op het eiland, in van mei t/m september met — voor streekvervoer — prima frequenties. De fiets kan mee met de bus, in de dienstregeling staat welke bussen een fietsaanhanger bij zich hebben. Bijzonder is Rasender Roland. Dit is een stoomtrein die gewoon openbaar vervoer is. De beste verbinding vanuit Nederland gaat met een overstap in Berlijn. Vanuit Amersfoort bedraagt de reistijd tussen de 9,5 en 10 uur.

Internet

De Duitse nationale spoorwegmaatschappij DB: www.bahn.de. Een schat aan informatie over aansluitend openbaar vervoer op www.nahverkehr.info. De VCD-landkaarten zijn (ook) te bestellen via www.vcd.org.

Kortingstarieven voor treinreizen in en door Duitsland

Al deze tarieven zijn beperkt beschikbaar en hebben treinbinding. Prijzen voor tweede klas.

Naar Duitsland (aankoop bij DB en NS)

Binnen Duitsland (aankoop bij DB)

Europa-Spezial

 • enkele reis of retour

 • min. 3 dagen van tevoren boeken

 • reserveren mogelijk

 • omboeken/restitutie voor vertrek: € 15

 • van € 19, afhankelijk van afstand en beschikbaarheid.
 • geen korting voor medereizigers

 • 25% korting met BahnCard 25

 • geen lokettoeslagbij de DB

Sparpreis

 • enkele reis of retour binnen Duitsland

 • min. 3 dagen tevoren boeken

 • reserveren mogelijk

 • omboeken/restitutie voor vertrek: € 15

 • van € 29 (tot 250 km € 19) tot € 119 enkele reis, afhankelijk van afstand en beschikbaarheid
 • medereizigers (max. 4) vanaf € 20 p.p. enkele reis

 • 25% korting met BahnCard 25

 • aan het loket € 5 toeslag

Door Duitsland (aankoop bij NS)

Discount

 • enkele reis of retour

 • min. 3 dagen tevoren boeken

 • 1 reservering verplicht en inclusief

 • omboeken: 1 keer, tot 1 uur na gepland vertrek uit Nederland (€ 5); restitutie niet mogelijk

 • geen korting voor medereizigers

 • van € 29 tot € 99 (afhankelijk van afstand) voor het deeltraject in Nederland en Duitsland; korting voor het vervolg.

Superdiscount

 • enkele reis of retour

 • min. 7 dagen tevoren boeken

 • 1 reservering verplicht en inclusief

 • omboeken/restitutie niet mogelijk

 • geen korting voor medereizigers

 • van € 19 tot € 79 (afhankelijk van afstand) voor het deeltraject in Nederland en Duitsland; korting voor het vervolg.

 

De Europa-Spezial is verkrijgbaar tussen Duitsland en Nederland, België, Luxemburg, Italië (beperkt aantal bestemmingen), Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Zweden (tot Stockholm en Uppsala), Frankrijk (zonder overstappen tot Parijs of Marseille), Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Kroatië.

Opmerking: Er zijn echter geen Europa-Spezial tickets van Nederland naar andere landen met Duitsland als doorreisland. Een Europa-Spezial van Duitsland naar een land zoals Polen is uiteraard te koop bij de DB-website en te combineren met een Europa-Spezial Nederland – Duitsland. Deze combinatie is vaak goedkoper dan wat de NS-Hispeed website aanbiedt.

De Discount en Superdiscount zijn verkrijgbaar tussen Nederland en enkele buurlanden van Duitsland.

(Update: 9-1-2014)

Finland

Reizen naar

Finland is per trein alleen bereikbaar via een zeer lange omweg via Minsk en Sint-Petersburg. Wel is Finland goed bereikbaar vanuit Zweden (o.a. Stockholm), met meerdere bootverbindingen over de Baltische zee. Een goed alternatief zijn Finnlines veerdiensten die van het Duitse Rostock, Lübeck of Travemünde naar Helsinki of Turku varen. Beide steden zijn vanuit Nederland op één dag met de trein te bereiken.

Reizen in

De Finse spoorwegen (VR) hebben 5 treintypes (in dalende prijs volgorde):

 • Pendolino: kantelbaktreinen tot 220 m/u met verplichte reservering
 • Intercity: snelle treinen, zijn reserveerbaar
 • Expres: snelle treinen, er zijn ook nachttreinen met slaapwagens 
 • Regionaal: lokale treinen. Rond Helsinki is er een voorstadsnet geintegreerd met het stadsvervoer voor de tarieven
 • Bus: Sommige aanvullende lange afstandverbindingen worden uitgebaat door de Finse spoorwegen

Daarnaast zijn er vier internationale dagtreinen tussen Helsinki en Sint-Petersburg in Rusland en een nachtrein naar Moscow. In het hoge noorden van het land zijn er veel langeafstandbusverbindingen van diverse maatschappijen die het mogelijk maken bijvoorbeeld de Noordkaap te bereiken.

Tips

Helsinki is een grote, mooie stad die een bezoek zeker waard is. Er zijn dagkaarten en meerdaagse kaarten voor de stad en omgeving, geldig op alle vervoermiddelen. Vanuit Helsinki is het mogelijk om met de snelle veerdiensten een dagtrip naar het sfeervolle Tallinn te maken, de hoofdstad van Estland. Hier geldt de euro als betaalmiddel en de prijzen zijn er lager dan in Finland.

De veerboten van/naar Duitsland zijn voorzien van alle faciliteiten, zoals sauna, bioscopen, enzovoort, zodat de reis naar Finland als een minicruise beschouwd kan worden.

Internet

Finse spoorwegen: www.vr.fi/en

Reservering voor de lange afstandsbussen: matkahuolto.fi/en

Finnlines veerdiensten:finnlines.com

Openbaarvervoer in Helsinki: hsl.fi/EN/ticketsandfares

(Datum update: 20-1-2014)

 

Frankrijk

Reizen naar

Rechtstreeks per Thalys naar Parijs of met de Benelux naar Brussel-Zuid en daar overstappen op de Thalys. Dat laatste is alleen zinvol als de rechtstreekse Thalys vol is of er alleen dure zitplaatsen zijn te reserveren. De combinatie Benelux/Thalys is normaal gezien veel duurder. Vanaf april komen er ook enkele rechtstreekse Thalys-treinen van Amsterdam naar Lille. Voor reizigers uit het zuiden van Nederland kan het handig zijn om via Maastricht en Luik (Liège-Guillemins) te reizen; dan van Luik naar Brussel of rechtstreeks per Thalys naar Parijs. Vanaf Brussel vertrekken ook TGV's naar het zuiden van Frankrijk: met deze treinen kunt u een overstap in Parijs – met de bijbehorende metrorit van station naar station – vermijden. Het kan soms ook goedkoper via Antwerpen naar Lille en van daar naar Parijs of verder. En de Zon-Thalys doet Amsterdam–Marseille in ca. 7 uur (zaterdags van eind juni tot eind augustus). Voor Thalys en TGV geldt: hoe vroeger u boekt, hoe lager de prijzen.

Lille (Rijsel): De reisplanner en boekingsmodule van NS Hispeed kent alleen Lille-Europe als bestemming in Lille en geeft daarom alleen verbindingen aan via de HSL Brussel – Lille. De kortste verbinding via Antwerpen, Gent en Kortrijk naar Lille-Flandres wordt niet getoond (wel voor de bestemming Moeskroen vlak voor de Franse grens). Ook de niet-HSL-verbinding tussen Brussel en Lille met overstap in Tournai wordt niet getoond. Vreemd genoeg is het wel mogelijk bij de NS-verkoopautomaten een internationaal vervoerbewijs zonder reservering naar Lille-Flandres via Kortrijk of Tournai te kopen. Ook is het mogelijk een Thalys-vervoerbewijs te kopen met een EBS-aanvulling (Elk Belgisch Station) vervoerbewijs van 7 € naar Moeskroen. Via de website van de NMBS (Belgische spoorwegen) of aan het internationaal loket in België kan een aanvullend vervoerbewijs Moeskroen – Lille-Flandres gekocht worden. Een goedkope niet-Thalys-optie is om een Belgische Rail Pass (zie landinfo België) te gebruiken voor het traject Essen – Moeskroen (7,60 €) in combinatie met een vervoerbewijs Moeskroen – Lille-Flandres.

Lille is een reisalternatief voor de meeste bestemmingen in Frankrijk. Vanuit Lille vertrekken veel TGV's in alle richtingen (veel meer dan vanuit Brussel). ‘s Avonds aankomen in Lille, daar overnachten in een van de vele hotels om daarna in de ochtend door te reizen is een goede reismogelijkheid. Lille heeft een gezellig centrum. De twee stations, Lille-Europe en Lille-Flandres zijn op loopafstand van elkaar (10 minuten met bagage).

Via Duitsland: Een alternatief is om te reizen via Duitsland. Er is namelijk een dagelijkse, rechtstreekse TGV-verbinding tussen Frankfurt Hbf en Marseille met haltes in Mannheim, Karlsruhe, Baden-Baden, Strasbourg, Mulhouse, Belfort-Montbéliard TGV, Besançon Franche-Comté TGV, Lyon Part Dieu, Avignon TGV en Aix-en-Provence TGV, die grotendeels op hogesnelheidslijnen rijdt zowel in Duisland als in Frankrijk. Frankfurt is vanuit Nederland gemakkelijk bereikbaar met rechtstreekse ICE treinen. Er zijn geen Europa-Spezial Nederland – Duitsland - Frankrijk, maar het is wel mogelijk de reis op te knippen in reisdelen Nederland – Duitsland en Duitsland – Frankrijk, waarbij op beide reisdelen aantrekkelijke kortingen mogelijk zijn. Met Europa-Spezial zijn overstapverbindingen in Frankrijk niet mogelijk. Het is niet mogelijk deze treinverbinding te boeken bij NS, maar wel bij de treinreiswinkel en op de DB-website.

Reizen in

De belangrijkste treinsoorten in Frankrijk zijn TGV, Intercités en TER. TGV en Intercités rijden over lange afstanden; TER's zijn regionale treinen die veelal rijden in opdracht van een regionale overheid. De TGV's van Parijs naar Lyon en Lille rijden in een uur- of halfuurdienst; de meeste andere treinen rijden veel minder vaak. In het weekend hebben veel regionale lijnen een zeer beperkte dienstregeling. Zeker voor verbindingen in het binnenland en verbindingen die niet via Parijs lopen, is het verstandig de dienstregelingen te raadplegen.

Voor veel langeafstandstreinen kunt u goedkopere kaartjes krijgen als u vroeg boekt (vanaf 3 maanden van tevoren) met het tarief Prem's, dat afhankelijk van de trein in verschillende prijsniveaus bestaat. Verder is er het tarief Loisir, met meer flexibiliteit voor het omboeken tegen een wat hogere prijs. Voor het vertrek is het omboeken van Loisir biljetten bij de automaten mogelijk.

In alle treinen bruikbaar zijn de Carte Jeune (€ 50 voor 1 jaar voor jongeren t/m 27), Carte Senior+ (€ 65) en Carte Enfant+ (€ 75), waarmee 25% korting gegarandeerd is, maar meer korting (soms tot 60%) mogelijk is, indien beschikbaar. Met een Carte de réduction week-end (€ 75 voor 1 jaar) krijgt u 25-50% korting op een retour van meer dan 200 km met een zaterdag- of zondagnacht of een dagretour in een weekend. In sommige regio's zijn er interessante aanbiedingen, zoals regionale kortingskaarten of dagkaarten. Railplus is in Frankrijk sinds kort voor alle reizigers mogelijk, dus niet meer alleen voor jongeren en senioren.

Tips

 • Een handig hulpmiddel is de landkaart France Transports, met een overzicht van alle spoorlijnen, een groot aantal regionale buslijnen en tram-/metrokaartjes van Franse steden; verkrijgbaar in de stationskiosks Relais H en via www.iterritoires.com (€ 9,50). Er is ook een wat uitgebreidere atlasversie: Atlas des Transports (€ 12).
 • Landschappelijk aantrekkelijke spoorlijnen zijn te vinden in de Alpen en de Pyreneeën, maar ook in het Centraal Massief: Clermont-Ferrand–Béziers en Clermont-Ferrand–Nîmes. Bijzonder mooi is de route van de smalspoortrein (Le Petit Train Jaune) tussen Latour-de-Carol en Villefranche-Vernet-les-Bains in de Pyreneeën. Ook aan te bevelen zijn treinritten op het eiland Corsica.
 • Een bijzondere mooie landschappelijke route is het metersporige bergtraject van St-Gervais-le-Fayet naar Martigny in Zwitserland. Hierbij zijn de gletsjers en de hoge toppen van de Mont-Blanc zichtbaar en wordt er gestopt in Chamonix.
 • Overstappen in Parijs betekent vaak een transfer van het ene station naar het andere. Dat kan met metro, RER of bus (in de Thalys kunt u alvast een kaartje kopen). Maar als u wat meer tijd hebt en niet te veel bagage meeneemt, is wandelen een goed en bijzonder alternatief.
 • De reisplanner van de franse spoorwegmaatschappij SNCF, heeft de neiging nogal sturend op te treden: Vaak wordt alleen de snelste route en niet de kortste reisroute op te geven, zelf al is de TGV route flink duurder is. Bij twijfel is het beter om de reisvraag in twee delen op te splitsen of de reisplanner van de Duitse spoorwegen, DB, te raadplegen.
 • Omdat de tarieven sterk degressief zijn is het het beste om zo een lang mogelijk traject in de boeking mee te nemen. Een onderbreking met overnachting is mogelijk mits je 24 uur na de vertrek van de eerste trein aankomt (niet voor reizen binnen een TER-regio). Een reisonderbreking moet wel aan het loket gemeld worden. Bij een internationale boekingen vanuit het buitenland (bijvoorbeeld NS) worden treintrajecten met met verplichte reservering als een aparte reis berekend. Voorbeeld: Parijs - Grenoble met overstap vanuit de TGV in Lyon op een lokale trein naar Grenoble. Bij de SNCF is dat één traject met een degressief tarief, maar voor de internationale reizigers worden de twee trajecten apart berekend en zijn daardoor dus duurder. Een overstapverbinding in Frankrijk is voor internationale reizigers vaak duurder dan de rechtstreekse treinen.

Reistips Noord-Frankrijk

ter map nord-pas-de-calais iiTreinfolders willen dat je er met 300 km per uur doorheen rijdt, maar de noordelijke strook van Frankrijk combineert de Franse sfeer met een comfortabel dicht-bij-huis-gevoel. De fiets mee is eenvoudig als je zelf de grens over fietst. In Frankrijk mag de fiets gratis mee met bijna alle regionale treinen. Dus eerst met de trein in België naar het ‘laatste’ station. Maar ook zonder fiets is Noord-Frankrijk te bereiken: er zijn mooie busverbindingen over de grens en zelfs enkele in ere herstelde treinverbindingen. De grensbus is veel goedkoper dan de grenstrein. Enkele voorbeelden:

 • De Panne (B)–Dunkerque (F): elk uur een bus, aansluitend op de trein in De Panne; www.dkbus.com.
 • Per trein via Kortrijk naar Komen/Comines (B); fietsend of lopend over de brug over de Leie (Lys) naar Comines (F); verder per bus naar Lille; www.transpole.fr  Er is ook een spitstrein Comines (F)–Lille; www.ter-sncf.com.
 • Moeskroen/Mouscron (B)–Tourcoing of Roubaix (F): elk uur een bus; www.infotec.be. Verder met de metro (VAL) naar Lille.
 • Quiévrain (B)–Valenciennes (F): fietsend in een halfuur; lopen naar de grens bij Blanc Misseron (halfuur) en verder per bus; www.transvilles.com.
 • Erquelinnes (B)–Jeumont (F): fietsend of lopend 2,5 km; met de bus op maandag t/m zaterdag; www.semitib.fr.
 • Dinant (B)–Givet (F): bus langs oude spoorlijn; www.infotec.be Spoorlijn Givet–Charleville-Mezières met spectaculaire uitzichten over de Maas. In het weekend is voor 6 € een dagkaart PASS'ARDENNE Givet - Charleville-Mézières te koop. Deze spoorlijn heeft een ongebruikelijk hoge frequentie voor een Franse regionale spoorlijn in het weekend. www.ter-sncf.com/Regions/champagne_ardenne/fr/
 • Virton (Saint-Mard) (B)–Montmédy (F): vijf bussen op maandag tot en met vrijdag; www.infotec.be; Montmédy heeft een citadel met prachtige uitzichten.
 • In de regio Nord-Pas de Calais bestaat de TERGV. Deze regionale TGV is toegankelijk met een normaal ticket en een toeslag. Er is geen plaatsreservering. Het aantal verbindingen is recentelijk uitgebreid. Zo rijdt er een aantal keren per dag een TERGV tussen Lille Europe en Boulogne-sur-Mer over de hogesnelheidslijn naar de Kanaaltunnel – en zelfs een keer naar Rang-du-Fler/Berck-plage. Hiervoor geldt dus het gewone tarief, al dan niet met korting (samen reizen, retour senior enz.), aangevuld met een toeslag (€ 3, de hele dag geldig). Dit maakt een combinatie mogelijk van een (relatief goedkope) rit met 300 km/u (Calais-Fréthun wordt in een half uur bereikt) met een bezoek aan de grootste Franse vissershaven Boulogne-sur-Mer. (tip van Ad Hoogvorst)

Internet

Thalys: www.thalys.com; Franse nationale spoorwegmaatschappij: www.sncf.com; dienstregelingen, prijzen, kaartjes en reserveringen: www.voyages-sncf.com; regionale treinverbindingen en tarieven: www.ter-sncf.com; Le Petit Train Jaune: www.ter-sncf.com/Regions/Languedoc_Roussillon/fr/Loisirs_Tourisme; openbaar vervoer in Parijs: www.ratp.fr; landkaart France Transports en Atlas des Transports zijn te bestellen via www.iterritoires.com; aansluitend openbaar vervoer: www.nahverkehr.info.

(Datum update: 7 januari 2014)

Griekenland

Reizen naar

Als gevolg van de totale ineenstorting van de economie, heeft Griekenland alle internationale treinverbindingen opgeheven! Het land is nog wel bereikbaar per boot. De meest gangbare verbindingen zijn vanuit Brindisi, Ancona of Venezia naar Patra. Vanwaar is er een busverbinding is naar Athene. (De spoorweg Patra - Athene is buiten dienst)

Reizen in

Het binnenlands treinverkeer in Griekenland wordt er ook niet beter op. Er zijn nog maar een paar lijnen operationeel. Daarnaast zijn er veel treinen opgeheven en is er veel sociale onrust. Het is niet meer mogelijk om het Peloponese schiereiland met de trein te bezoeken. (In het zuiden van het schiereiland is nog wel een lijntje open). Er wordt aangeraden voor het vertrek naar de huidige toestand in het land te informeren.

Voor IC-treinen moet u reserveren, en is in de zomer ook aan te bevelen. De toeslag is afhankelijk van het aantal afgelegde kilometers. Retours geven 20% korting en groepen van meer dan zes personen reizen 30% goedkoper. Koop de kaartjes voor u instapt, anders betaalt u de helft meer bij de conducteur.

Er is als alternatief in Griekenland wel een dicht busnetwerk, dat efficiënt, betrouwbaar en relatief goedkoop is. Er zijn talrijke veerdiensten naar de vele eilanden.

Voor Servië, Griekenland en Macedonië geldt de Balkan Flexipas, een eerste klas kortingskaart die vijf, tien of vijftien dagen in een maand geldig is. De pas is niet in de landen zelf te koop.

Internet

De spoorwegmaatschappij in Griekenland: http://www.trainose.gr/

Internationale veerboot verbindingen: http://www.aneklines.nl, http://www.bluestarferries.com,

Voor alle Griekse veerboten: http://www.ferries.gr/

 

mobiel internet/apps voor de ktel busdiensten: http://www.ktel.org

 

(Datum update: 7 januari 2014)

Groot-Brittannië

Reizen naar

stenaline barPer boot: Hoek van Holland – Harwich (dag- en nachtboot), IJmuiden–Newcastle, Rotterdam–Hull. Stena Line verkoopt in combinatie met een overtocht op Hoek van Holland – Harwich, aanvullende treintickets naar alle stations bediend door de treinmaatschappij "Greater Anglia" (inclusief Londen, Cambridge, Peterborough, Norwich). Prijzen vanaf: voetpassagier 40 €, + trein Engeland 45 €, + trein Engeland en Nederland 60 €. Bij een nachtovertocht is een hut verplicht. Een 2-persoonsbinnenhut kost 51 € extra (eenpersoonsgebruik 36 €) (in juli en augustus hogere prijzen). Dit is veel goedkoper dan Eurostar, en bij een nachtvaart bespaart men een dure overnachting in Londen en een lange reis met overstap in Brussel. Voor meer noordelijke bestemmingen in Engeland of Scotland is de verboot Ijmuiden – Newcastle een handige reismogelijkheid.

Of vanaf Brussel-Zuid per Eurostar door de Kanaaltunnel naar Londen. Bij Eurostar is reserveren verplicht en vroeg boeken noodzakelijk om een goedkoop kaartje te kunnen krijgen. Voor de boot is in het hoogseizoen reserveren aanbevolen; wie vroeg reserveert heeft meer kans op een goedkoper kaartje. Er zijn weer gecombineerde Eurostar-tickets beschikbaar vanaf Nederland (Elk Station in Nederland), vanaf 60 € enkele reis. Op de Eurostar-website zijn goedkope combinatie tickets te verkrijgen van België naar Engelse bestemmingen, als je opgeeft dat je in Engeland woont.

Voor de Eurostar moet rekening worden gehouden met de officiële inchecktijd in Brussel-Zuid van 30 minuten. In de praktijk kan wel later ingecheckt worden, maar wordt er geen garantie gegeven dat je de Eurostar kan halen. Bij grote vertraging van aansluitende treinen worden de reizigers vlot omgeboekt naar de volgende Eurostar-trein. Let op: er is een strenge veiligheidscontrole, vooral in Londen (geen zakmessen meenemen, ook niet in de bagage, vloeistoffen mogen nog wel).

Reizen in

blackpool tram seasideEr zijn meer dan 30 spoorwegmaatschappijen in Groot-Brittannië en de ene trein kan dus nogal verschillen van de andere. Wilt u goedkoop reizen over langere afstanden, dan is het essentieel dat u op tijd boekt en buiten de spits reist: de voorwaarden verschillen van maatschappij tot maatschappij, maar in de regel is één of twee weken vooraf boeken het minimum. Enkeltjes waren altijd relatief duur en een retourtje kostte vaak nauwelijks meer, maar de laatste tijd zijn er ook steeds meer aanbiedingen die alleen als enkele reis worden verkocht. Het loont dus de moeite om ook naar de prijs van twee enkeltjes te kijken als je een retourreis maakt. Er is een klein aantal agentschappen die én boekingen per e-mail én betaling per creditcard aanvaarden én de kaartjes per koerier verzenden. Een hiervan is: www.ffestiniogtravel.co.uk. Alternatief is Ticket on Departure, waarbij u na een online bestelling de tickets bij een automaat op het vertrekstation afhaalt. Zijn de goedkope tickets op, dan is een buiten Groot-Brittannië gekocht kaartje een redelijk geprijsd alternatief zonder beperkingen. Het assortiment bestemmingen van NS is daarbij klein en reikt doorgaans niet tot diep in de periferie, maar DB (en dus de Treinreiswinkel) kent vele Britse bestemmingen.

Interrail of Britrailpass (verkrijgbaar bij o.a. het Brits Verkeersbureau VisitBritain in Amsterdam of de Treinreiswinkel) zijn in Groot-Brittannië bij een paar lange treinreizen al terugverdiend. Reserveringen zijn zelden verplicht, maar op populaire routes wel aan te bevelen (gratis mits op een Brits station gemaakt). Er zijn ook passen voor Londen en verre omgeving, heel Engeland en Schotland of voor Groot-Brittannië en Ierland samen.

Vanuit Londen rijden nachttreinen naar bestemmingen in Schotland en Devon/Cornwall (zo-vr). Tussen veel grotere plaatsen rijden ook snelbussen (o.a. National Express). Overstappen in Londen kan betekenen dat u van het ene station naar het andere moet reizen; dat kan per metro en per taxi en ook te voet.

Reist u in een beperkt deel van het land, dan kan een Rover- of Ranger-ticket handig zijn. Daarmee mag onbeperkt gedurende een (Ranger) of meer dagen (Rover) worden gereisd in het betreffende gebied, doorgaans op maandag t/m vrijdag vanaf 9.00 uur. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, soms geldig voor een groot deel van het land (Schotland, Wales), soms slechts voor één spoorlijn. Er zijn ook dag- en meerdagenkaarten voor de bus of voor de combinatie trein-bus. Verder zijn er verschillende Railcards te koop voor £ 30 (€ 36), waarmee u 33% korting krijgt op veel treinkaartjes. Interessant zijn vooral de Family & Friends, Senior en 16-25 Railcard.

Tips

 • Vrijwel alle Schotse spoorlijnen ten noorden van de lijn Glasgow–Edinburgh gaan door schitterend landschap. In Wales zijn fraai Crewe–Cardiff en de meeste lijnen ten westen daarvan; ook Devon en Cornwall hebben veel te bieden. Verder: (Leeds–)Settle–Carlisle. Minder voor de hand liggend: de verbindingen tussen de industriesteden Manchester en Leeds gaan hier en daar door prachtige gebieden.
 • In combinatie met een treinkaartje kun je aan het stationsloket, in de automaat of via internet een Plusbus ticket kopen: een goedkope dagkaart voor zo’n 275 steden buiten Londen. De kaart geeft een dag lang recht op onbeperkt vervoer (bus en tram, van alle vervoerders). Prijzen variëren van £ 2 tot £ 4,30 (€ 2,50 tot € 5,30). Bij elk treinkaartje kun je twee Plusbuskaarten kopen: een voor je vertrekplaats en een voor je eindbestemming. Meer informatie: www.plusbus.info. (Tip van Roel Bartlema)
 • In Londen is er de Oyster card, die vergelijkbaar is met de OV-chipkaart. Er zijn nog papieren enkeltjes te koop voor de Londense metro maar deze zijn afgrijselijk duur voor de korte afstanden. Als je regelmatig in Londen reist, is het handig om een anonieme Oyster card aan te schaffen. Voor een beperkt aantal ritten per dag is de Oyster card uitermate geschikt. Er is een maximaal dagtarief, maar in de praktijk kan het verkeerd uitpakken bij verkeerd gebruik. Het grote verschil is dat het systeem je reistijd strikt in de gaten gehouden wordt en je wordt veronderstelt de snelste route te kiezen en geen tijd onderweg te verliezen met bijvoorbeeld foto's te nemen. (Bij storingen worden de reistijdlimieten aangepast.) Bij het te laat uitchecken is de reis onvoltooid en wordt er gelijk voor een nieuwe reis ingecheckt. Het is niet zo dat als je eenmaal je daglimiet hebt bereikt dat je zorgeloos verder kan reizen. Het is daarom van belang om de transacties regelmatig te controleren. Het advies is dan ook om een dagkaart te kopen als je veel ritten maakt. Voor bus- en tramvervoer zijn er aparte daglimieten en wordt een vast tarief gebruikt met enkel één check-in. Ga er niet van uit dat je met je OV-chipkaartervaringen in Nederland je alle subtiliteiten van de Oyster card kent.
 • Groot-Brittannië heeft veel museumspoorlijnen die vaak met stoomtreinen worden geëxploiteerd. Er zijn in Noord Wales vele museumsmalspoorlijnen die op elkaar aansluiten waardoor boeiende rondritten mogelijk zijn.

 

Internet

Eurostar: www.eurostar.com; informatie over alle Britse spoorwegmaatschappijen en dienstregelingen: www.rail.co.uk en www.nationalrail.co.uk (ook tarieven), met links naar de sites van de diverse maatschappijen (daar weer informatie over eigen tarieven). Stadsvervoer Londen: www.tfl.gov.uk; Binnenlandse treintickets boeken: www.thetrainline.com, www.raileasy.co.uk of via vele van de spoorwegmaatschappijen, waarbij www.eastcoast.co.uk een goede keus is. Meer info over de Railcards: www.railcard.co.uk; VisitBritain: www.visitbritaindirect.com; langeafstandsbussen: www.nationalexpress.com, nleu.megabus.com, www.greyhounduk.com; OV-dienstregelingen: traveline.info

(Datum update: 15 mei 2014)

Hongarije

Reizen naar

Hongarije is bereikbaar met meerdere, rechtstreekse dagtreinen (Railjet) vanuit München en Wenen. Ook is er een nachttrein op hetzelfde traject. Ook reizen via Berlijn of Praag is een optie. Van daaruit zijn er dag- en nachtverbindingen met de hoofdstad, Budapest.

Reizen in

Het vrij sterk vertakte Hongaarse spoorwegnet wordt goed bediend door snelle en gerieflijke IC- en EC-treinen ). Deze zouden inmiddels voorzien moeten zijn van gratis Wifi. Hiervoor geldt, in het geval van de IC, een toeslag van maximaal 735 Ft (€ 2,50) en in elk geval een reservering van 550 Ft. (ca. € 2). Daarnaast zijn er de Interpici (IP, de 'kleine' intercity), de gyorsvonat (sneltrein, soms ook met toeslag) en de szemelyvonat (stoptrein). Het comfort hiervan is niet altijd ideaal.
Hongaarse treinkaartjes zijn relatief goedkoop. Ze kunnen ook al ver van te voren worden gekocht, en het kan ook, wat omslachtig, via Internet. De Hongaarse spoorwegen geven speciale toeristenkaarten uit. Kinderen en jongeren tot 26 jaar kunnen aanzienlijke kortingen krijgen; senioren reizen gratis in het OV (alleen tweede klas en IC-toeslagen moeten wel betaald worden). Op een aantal regionale lijnen geldt sinds kort een korting van 15% op de tarieven.

Een Klub Card, die een half jaar of een jaar geldig is, geeft een korting van 50%. Kosten maximaal 34900 Ft (€ 120)

Binnenlandse kaartjes zijn veel voordeliger dan internationale kaartjes. Een kaartje in de trein kopen kost 500 Ft (€ 1,70) meer. Vele internationale treinen (vele EC-treinen, nachttreinen naar de Balkan en een enkele IC-trein) zijn echter niet toegankelijk met binnenlandse kaartjes. Het is ook niet toegestaan om in dezelfde trein met een gesplitste kaartjes (binnenlands en internationaal) door te reizen.


Tips

•    Balatonmeer en omgeving. Er zijn speciale aanbiedingen voor reizen van en naar het Balatonmeer. Zo is er een Balaton-dagkaart, of Balaton-mix, die een binnen drie dagen (3250 Ft., € 11) of twee binnen zeven dagen (5390 Ft. € 18) geldig is. Er zijn speciale tarieven voor kinderen en families. Tussen de meeste steden aan het meer varen boten, zodat u zonder omreizen gemakkelijk aan de overkant komt. Op enkele van de boten is ook de dagkaart geldig. Overigens, treinen van en naar het meer kunnen ’s zomers overvol zijn.

•    In het noorden en in het zuidwesten zijn vele smalspoortreintjes te vinden, die vrij regelmatig hun dienst rijden. Op het smalpoor geldt een apart tarief. Ook zijn er, in de zomer, een aantal stoomtreintrajecten, bereden door MAV-Nostalgia zie: www.mavnosztalgia.hu. Deze zijn te vinden aan de noordkant van het Balatonmeer en in de Donaubocht tussen Budapest en Szob of Esztergom.

•    Mooie steden zijn Miskolc, Esztergom, Eger en Szeged.

Internet

De website van de Hongaarse spoorwegen MÁV: www.mav-start.hu

(Datum update: 20-1-2014)

Ierland en Noord-Ierland

Reizen naar

Je moet ten minste twee keer over (of onder) het water en dat vergt al met al behoorlijk wat tijd. Tevens is Ierland ook te rechtstreeks bereiken met veerboten vanaf de Franse havens van Cherbourg en Roscof, maar die havens vergen een lange reis door Frankrijk en België.

Vanuit Groot-Brittannië zijn er voordelige combinatietickets SailRail voor trein en boot te koop, naar ieder Iers of Noord-Iers station en via verschillende veerdiensten.

Reizen in

In Ierland treft u een spoorwegnet aan met voornamelijk verbindingen van en naar Dublin. De treindienst is de afgelopen jaren continu verbeterd en op veel intercitylijnen wordt er iedere twee uur of zelfs ieder uur gereden. Voor rondreizen door Ierland is het aan te bevelen om ook naar het nationale busnetwerk te kijken. Er zijn rondreispassen voor zowel bus als trein en ook met of zonder Noord-Ierland erbij. Een Interrail voor Ierland geldt ook in Noord-Ierland.

In Noord-Ierland is het spoorwegnet voornamelijk op Belfast gericht. Bus en trein werken er goed samen. Er is een dagkaart voor al het OV in Noord-Ierland voor £ 16,50 (€ 21), alleen te koop op de chipkaart iLink. Verder een Family and Friends ticket voor 1 of 2 volwassenen en maximaal 4 kinderen voor £ 20 (€ 25). Voor de trein zijn er dagretours met 33% korting bij vertrek na 9:30 en een dagkaart op zondag voor £ 6,50 (€ 8).

Tips

Fraaie treintrajecten: van Dublin naar Cork, Galway, Roslare, Waterford of Belfast. In Noord-Ierland is de lijn van Belfast naar (London)derry aan te bevelen, die vlak langs de kust verloopt. Nieuw is de onlangs heropende spoorlijn van Ennis naar Athenry in het westen van Ierland.

Internet

Treinen en bussen in Ierland: www.cie.ie;

Treinen en bussen in Noord-Ierland: www.translink.co.uk;

SailRail: www.seat61.com/Ireland.htm of www.sailrail.co.uk.

Veerdiensten: irishferries.com (ook voor veerdiensten van/naar Frankrijk)

(Datum update: 15-1-2014)

Italië

Reizen naar

Met vertrek 's ochtends uit Nederland zijn de Italiaanse Alpen, Venetië of Milaan met dagtreinen bereikbaar met twee tot drie keer overstappen in Duitsland en/of Zwitserland. Vanuit Milaan zijn Bologna, Florence en Rome dan nog haalbaar, maar dan wordt het wel laat. Ook een TGV-verbinding via Frankrijk kan handig zijn.

De nachttrein naar München, Bazel of Zürich kan een alternatief zijn; vervolgens 's ochtends verder naar Italië (zie kaderNachttreinen). Andere mogelijkheden: nachttreinen vanuit Parijs naar Nice (met overstap naar Ventimiglia), Milaan, Verona, Venetië of Luxemburg (naar Nice en daar overstappen). In de zomer is er een autoslaaptrein van Den Bosch naar Alessandria en Livorno.

De routes door Duitsland en Zwitserland of Oostenrijk hebben het voordeel dat daar de (Super)Discount-tarieven van toepassing zijn. Vanuit Nederland zijn er naar Italië geen doorgaande Discount-tickets te koop, vanuit Duitsland is er wel de Europa-Spezial Italien, naar een beperkt aantal bestemmingen. Voor langeafstandstreinen naar Italië geldt een reserveringsplicht.

Reizen in

Italië werkt gestaag aan zijn hogesnelheidsnetwerk. De hogesnelheidstrein heet Frecciarossa, Frecciargento, Frecciabianca, of soms nog Eurostar Italia. Daarnaast zijn er IC- en EC-treinen. Voor al deze langeafstandstreinen gelden er globale prijzen en verplichte reservering. Ook 's nachts zijn er IC-treinen (IC Notte, ICN). De treinen zijn duurder naarmate afstand en tijdwinst toenemen. De overige treinen heten meestal Regionale en zijn toeslagvrij. Met het aanbod Economy of Super Economy kunt u flink besparen op het normale tarief, als u minimaal een dag van tevoren een langeafstandstrein boekt; hoe langer van tevoren, hoe hoger de korting. Voor gezinnen met jonge kinderen kan de beperkt beschikbare “Offerta Familia” interessant zijn: kinderen tot 12 jaar krijgen 50% korting en anderen 20%. In hogesnelheidstreinen zijn er nog meer (beperkt beschikbare) aanbiedingen: op zaterdag kun je met 2 voor de prijs van 1 reizen en er zijn ook dag- en weekendretours.

De Nuovo Trasporto Viaggiatori (NTV), een particuliere spoorwegmaatschappij in concurrentie met de staatsspoorweg FS, rijdt verder met hogesnelheidstrein Italo op de 3 routes Turijn – Milaan – Bologna – Florence – Rome – Napels – Salerno, Turijn – Milaan – Bologna – Rimini – Pesaro – Ancona en Venetië – Padua – Bologna – Florence – Rome – Napels – Salerno. Deze maatschappij heeft eigen tarieven en Interrail is niet geldig op op de NVT treinen.

Tips

 • Italië is erg bergachtig. De hoofdspoorlijnen lopen door de Povlakte en langs de kusten. Voor zover ze door de bergen gaan, zijn er veel tunnels. De tunneltrajecten zijn vaak aangelegd ter vervanging van een oude, bochtige spoorlijn. Soms is die oude lijn nog in gebruik, zoals tussen Bologna, Florence en Rome. Met stoptreintjes en wat geduld is zo meer van het landschap te zien.
 • Mooi zijn de kustlijnen en de bergtrajecten. De binnenlanden van Zuid-Italië zijn nog ongerept. Liefhebbers van smalspoor moeten beslist naar Potenza en Cosenza in Calabrië. Rondom de Etna op Sicilië rijdt ook een smalspoortrein. Ook op Sardinië rijden er nog smalspoorlijnen in reguliere dienst en als toeristische trein (ciaosardinia.com the-green-train en www.treninoverde.com).
 • Via Zernez in Zwitserland kunt u met de postbus over de Ofenpass naar het Italiaanse Mals, vanwaar sinds enkele jaren weer de Vinschgaubahn naar Bozen rijdt. In Bozen is een kabelbaan naar Oberbozen, vanwaar de Rittnerbahn over een hoogvlakte naar Klobenstein rijdt.
 • In grensstreek met Zwitserland is er de mooie metersporige Centovalli-spoorweg Locarno - Domodossola.

Internet

De Italiaanse nationale spoorwegmaatschappij FS: www.trenitalia.com; smalspoor rond de Etna: www.circumetnea.it; spoorlijn rond de Vesuvius www.vesuviana.it; spoorwegen in Calabrië: www.ferroviedellacalabria.com; Vinschgaubahn: www.vinschgauerbahn.it; Rittnerbahn: www.ritten.com/de/ritten-erleben/rittner-bahn; OV-dienstregeling Zuid-Tirol: www.sad.it. NTV: www.italotreno.it

(Update: 14 januari 2014)

ex-Joegoslavië

Reizen naar

Slovenië en Kroatië zijn vanuit Nederland in nog geen etmaal te bereiken: met de ICE naar München en verder met de nachttrein. Of direct met de CityNightLine naar München met een aansluiting op de eurocity naar Slovenië (Ljubljana) en Kroatië (Zagreb). Met een overstap is ook Belgrado te bereiken. Alternatief is de route met de nachttrein vanuit Zürich. Vanuit Ljubljana en Zagreb is er één dag-verbinding met Wenen. Vanuit Maribor zijn er meerdere treinen per dag naar Oostenrijk.

Vanuit Italië kunt u via de regionale grensovergang Gorizia/Nova Goriza per trein naar Slovenië. Tussen beide plaatsen is een frequente bus. Ook zijn er bussen vanuit Italie naar het schiereiland Istrie en Rijeka, Dubrovnik en Split in Kroatië. Zie de website www.croatiatraveller.com/Transport/Busesto.htm voor dienstregelingen. Ook is er een bus van Triest naar Ljubljana en naar Kroatië. Daarnaast zijn er diverse veerdiensten tussen Italiaanse havens als Bari en Ancona, en Kroatië.

De treinverbindingen tussen met name Oostenrijk en de buurlanden en vanuit omringende landen met Servië (Belgrado) en Bosnië zijn spaarzaam. Servië kent nog wel verbindingen met Zürich, Boedapest en Praag. Sarajevo kent alleen nog een dagverbinding met Zagreb.

De Montenegrijnse havenstad Bar is ook bereikbaar vanuit Italië met de Montenegro Lines veerboten. (voornamelijk in de zomer). Ook is er een trein vanuit Belgrado.

Macedonië is bereikbaar vanuit Servië en vanuit Praag en Boedapest en vanuit Zürich, met een overstap in Belgrado. 

Reizen in

In voormalig Joegoslavië is het spoornet niet al te dicht. Voor alle bestemmingen die niet per trein te bereiken zijn, is de bus een goed alternatief. Er zijn ook vele grensoverschrijdende verbindingen. Hiervoor   zijn diverse grotere busmaatschappijen actief. Een retourtje met dezelfde maatschappij levert 20% korting op. Dienstregelingen op Internet zijn niet altijd betrouwbaar, de situatie ter plekke geeft het actuele beeld.

In Slovenië bestaat er in de trein een groepskorting. Minimaal zes personen krijgen 30% korting. Ook zijn er aantrekkelijke kinderkortingen. Voor jongeren onder de 26 en senioren is een kaartje te koop, dat recht geeft op 30% korting. Ook zijn er kaartjes verkrijgbaar geldig van een maand tot een jaar, waarmee u onbeperkt   van de trein gebruik kunt maken. In het weekend en op feestdagen is er een korting van 30% voor alle kaartjes op alle treinen.

Voor de Intercity(ICS)treinen van Ljubljana naar Maribor v.v. (en in de zomer, weekend en feestdagen naar Koper) en op de EC’s is reserveren verplicht. Daarnaast de regionale treinen en IC’s.

Voor de snelle reizigers in Servië zijn er InterCity en Expresstreinen. Hiervoor moet u een zitplaats reserveren en er is een toeslag. Reserveringen kosten 110 dinar (ca. €1,-)

Servië kent een korting voor groepen tot zes personen van 30%. Ook zijn er kortingen voor kinderen. Servië kent een RailPlus kaart met 30% voor binnenlandse en een aantal Joegoslavische bestemmingen, en een Serbija Flexipass waarmee tien dagen binnen een maand gereisd kan worden. Maximale prijs 3000 dinar (ca. 26 euro). 
Kroatië is bezig haar spoorwegnet te verbeteren. Er zijn inmiddels snelle treinen en verbindingen vanuit Zagreb met Rijeka, Osijek en Split. Voor Dubrovnik moet je een bus vanuit Split nemen.

Voor deze  Intercitytreinen geldt een reserveringsplicht.

In Kroatië is 30 tot 50% korting mogelijk voor groepen vanaf vijf personen, voor afstanden boven 25 kilometer. Families krijgen een zelfde soort korting.

Voor Servië, Griekenland en Macedonië geldt de Balkan Flexipas, een eerste klas kortingskaart die vijf, tien of vijftien dagen in een maand geldig is. De pas is niet in de landen zelf te koop.

Tips

 • Kotor. Deze kleine stad aan de Montenegrijnse kust heeft een prachtig, historisch  centrum en een prachtige omgeving. Bereikbaar met de bus vanuit Bar, dat goede spoor- en veerverbindingen heeft.
 • Mostar  en Sarajevo: de oude brug in Mostar is prachtig gerestaureerd en er springen weer waaghalzen van de brug in de Neretva. De spoorlijn tussen Mostar en Sarajevo heeft een prachtig uitzicht. Sarajevo is nog nauwelijks ontdekt door toeristen, maar best interessant vanwege het oude centrum en de roerige historie.
 • Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, combineert een verrassend culturele en alternatieve sfeer met een vleugje oud-Oostenrijkse charme.

 

Internet

De spoorwegmaatschappijen in Slovenië (www.slo-zeleznice.si), Kroatië (www.hznet.hr) en Servië/Montenegro (www.serbianrailways.com).

Informatie over busverbindingen in voormalig Joegoslavië: http://www.autobusni-kolodvor.com/en/default.aspx

(Datum update: 17-12-2013)

Kanaaleilanden (Guernsey en Jersey)

Reizen naar

Met de Franse TGV vanaf Parijs naar de Franse havenstad St. Malo (overstappen in Rennes).In St. Malo ligt de boot-terminal (Gare maritime du Naye) op ca. 2,3 km loopafstand van het station. De stadsbus vertrekt vanaf het stationsplein en kan je dichterbij brengen, maar niet helemaal tot aan de terminal. Zie voor stadsvervoer St-Malo: http://www.ksma.fr/

De veerdiensten worden onderhouden door de snelle catamarans van Condor Ferries. Reserveren is verplicht, ook als voetpassagier.
Zie: www.condorferries.com
Condor Ferries heeft een reputatie van vertragingen bij vertrek. Houd hier ernstig rekening mee, vooral bij de terugreis.
Aan boord van de veerboot kan men Euro’s omwisselen naar Britse ponden tegen een ongunstige koers. Dat kan men beter op de eilanden doen.

Reizen in

Guernsey

Guernsey had tot voor kort een toegankelijk en uitnodigend bussysteem, maar dat is onlangs sterk verslechterd.  Het dient nu hoofdzakelijk commerciële belangen, van zowel de vervoerder als van het winkelbestand in de hoofdplaats St. Peter Port. Ronduit onsympathiek is het aanbrengen van een prijsverschil voor ingezetenen en bezoekers.
Dit alles heeft ook op het eiland tot commotie geleid die nog niet gestopt is. Iedere beschrijving zou daardoor neerkomen op een momentopname.
Wat nog steeds hetzelfde is:
* In de hoofdplaats St. Peter Port ligt op ca. 1,5 km loopafstand van de boot-aankomst de “busterminus” waar alle buslijnen samenkomen. Halverwege deze loopafstand ligt de Tourist Information waar men ook geld kan wisselen.
* Het dienstregelingenboekje kan men gratis verkrijgen bij de Tourist Information, de busterminus en kan men ook op veel andere plaatsen (w.o. vrijwel alle horeca) gratis meenemen. Zie ook www.buses.gg


Jersey

Het busstation in de hoofdstad St. Helier (“Liberation Station”) ligt op ca. 1 km loopafstand van de boot-aankomst.
Het lijnennet bestaat uit wielspaken van/naar St.Helier; de lijnen hebben onderling weinig verband. De frequenties zijn matig; reizen vereist daardoor planning.

Het dienstregelingenboekje is gratis te verkrijgen op het busstation en bij de naastgelegen Tourist Information. Zie ook: www.libertybus.je

Tip:
Vanuit St. Helier naar het westen lopen enkele buslijnen gebundeld tot aan het gemoedelijke kustplaatsje St. Aubin. Pas daarna waaieren deze lijnen uit naar hun eindpunten. Samen met de mooie omgeving maakt dat St. Aubin tot een aantrekkelijk verblijfsalternatief boven het drukke en stedelijke St. Helier waarmee niettemin een goede verbinding blijft bestaan.

(Datum update: 02-01-2014)

 

Luxemburg

Reizen naar

Met overstap in Brussel (minimaal eenmaal per uur een intercity of eurocity naar Luxemburg-stad) of Luik-Guillemins (elke twee uur een IR door de Ardennen naar Troisvierges, Clervaux, Kautenbach, Ettelbruck, Mersch en Luxemburg-stad). Benelux-Weekend en jongerenkorting zijn weer terug; Benelux-Tourrail is verdwenen. Bij de NMBS is de Escapade (meerdaags retour België – Luxemburg voor € 43, 2 personen € 63, 3 personen € 83) beschikbaar.

Reizen in

Er rijden bijna alleen maar stoptreinen. Wel zijn er sneltreinen tussen Luxemburg-stad, Clervaux en Troisvierges en op de lijn naar Wasserbillig (–Trier). De meeste treinen rijden elk uur volgens hetzelfde patroon.

Het binnenlandse tariefsysteem is enorm eenvoudig: een kuurzzäitbilljee (een netkaart die 2 uur geldt) kost € 2 (tien voor € 16) en het dagesbilljee (dagkaart) € 4 (vijf voor € 16). Deze kaartjes gelden in de trein én de stads- en streekbussen; in de trein zijn ze niet geldig tot de grens, maar wel tot het laatste station voor de grens, ook als uw trein daar niet stopt. Deze kaarten zijn te koop in bij de stationskiosken. Voor in het weekend is er het Saar-Lor-Lux-Ticket: een dagkaart (maximaal 5 reizigers) voor Luxemburg, het Saarland (Duitsland) en Lotharingen (Frankrijk): eerste persoon € 24, medereizigers € 10.

Tip

Rail, randonnée, vélo/Bahn, Wandern, Radfahren – kleine ringband met 40 dagwandelingen van station naar station in Luxemburg; routebeschrijvingen in het Frans, Duits en Engels. Uitgave: CFL, € 19. Verkrijgbaar op stations, in de boekhandel en via de website van de Luxemburgse spoorwegmaatschappij.

Er is snelle rechtstreekse busverbinding tussen Luxemburg en Saarbrücken die veel sneller is dan de trein. Zie B-rail website

Internet

Luxemburgse spoorwegen: www.cfl.lu; dienstregelingen (bus en trein): www.horaires.lu; OV-planner voor Luxemburg: www.mobiliteit.lu.

(Datum update: 9-1-2014)

Noorwegen

Reizen naar

Vanaf Kopenhagen is Oslo overdag in dik 8 uur met de trein te bereiken, met een overstap in Göteborg (zie www.sj.se). Alternatief is om vanuit het Duitse Kiel rechtstreeks met de Color Line naar Oslo te varen (duur 20 uur). Ook vanuit Denemarken varen er veerboten naar Noorwegen: Color Line en Fjord Line bedienen de routes Hirtshals–Kristiansand, Hirtshals–Larvik en Frederikshavn–Oslo. Het noordelijke Narvik is per trein alleen via Zweden bereikbaar (rechtstreekse nachttrein vanuit Stockholm, zie ook hiervoor www.sj.se). Plekken zoals de Noordkaap zijn ook het beste via Zweden te bereiken per trein en bus.

Kijk ook naar de hoofstukken over Denemarken en Zweden voor reisadviezen.

Reizen in

In het zuiden speelt de trein de hoofdrol. De afstanden kunnen groot zijn; er rijden nachttreinen tussen Oslo en Trondheim en tussen Trondheim en Bodø. Ten noorden van Bodø rijden er langeafstandsbussen tot de Noordkaap en de Russische grens. In de dienstregeling van heel lange busroutes zit op een geschikt moment een matstopp: een stop voor een maaltijd bij een kro (restaurant). Langs de Noorse kust varen er twee bijzondere veerdiensten: De Flaggruten (Bergen–Stavanger) en de Hurtigruten (Bergen–Kirkenes). Deze laatste is een zevendaagse vaartocht waarbij veel lokale havens worden aangedaan. Voor de zomer moeten hutten lang van te voren gereserveerd worden. Hoe vroeger je boekt, hoe lager bovendien de (doorgaans forse) prijs.

In de steden kun je het best reizen op een dagkaart. Daarbuiten enkeltjes en meerrittenkaarten als je met meer of vaker reist. Het tarief is overal gebaseerd op zones. Op kleinere stations staan kaartautomaten die creditcards accepteren. Staat er geen automaat, koop dan een kaartje bij de conducteur – stap dan wel in het rijtuig met de conducteur, dit staat aan de buitenkant aangegeven. Via internet en de NSB app is ook heel veel mogelijk (www.nsb.no).

Tips

IIn Oslo is er een metrolijn naar Frognerseteren; dat ligt hoog in de heuvels met uitzicht op de baai. Tram- en metrolijnen brengen je naar de natuur. Daar kun je meestal na een korte wandeling in een meer gaan zwemmen. (Wel even vooraf uitzoeken op de kaart). Een boottocht naar de eilanden in de fjord is de moeite waard.

De spoorlijn tussen Oslo en Bergen neemt een bergpas die ver boven de boomgrens ligt, wat spectaculaire uitzichten oplevert. Tussen Myrdal en Flåm is er een spoorlijn die veel toeristen trekt. Na een spectaculaire afdaling naar de fjord nemen de meeste toeristen de boot terug naar Bergen. Dit is een van de weinige treinen met een toeslag, zelfs met een Interrail ticket.

Voor een aantal treinen zijn goedkopere Minipris tickets verkrijgbaar, vanaf NOK 249 (ca. 30 €). Te krijgen tot één dag voor vertrek via internet, de app en kaartautomaten.

Noorse treinen kennen geen eerste klas. Maar voor NOK 90 (11 €) extra reis je wel in Komfort klasse, met een gereserveerde stoel, gratis koffie en thee en gratis kranten.

Zelf het Noorderlicht zien? Daarvoor is het noordelijke Tromsø een goede uitvalsbasis. Vanuit Narvik rijdt daar een bus naartoe, die aansluit op de nachttrein uit Stockholm.

Internet

Via internet is bijna alle wenselijke informatie te vinden. In de grote stations van Scandinavië en sommige winkels zijn er kiosks met wifi. Hiervoor kan bij de automaat een tijdticket met code gekocht worden voor minimaal 30 kronen (40 minuten) die overal gebruikt kan worden. In Noorwegen hebben de meeste treinen naar en van Oslo wifi.

Voor de trein is er nsb.no en voor (expres-)bussen nor-way.no.  Een landelijke routplanner is aanwezig op rutebok.no (er is ook een te downloaden apps)

Veerbootdiensten:

In en rondom Oslo staat alle info op ruter.no: metro (T-bane), tram (trikk), bus en boot.

(Datum update: 15-1-2014)

Oekraïne

Zie: Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland

(Datum update: 23-2-2012)

Oostenrijk

Reizen naar

Wenen is vanuit Nederland in een dagreis te bereiken: met de ICE via Arnhem naar Keulen, Frankfurt of München en overstap aldaar; of met overstap in Hannover, Keulen of Frankfurt op de nachttrein naar Linz en Wenen. Naar het westen van Oostenrijk (Innsbruck) zijn er overdag mogelijkheden met een overstap in Frankfurt en München. Voor deze verbinding kan de nachttrein Amsterdam–München ook handig zijn. Alternatief: een verbinding via Zwitserland.

Vanuit Nederland zijn er (Super)discount-tickets te koop, vanuit Duitsland de Europa-Spezial Österreich.

Reizen in

In Oostenrijk zijn de frequenties op de meeste spoorlijnen goed. Alleen op de Westbahn tussen Wenen en Salzburg wordt er met hoge snelheid gereden door de Railjet treinen van de OBB en de Westbahn GmbH IC treinen, een concurrerende particuliere maatschappij. In een aantal regio's werken trein en bus goed samen. Vaak zijn er relatief goedkope dag- of weekkaarten verkrijgbaar voor het gehele openbaar vervoer in een bepaald gebied.

Met de Vorteilscard krijgt u 45% korting op gewone treinkaartjes (automaat en internet 50%); soms is er ook korting op andere aanbiedingen. De kaart kost € 99 per jaar; er zijn goedkopere versies voor jongeren, senioren en gezinnen met meereizende kinderen.

Met het Einfach-Raus-Ticket kunnen maximaal 5 personen voor € 35 (€ 44 incl. fietsen) door heel Oostenrijk reizen met regionale treinen (R, REX, S-Bahn, RSB). Het geldt niet op werkdagen voor 9 uur. Voor verschillende regio's en deelstaten zijn er ook dagkaarten te koop. Vanaf € 9 kun je met de Sparschiene (met treinbinding, beperkt beschikbaar) goede deals vinden.

Tips

 • Alle bergtrajecten, zeker ook die van de particuliere spoorwegmaatschappijen, zijn de moeite waard. Niet alleen in de Alpen maar ook in het midden en oosten van het land kunt u een OV-reis goed combineren met wandelen in de natuur.
 • Wenen heeft een groots verleden als hoofdstad van het Oostenrijk-Hongarije keizerrijk en heeft veel monumenten en parken. De stad heeft een uitgebreid OV-net met een uitgebreid tramnet metro's en voorstadslijnen zoals de lokalbahn Wien Baden.

Internet

De Oostenrijkse nationale spoorwegmaatschappij, met een reisplanner ook voor busverbingen www.oebb.at; Westbahn (rijdt Wenen – Salzburg) www.westbahn.at; voor Oostenrijk is er ook veel informatie te vinden op www.nahverkehr.info.

(Update: 14 januari 2014)

Polen

 

Reizen naar

De reis naar Polen kan zowel overdag als ’s nachts gemaakt worden. Het is mogelijk om bij een vroeg vertrek vanuit Amsterdam, Amersfoort of Hengelo, via Berlijn, nog ’s avonds in Poznań of Warschau aan te komen en aansluitend een nachttrein naar elders in Polen te nemen. Ook vanuit Szczecin vertrekken veel nachttreinen, maar de verbinding vanuit Berlijn kost extra overstappen in Angermünde.
De nachttrein Jan Kiepura rijdt vanuit Amsterdam, via Arnhem naar Poznań/Warschau. Met deze trein kan ook worden doorgereisd naar Wrocław (via Poznań) en naar Kraków. Voor Zuid-West en Zuid-Polen bestaan ook regionale alternatieven, via de grensovergang Görlitz. Ook is er een EC Hamburg/Berlijn/Wrocław.
Maakt u gebruik van alleen de regionale treinen of de TLK, dan is het voordelig om de reis te splitsen: een kaartje volgens het (hoge) internationale tarief tot het eerste station in Polen (b.v. Szczecin) en dan verder met een kaartje volgens het Poolse tarief, tenzij u met zowel met de regionale als langeafstandstreinen reist.

Reizen in

In Polen zijn diverse treinmaatschappijen. De aloude nationale spoorwegmaatschappij PKP kent een intercity- en een regionale poot. Daarnaast zijn er nog een zevental regionale spoorbedrijven.

Polen kent vijf soorten treinen en tarieven van goedkoop naar duur: stoptrein (R), Interregio (Pociag Interregio) of RegioExpress, sneltrein (TLK), regionale sneltrein (Pospieszny/Pociąg expresowy), (de flink duurdere) Express-treinen (EIC) en (nog duurder) het internationale tarief. Voor EIC/IC en internationale treinen geldt een verplichte plaatsreservering, voor de expresstreinen bovendien een toeslag. Ook voor de TLK geldt sinds vorig jaar een verplichte reservering. Alleen stoptreinen en de Interregio zijn hiervan nog gevrijwaard.
Aanbiedingen van PKP Intercity en de regionale tak, de Przewozy Regionalne zijn er te kust en te keur, o.a. voor rondreizen, senioren, weekendreizigers, vroege en late beslissers.

Het Bilet Weekendowy van 154 PLN (złoty) (€ 38) geldt in de weekenden op Express-treinen, sneltreinen en TLK (niet op Berlin-Warszawa-Express) van PKP Intercity, en geeft korting op een reservering. In snel- en TLK-treinen van PKP geldig en daarom goedkoper (74 PLN, € 18) is het soortgelijke Bilet podróżnika.
Voor de regionale stop- en sneltreinen van de PKP (Osobowy/Pospieszny) zijn er diverse kortingen. Voor rondreizen bestaat het Bilet Turystyczny, geldig van vrijdag 18.00 uur t/m maandag 6.00 uur, en kost 45 PLN(€ 11). Er is ook een kaart voor drie dagen binnen 2 maanden en alle regionale treinen: het Regio Karnet (75 PLN, € 18). Het Bilet Sieciowy is ook een rondreiskaart voor regionale en InterRegio treinen. Er is een week- (159 PLN, € 39) en een maandkaart (369 PLN, € 90).

Verder bestaan ook nog het Bilet Wycieczkowy (excursiebiljet): enkel of retour, maximaal 200 km, 15% korting, geldig van vrijdag 20.00 t/m zondag 24.00 uur en rond feestdagen; en het Bilet Tam i Powrót, retour met 15% korting op de volle prijs (geen kilometergrens).
De Karta Seniora geeft (op de meeste tijden) 50% korting voor 60+‘ers op binnenlandse enkele reizen; geldig in alle binnenlandse treinen. Voor PKP-Intercity´s kost de kaart 150 PLN (€ 37). Voor de regionale treinen is er de REGIOkarta (30% korting) voor 175 PLN (€ 42) per jaar, 105 PLN (€ 25) per halfjaar of 59 PLN (€ 14) per jaar voor senioren. Voor groepen met 2-5 volwassenen waarvan minstens 1 kind onder de 16 is er het Bilet Rodzinny dat 32% korting geeft.
Let goed op de beperkingen van deze kaarten voor bepaalde soorten treinen. Alle rondreiskaarten zijn geldig tot het grenspunt.

Ook doordat er meerdere maatschappijen op het Poolse spoor rondrijden zijn kaartjes van de ene vervoerder niet zo maar geldig in die van een ander. Let daar dus op bij aankoop. Dit zorgt er ook voor dat de verschillende vervoerders ook verschillende kortingskaartjes aanbieden. Ook zijn kaartje gekocht voor EC/IC of exprestrein op hetzelfde traject niet geldig in de lokale trein, en omgekeerd. Wel verkopen veel vervoerders doorgaande als de reis deels met een andere vervoerder is.
Meer en meer lokale spoorlijnen worden gesloten of slechts twee keer per dag bereden; de bus wordt dan ook belangrijker. Bussen rijden (ook in het weekend) frequent en zelfs de kleinste gehuchten worden bediend. De PKS verzorgt de busdiensten. Het tarief werkt net als bij de trein: Osobowy en Przypieszony kennen het goedkoopste tarief, Pospieszny het duurdere en Express-bussen het duurste tarief (met verplichte plaatsbespreking). Ook de Poolse spoorwegmaatschappij PKP zet hier en daar bussen in; doorgaande treinkaartjes zijn geldig (stoptreintarief).

Tips

•  In het uiterste Zuid-Oost hoek van het land is er groot nationaal park, Bieszczady, met veel ongerept bergnatuur met wolven, beren en wisenten (Europese bisons). Dit nationaal park is in de zomer per trein bereikbaar (de spoorlijn Zagórz - Łupków) en er is een toeristische bosspoorweg met meerdere trajecten. Er rijden diverse buslijnen door het gebied.

Internet

Intercityverkeer: www.intercity.pl.
Regionale treinen: http://www.przewozyregionalne.pl/
Het Poolse busverkeer: www.rozklady.com.pl.
Website polrailcom: polrail.com/sections/travel/timetable.html

Poolse treinplanner (Engels): rozklad.sitkol.pl/bin/query.exe/en

(Datum update: 15-1-2014)

Portugal

Reizen naar

Portugal is vanaf Nederland bereikbaar in net 24 uur: Thalys naar Parijs Gare du Nord, TGV van Gare Montparnasse naar Irún, hoteltrein naar Lissabon. Bij vertrek op zondag is de tijd in Parijs te krap, en ook op de terugweg (overstappen te Hendaye ipv Irún) is een overnachting aan te bevelen. Vanuit Spanje rijdt er tweemaal daags een sneltrein Vigo–Porto (in het noorden), en een hoteltrein Madrid–Lissabon. Meer mogelijkheden bieden snelbussen: Vigo–Porto, Madrid–Salamanca–Guarda–Porto, Madrid–Mérida–Lissabon, Sevilla–Faro. Let op het uur tijdsverschil!

Reizen in

Het lange-afstandsverkeer wordt verzorgd door Intercidades, en (op de as Braga–Porto–Coimbra–Lissabon–Faro) topproduct Alfa Pendular. Voor beide is reserveren verplicht; er geldt een hoger tarief en toeslag op Interrail. Regional-stoptreinen (tweede klas) en hier en daar een Interregional vullen het schaarse spoornet aan. Snelbussen (expressos) zijn een veelgebruikt alternatief.

Lissabon heeft een frequent Urbanos-voorstadsnet (tweede klas), met verbindingen naar Estoril, Cascais, Sintra, Alverca, Vila Franca de Xira, Azambuja, en (via een spectaculaire brug over de Taag, met voorstadstreinen van Fertagus ipv CP) naar de zuidoever en Setúbal. Bijna elke windstreek heeft een eigen vertrekstation! Er zijn diverse dagpassen. Voor € 12 (plus 50 cent voor een chipkaart) is bij CP het Bilhete Turístico Train & Bus verkrijgbaar, een dagkaart voor de spoorlijnen naar Sintra en Cascais (incl. Oriente), plus vrijwel alle bussen van Scotturb, maar niet de tram van Sintra naar de kust. Hiermee is het gebied ten westen van Lissabon prima te verkennen.

Ook Porto heeft een Urbanos-net, waartoe Braga, Guimarães, Gaia, Espinho en Aveiro behoren, en daarnaast een modern interlokaal sneltramsysteem; allemaal te bereizen met Andante dagkaarten. Vanuit Porto loopt de beroemde spoorlijn door de Douro-vallei, al dan niet te combineren met een boottocht. De aansluitende smalspoorlijnen zijn helaas gesloten; het iets zuidelijker gelegen Vouga-lijntje Espinho–Aveiro is gesloten tussen Oliveira de Azeméis en Sernada do Vouga.

et als in Spanje geldt ook voor Portugal dat losse kaartjes praktischer zijn dan een pas, behoudens rond de beide grote steden.

Tips

Een bijzondere ervaring is de hoteltrein Lusitania tussen Madrid en Lissabon, of de Sur Expreso tussen Irún en Lissabon. Trenhotel staat voor ouderwetse luxe: comfortabele kamers met douche en wc, en uitstekende service. De fameuze restauratiewagen is helaas afgeschaft; er rijdt slechts een barrijtuig mee. Het is niet goedkoop (reserveer Gran Clase), maar bedenk dat je een hotelovernachting bespaart. (Tip van Aad Termorshuizen).

Een bekende toeristische attractie in Lissabon zijn de oude trams op de lijnen 28 en 12. De nieuwe trams zijn minder leuk daar de ramen vaak beplakt zijn met reclame. Ook in Porto wordt ten behoeve van toeristen een lijn met oude trams geëxploiteerd. Wat minder bekend is de tramlijn van Sintra naar de kust (portugalvirtual.pt/_tourism/costadelisboa/sintra/electr.html).

Internet

De Portugese spoorwegen:www.cp.pt; Fertagus: www.fertagus.pt. Snelbussen: www.rede-expressos.pt.

(Datum update: 4-1-2014)

Roemenië

Vanuit Wenen en in ruimere mate Boedapest zijn er nachttreinen richting Boekarest (Roemenië).

Reizen in

Roemenië heeft een dichtvertakt spoorwegnet met daarop treinen in drie prijsklassen: De goedkoopste treinen heten Regio (R), iets duurder is IR en het duurst IC. Sommige lijnen worden geëxploiteerd door regionale vervoerders. Kaartjes zijn (vooral aan het loket, houd rekening met rijen) niet duur. Voor IR en IC zijn vooraf kaartjes te koop (reserveren verplicht). Kortingen zijn er voor groepen, op retourtjes en bij vooruit boeken. In Roemenië geldt de Balkan Flexipas (zie Bulgarije).

Internet

Roemeense spoorwegen: www.cfrcalatori.ro

Een goede website voor Roemeense treinreizen is: www.infofer.ro. Een reisplanner met vele gegevens over treinen, tijden, verstrekstaten, stations, etc. Alleen in het Roemeens

Voor regionale treininformatie en -tijden: http://tren.transira.ro/ (alleen in het Roemeens)

(Datum update: 13-3-2013)

Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland

Reizen naar

Vanuit Nederland rijdt er geen directe trein naar Moskou meer. Ook de wagon die drie keer per week rechtstreeks naar Minsk reed is geschrapt. Vanuit Nederland is de dichtstbijzijnde mogelijkheid in Hannover, Berlijn of Praag om op de trein naar Minsk, Moskou en Sint-Petersburg te stappen.

Wel kunt u rechtstreeks naar Warschau en daar overstappen naar bestemmingen oostelijker, waaronder ook Kiev. Oekraine en (Wit-)Rusland kennen daarnaast nog andere treinverbindingen met bijvoorbeeld Polen, Tsjechië en de Balkan.

Reizen in

Ruwweg zijn er in de voormalige Sovjet-Unie twee soorten treinen te onderscheiden. De doorgaande lange-afstandstreinen en de lokale treinen (ook wel aangeduid als elektritsjni of mestnyy). De lange-afstandstreinen worden onderverdeeld in Passazjirski ('gewone' treinen), Skory (snellere lange afstandstreinen) en Firmenny (luxe en snelle en private lange afstandstrein). U kunt dan kiezen voor een spalnyy (1e klas), kupe (2e klas), of platskartny (3e klas) kaartje. Inmiddels is er in enkele treinen ook een Deluxe (myagkiy) kaartje.Op regionale verbindingen vindt u soms uitsluitend sidyachyi, oftewel zitplaatsen.

De lange-afstandstreinen bestaan uit slaap-/lig- en zit-coupés in één. Veel van deze treinen rijden voor meerdere dagen. Een extreem voorbeeld is de Transsiberisch expres die er zeven dagen nodig heeft om de afstand van Moskou naar Vladivostok af te leggen. Andere exotische bestemmingen zijn: Beijing (China), Baki (Azerbeidzjan), Tasjkent (Oezbekistan), Bisjkek (Kirgizië), Astana en Alma-Ata (Kazachstan). Deze treinen zijn allen voorzien van een restauratiewagen en in het rijtuig is een Samowar om de reizigers te voorzien van warme thee. Er zijn lange station-haltes waarbij reizigers de benen kunnen strekken en proviand kopen. Per wagon houdt een begeleider (vaak een vrouw) een streng oogje in het zeil. Sommige treinen rijden niet elke dag.

Ook Rusland heeft inmiddels haar hoge snelheidstreinen. Tussen Nizhni Novgorod, Moskou en Sint-Petersburg rijdt met 250 km/u. enkele keren per dag de in Duitsland gemaakte Sapsan. Tussen Helsinki en Sint-Petersburg rijdt vier keer per dag de snelle Allegro.

Voor bijna alle treinen moet gereserveerd worden, behalve voor de lokale stoptreinen. Legitimatie is bij het kaartjes kopen bijna altijd verplicht. Kaartjes kopen in Rusland is, afgezien van een lange rij af en toe, niet lastig. Een beetje Russisch helpt wel. U kunt ook uw kaartje door een Rus (m/v) laten regelen.

Dankzij de voortschrijdende ICT, kunt u nu ook via diverse websites, onder andere van de Russische spoorwegen, een Russisch kaartje kopen, of een reis van en naar (West-) Europa boeken. Ook Oekraïense kaartjes zijn online verkrijgbaar.

Alhoewel de prijzen de laatste jaren nogal zijn gestegen, zijn de kaartjes voor zowel de lange afstandtreinen als de lokale treinen zijn naar Nederlandse maatstaven goedkoop. Prijzen hangen voornamelijk af van het type trein en het seizoen waarin u reist.

Tips

•  Mijd Moskou en Sint-Petersburg: te duur, te druk en te toeristisch. Wie toch wil kiezen: Sint-Petersburg is cultureel, historisch en architectonisch interessanter. Naast de onvolprezen Hermitage valt er nog veel meer te zien. Er is een uitgebreid tramnet.

•  Cultureel en historisch is Lviv/Lwow erg interessant. Het Sovjet-verleden heeft er maar weinig grip gekregen op de Poolse en Oostenrijks-Hongaarse sporen in de stad. Het is de meest Westerse stad van Oekraine. Beter bereikbaar door vanuit Przemysl (Polen) de bus te nemen i.p.v. de trein.

 • Wit-Rusland is nog vrijwel onontdekt door Nederlandse toeristen. Met name de grensstad Brest is best interessant. Doordat deze stad tot 1939 in Poolse handen was, is de stad minder Sovjet getint. Belangrijkste attractie is het fort waar in 1941 een heroïsche strijd plaatsvond tussen het Rode Leger en de binnenvallende Duitsers. Ook het met de bus vanuit Brest bereikbare oerbos Belovezhskaya Puszcha is een bezoek waard. Brest is bereikbaar met de treinen tussen Warschau en Moskou en met de regionale boemel vanuit Terespol.

•  Sotsji heeft in 2014 de Olympische Winterspelen. Het is in de zomer een alternatief voor wie is uitgekeken op de Turkse kant van de Zwarte Zee. In lente en herfst kunt u er sneeuw zien en in de zon liggen.

Internet

Russische spoorwegen: www.eng.rzd.ru (Engels).
Oekrainse spoorwegen: www.uz.gov.ua (Oekrains en Russisch).
Wit-Rusland: www.rw.by
Treinplanner voor (bijna) de hele ex-Sovjetunie: www.poezda.net/en/

(Datum update: 19-1-2014)

Slowakije

Reizen naar

Een reis naar Slowakije begint  of eindigt vanuit Wenen of vanuit Praag.
Vanuit Wenen (zie Oostenrijk) rijden ieder uur treinen naar Bratislava, waar u kunt overstappen op de treinen naar de rest van het land, onder andere op de Intercity naar Kosice. Ook kunt u eventueel per (snelle) boot vanuit Wenen Bratislava bereiken.

U kunt ook met dagtreinen naar Praag reizen (zie Tsjechië) en van daar met de frequente dagtrein naar Bratislava en Žilina, of de nachttrein verder naar onder meer Košice, Zvolen, Poprad of Banská Bystrica.
De dag- en nachttrein tussen Berlijn en Boedapest doen ook Bratislava aan.

Reizen in

Voor niet alle IC- en lange afstandstreinen hoeft gereserveerd te worden; dit staat aangegeven in de dienstregeling. Een reservering in de intercity (IC), en SuperCity (SC), kost € 0,66, voor de eurocity € 2,-. Reserveringen voor couchettes zijn aanzienlijk duurder. Daarnaast bestaan de Rychlík, de Express en de Zrýchlený vlak (Zr), interregionale lange afstandstreinen en de regionale treinen.

De Slowaakse spoorwegmaatschappij ZSSK hanteert een prijssysteem dat wel lijkt op dat van de Tsjechische CD, met andere benamingen. Kaartjes kunnen tot 60 dagen van te voren gekocht worden, dit kan ook via Internet.

In Slowakije bestaan kortingen voor senioren en jongeren onder de 26 jaar, voor de tussengroep is er de Klassik Railplus. Ook dit land kent een groepskorting, de Skupina waarbij voor groepen van meer dan zes personen kortingen tot 60% mogelijk zijn. Wel is een namenlijst nodig.

De Slowaakse Kilometerbank en het goedkope dagretour zijn komen te vervallen, maar met een RailPlus-kaart kan 25% korting op binnenlandse kaartjes verkregen worden.

Tips

Mooie bergtrajecten zijn er in de Hoge en Lage Tatra. In de Hoge Tatra geldt een apart tarief, doorgaande kaartjes verkrijgbaar.

Ook mooi: Vrútky–Banská-Bystrica dwars door de Turčianska Kotlina, Humenné–Prešov en Jesenské–Brezno langs de rivier de Rimavá.

Vanuit Košice kunt u voor meerdere dagen mooie dagtripjes in de wijde omgeving plannen. B.v. naar de Hoge Tatra, naar de laagvlakte (Vihorlat), naar de houten kerkjes in Bardejov en naar het Hongaarse Miskolc. Košice zelf kent een prachtige 'miniatuur'-spoorlijn dwars door het park.

Blijft u maximaal vier dagen in Slowakije? Een vierdaags retour Wenen - Bratislava kost €15,-.

Internet

De Slowaakse spoorwegmaatschappij: www.slovakrail.sk/en en www.zsr.sk.


(Datum update: 22-11-2013)

 

Spanje

Reizen naar

In december 2013 is eindelijk de langverwachte directe TGV-dienst tussen Parijs Gare de Lyon en Barcelona begonnen. Er is momenteel één TGV vanuit Nederland te halen (en één weer terug); naar verwachting komen er in de loop van 2014 meer mogelijkheden, eventueel met een overstap in Zuid-Frankrijk. De hoteltreinen Parijs–Barcelona/Madrid rijden niet meer.

Wie gebruik maakt van dagtreinen tussen Parijs en Noordwest-Spanje moet vanwege de afwijkende Iberische spoorbreedte overstappen (heen in Irún, terug in Hendaye). Iets avontuurlijker alternatieven gaan via Latour-de-Carol, Canfranc (bus aan de Franse kant), of Andorra (per snelbus verbonden met de hoofdstations van Toulouse, Barcelona en Lleida). De verbinding via Latour-de-Carol is niet terug te vinden op de nationale of internationale reisplanners, maar alleen zichtbaar op de reisplanners/websites voor lokale treinen (TER en Renfe Cercanías). Aansluitingen zijn zodanig dat meestal alleen de Pyreneeën zonder overnachting vanuit Nederland bereikt kunnen worden. Latour-de-Carol is bereikbaar met een nachttrein vanuit Parijs evenals Portbou aan de kust, vanwaar er aansluiting is naar Barcelona.

Reizen in

Spanje is een groot leeg land met een dozijn dichtbevolkte gebieden aan de kust en rond Madrid. In die agglomeraties rijden frequente voorstadstreinen (tweede klas) met een zonetarief: in Barcelona Rodalies, elders Cercanías. Rond Barcelona, Madrid, Bilbao, Oviedo/Gijón en San Sebastián zijn er uiteenlopende integratievormen met stads- en streekvervoer en regionaal spoor, en bestaan er dag- en weekpassen en/of meerrittenkaarten. Andere kaartjes moeten vooraf gevalideerd worden en zijn vanaf dat moment een paar uur geldig.

Verbindingen buiten en tussen de agglomeraties zijn door de geografie (bergen, leegte) en politiek (asfalt eerst) traditioneel langzaam en laagfrequent, al maakt het uitzicht veel goed in ruige gebieden als de Pyreneeën, in het noordwesten (deels smalspoor), in oost-Andalusië en langs de oostkust.

lrida hsl kleinDat beeld is doorbroken door de AVE en de voordeliger Avant op de goedlopende hoge-snelheids-assen Perpignan–Barcelona–Madrid–Sevilla/Málaga en Valladolid–Madrid–Valencia/Alicante (met zijtakken). Er rijden er ook AVE's langs Madrid zonder er te stoppen: 2x Barcelona–Malaga en 2-3x Barcelona–Sevilla. De meeste andere lange-afstandstreinen (Alvia, Altaria, Euromed) rijden een deel van de rit op hoge-snelheidsspoor en benaderen de AVE ook qua comfort. Prijsindicatie: € 15-20 per 100 km. Voor al deze treinen is reserveren verplicht; meestal geldt er een toeslag voor Interrail. Het ticket bevat een code waarmee men een gratis kaartje kan halen bij loket of automaat voor vóór- resp. natransport per Cercanías.

 

Ook regionale treinen (alleen tweede klas) bieden steeds meer snelheid en comfort, tot en met verplichte reservering in de interregio-achtige MD en R-598 (€ 9 per 100 km, tegen € 7 voor de gewone Regional; daartussen zit nog TRD en Regional Exprés). Kaartjes voor regionale treinen zonder reservering gelden alleen in de eerstvolgende trein! Dat voorkomt wel dat je tegen verkeerd tarief reist. Recht op onderbreking van de reis bestaat niet. Alle treinen hebben trouwens airconditioning.

Advies: Kies de beste verbinding, koop losse kaartjes, en vergeet Interrail. Dan kun je ook eens met de lange-afstandsbus (autocar), bijv.: Granada–Alacant/Murcia (snijdt een hoek af, uren sneller dan de trein); Irún–Gijón (als aanvulling op het smalspoor). Of met regionaal (smal)spoor: EuskoTren (Baskisch, vanaf Hendaye SNCF), FGC (Catalaans, met de beroemde tandradlijnen naar Núria en Montserrat), FGV (Valenciaans). Deze maatschappijen accepteren geen Interrail, behalve FGC die korting geeft. De gemengde systemen in Baskenland, Cantabrië en Asturië doen bijna Zwitsers aan. De diensten van smalspoormaatschappij Feve zijn overgenomen door nationale spoorwegmaatschappij Renfe, maar vooralsnog geldt een korting van 50% met Interrail. Voor de lange-afstandstreinen moet men rekening houden met een incheckbalie en veiligheidscontrole van de bagage die gelukkig niet veel tijd neemt. Bij een overstap naar een andere lange-afstandstrein moet men opnieuw inchecken.

De Renfe Spain pass een optie voor wie veel, ver en flexibel wil reizen: een virtueel abonnement die op de Renfe website te koop is voor 4, 6, 8, 10 of 12 reizen op alle lange-afstands- én regionale treinen zonder beperkingen of toeslagen. De pass is geldig tot 6 maanden na aankoop en een maand na het eerste gebruik. Het is handig om de pass af te drukken en zo bij het loket zonder kosten een reservering te halen. Het is ook mogelijk te reserveren via internet met het nummer van de abonnement. Prijsindicatie: 30-40 euro per reis. (zie Renfe Spain pass)

Er zijn weinig andere middelen om voordelig met de hogesnelheidstreinen te reizen. Goedkope internet-tickets moeten minimaal 14 dagen van te voren geboekt worden en zijn niet inwisselbaar. Er is een korting van 10 tot 20% op retours.

Tips

 • Voor wie niet diep Spanje in wil, hebben de Pyreneeën al heel wat te bieden. Het VVV van Ribes de Freser geeft een uitgebreide set wandelingen in de prachtige omgeving uit, combineerbaar met diverse treinritten. Hogerop in de grensdriehoek Latour-de-Carol/Bourg-Madame/Puigcerdà zijn soortgelijke mogelijkheden te vinden. Het OV van, naar en binnen Andorra is de laatste jaren met sprongen verbeterd, vooral aan de Spaanse kant, maar ook de verbindingen met de hoger gelegen dorpen binnen Andorra.

 • Een bijzondere ervaring is de Trenhotel (hoteltrein) Lusitania tussen Madrid en Lissabon, of de Sur Expreso van Irún naar Lissabon. Trenhotel staat voor ouderwetse luxe: comfortabele kamers met douche en wc, en uitstekende service. De fameuze restauratiewagen is helaas afgeschaft; er rijdt slechts een barrijtuig mee. Het is niet goedkoop (reserveer Gran Clase), maar bedenk dat je een hotelovernachting bespaart. (Tip van Aad Termorshuizen).

 •  Vanuit Barcelona is het beroemde klooster op de berg Montserrat gemakkelijk te bereiken door gebruik te maken van de regionale spoorweglijn van de FGC, die een hierop aansluitende tandradspoorweg exploiteerd naar het klooster.

 • Ten noorden van Madrid is er de hoge Sierra de Guadarrama gebergte met toppen boven de 2000 meter. Deze is bereikbaar door een metersporige berglijn, Cercedilla/Cotos, die deel uitmaakt van het Madrileense voorstadnet als lijn C-9.

 • Om de dure Avant-trein met verplichte reservering naar Toledo te vermijden, kan men net als de meeste Spanjaarden de snelbus Madrid–Toledo nemen. Toledo is de eerste stad in Spanje die uitsluitend aan een hogesnelheidslijn ligt.
 • Voor de liefhebbers van smalspoorlijnen in een ruige omgeving en prachtig landschap kan een lange treinrit maken met de FEVE van Leon naar Bilbao (of omgekeerd). Een rit van ruim zeven uur!

Internet

De Spaanse nationale spoorwegmaatschappij: www.renfe.com (minder erg dan voorheen maar nog steeds geen tabellen; boeken vereist een dubbele achternaam). Andere vervoersmaatschappijen: www.euskotren.es, www.feve.es, www.fgc.net, www.fgv.es,www.movelia.es(samenwerkende autocares).

In Catalonië en het Baskenland hebben de regionale overheden hun verantwoordelijkheid genomen en regionale reisplanners geïntroduceerd: www.rodaliesdecatalunya.cat en moveuskadi.com

Een Nederlandstalige site over het OV in Spanje (en Portugal): mmverst.home.xs4all.nl

(Datum update: 4 januari 2014)

Tsjechië

Reizen naar

Er is een rechtstreekse nachttrein van Amsterdam via Arnhem en Ústí nad Labem naar Praag. Overdag reist u bijv. via Hengelo en Hannover naar Berlijn, vandaar rijdt de Eurocity naar Praag en Brno. Vanuit Dresden rijdt er ook een trein naar Liberec. Westelijk Bohemen is te bereiken via Nürnberg: van daar met de RegionalExpress naar Marktredwitz/Cheb en Plzeň. DB onderhoudt ook een busdienst tussen Nürnberg en Praag. Er is ook een nachttrein Frankfurt- Dresden- Praag. Vanuit Praag zijn er snelle treinen naar Moravië (Brno, Česká Třebová, Olomouc, Ostrava) en naar Bratislava (Slowakije). Zuid-Moravië is vrij goedkoop te bereiken vanuit Wenen (zie Oostenrijk) en daar overstappen richting Břeclav, Brno.
In alle bovenstaande varianten kunt u vaak het beste een kaartje tot de grens kopen en van daaruit met binnenlandse kaartjes/aanbiedingen werken.

Reizen in

In Tsjechië rijden SuperCity’s of Pendolino (tussen Praag en Wenen en Ostrava), EC’s, een enkele IC en Express, en de Rychlik (R, sneltrein), Spěšný vlak (Sp) en Osobni Vlak (Os, regionale stoptrein/boemel). Tussen Praag en Ostrava zijn ook RegioJet en LEO Express actief, compleet met drankje en Wifi, maar met eigen kaartjes en voorwaarden. Ook plekken die geen goede treinverbinding hebben, zijn door het uitstekende busnet goed bereikbaar. In sommige gevallen is de bus zelfs sneller en goedkoper.

Treinkaartjes kunnen aan het loket, maar ook online gekocht worden. Vooral voor internationale kaartjes kan dit voordelig zijn. Voorbeeld is het SporoTiket Česko of hetVčasná jízdenka Česko. Dit is geldig voor een bepaalde dag en een bepaalde route, en is goedkoper naarmate eerder aangeschaft. Het elektronische kaartje moet een dag van te voren voor een gewoon kaartje worden ingewisseld. Retourkaartjes (twee dagen geldig), de zpáteční sleva’ leveren 5% korting op.

De In Karta is een kaart die ca. 25% korting geeft op binnenlandse reizen en op reizen naar Slowakije. Ze kost 990 Tsjechische kronen (€ 37), is drie jaar geldig en is lonend bij 400 reiskilometer per jaar. De In Karta is te koop aan het loket maar ook online via de website van de ČD. Voor wie veel reizen onder de 100 km maakt, is de In Karta de beste optie. Er zijn ook speciale In Karta’s voor senioren en jongeren onder de 26 jaar, varianten voor drie maanden (150 CZK, € 5,50) en een jaar (550 CZK, € 20). Inmiddels zijn er ook In Karta´s die 50 en 100% korting geven.
Met de Kilometerbank kunnen maximaal drie volwassenen van boven de 15 jaar (tegelijk) 2000 km reizen. Deze kost 2200 CZK (ca. € 82) en is zes maanden geldig en er hoeven geen toeslagen betaald te worden. De conducteur (beslist niet de reiziger!) schrijft het aantal kilometers af (minimaal 100, maximaal 400). U kunt met de Kilometerbank ook van/naar grenspunten reizen.

Ook een manier om geld te besparen is de "skupinová sleva", de groepskorting. Als twee of meer mensen samen reizen, krijgt de 2e persoon 25% korting. De rest, tot maximaal 30 personen , krijgt 50% reductie.
Het Duitse Schönes-Wochenende-Ticket is geldig tot de Tsjechische stations nabij de Duitse grens, alleen in lokale en sneltreinen (Os, Sp, R en Ex); voor door de week is er het bij de DB verkrijgbare Bayern-Böhmen-Ticket (€ 25 voor de eerste persoon, € 4,50 p.p. voor max. 4 medereizigers), geldig vanaf 9 uur 's morgens. Er is ook een speciaal kaartje voor de lokale treinen die tussen Tsjechië en Polen rijden. De ZVON-treinen in de driehoek Tsjechië-Polen-Duitsland hebben één tarief/kaartje.

Skupinová víkendová ízdenka+Německo is een dagkaart voor vijf personen waarvan max. twee boven de 15 jaar, geldig in het weekend. Ongelimiteerd reizen door Tsjechië en de Duitse grensregio’s kost 750 CZK (€ 28). Regiokaartjes zijn er vanaf 325 CZK (€ 12). Er zijn soortgelijke aanbiedingen in de grensgebieden met Oostenrijk, Polen en Slowakije.
Daarnaast zijn er goedkope netkaarten voor een dag (550 CZK, € 20, voor 1 persoon) te koop. Netkaarten voor een bepaalde Tsjechische regio zijn er vanaf CZK 150 (€ 5,50).
Voor de SC-treinen is er een verplichte reservering; de prijs hangt af van de verwachte drukte.

Voor binnenlandse reizen geldt een toeslag van 70 kronen (€3,- voor EC/IC)  Bij internationale kaartjes (CIV) en gebruik van de Kilometerbank vervalt de toeslag.

Tips

•    Prachtige steden zijn Karlovy Vary en Mariánské Lázně. Er zijn veel kuuroorden in dit westelijke gedeelte van Tsjechië. De twee steden zijn verbonden met een mooie spoorlijn.

•    Prachtige natuurgebieden zijn ondermeer het Reuzengebergte (Krkonoše) ten noorden van Liberec, het Oudvadergebergte ten noordwesten van Ostrava, (Noordoost-Moravië). Zoek je het niet zo ver in Tsjechië, dan biedt de omgeving van Louny (ten noordwesten van Praag) ook veel rust en idylle. Al deze regio's zijn goed met de trein te bereiken.

Internet

De website van de Tsjechische spoorwegmaatschappij ČD: www.cd.cz (Tsjechisch/Engels). De kortingspagina (Engels): http://www.cd.cz/en/vnitrostatni-cestovani/jizdenka/default.htm

Leo Express: www.le.cz

RegioJet: www.regiojet.cz

Landelijke reisplanner (trein en bus): www.vlak-bus.cz

(Datum update: 20-1-2014)

Turkije

Reizen naar

Istanboel is een verre bestemming die alleen te bereiken met een drie of vierdaagse treinreis met meerdere overstaps. Het is dan ook aan te bevelen de tijd te nemen en de reis bij meerdere leuke plaatsen te onderbreken. (bijvoorbeeld in Wenen, Boedapest, Boekarest, Sofia, Belgrado of Veliko Tarnovo). Voor het laatste deel van de reis is er de nachttrein vanuit Sofia (Bulgarije) en Boekarest (Roemenië) die in Dimitrovgrad combineren om verder naar Istanboel te reizen. Het treindeel uit Boekarest heeft slaaprijtuigen en het treindeel uit Sofia alleen couchettes. Voor de Bulgaarse/Turkse grensformaliteiten moet men in het midden van de nacht de trein uit. Wegens werkzaamheden eindigt de trein in Hakali, een voorstad van Istanboel.

Er rijden geen lokale treinen over de Bulgaarse/ Turkse grens, maar wel lange afstandsbussen, die wel ongeveer twee uur nodig hebben bij de grens i.v.m. de grensformaliteiten. Voor wie avontuurlijk ingesteld is kan de grens sneller te voet oversteken en aan beide kanten van de grens lokale taxi's en bussen gebruiken.

Reizen in

In Turkije is het hoofdvervoermiddel in het OV de bus, die meestal veel sneller en betrouwbaarder is dan de trein. Een uitzondering hierop zijn de hogesnelheidstreinen tussen Eskişehir, Ankara en Konya. De spoorlijn van Eskişehir naar Istanboel wordt verbouwd, waardoor er geen treinverbinding is vanuit Istanboel met het Aziatisch spoornet, behalve voor een lokale voorstadslijn. Er is een snelle busverbinding aansluitend op de hogesnelheidstreinen in Eskişehir en de langeafstandstreinen in Arifye. Er is een veerdienst van Istanboel naar Bandirma vanwaar de trein genomen kan worden naar Izmir.

Voor lokaal vervoer wordt veel gebruik gemaakt van de dolmus (minibus met vaste route, maar geen dienstregeling) en de taxi. De bussen zijn handen van privémaatschappijen en die concurreren elkaar hevig op zowel prijs als kwaliteit. De langeafstandsbussen vertrekken vanaf busstations, otogars, die veel faciliteiten hebben. Het beste is om van te voren de buskaarten te kopen en niet van straatverkopers bij het busstation.

Er zijn langeafstandstreinen met couchettes en slaaprijtuigen naar de verre bestemmingen zoals Kars, Tatvan (met aansluiting naar Teheran, Iran), Adana (aansluiting naar Syrië, nu niet mogelijk). Deze treinen hebben vaak grote vertragingen.

In Istanboel is er een goed openbaar vervoer met met een metro, trams, kabelspoorweg, hoogwaardige buslijnen, voorstadstreinen en niet te vergeten bootdiensten langs de Bosporus. Verleden jaar is de spoortunnel onder de Bosporus geopend. Voorlopig rijden er alleen lokale treinen.

Tips

Een reguliere openbaar vervoer boot nemen langs de Bosporus. De typische oude veerboten zijn echter snel aan het verdwijnen. Er zijn rondvaartboten voor toeristen maar die hebben veel minder charme.

Internet

Turkse spoorwegen:

http://www.tcdd.gov.tr/tcdding/index.htm

Een zeer nuttige website met nuttige reistips en adviezen is:

www.seat61.com

(Datum update: 17-1-2014)

Wit-Rusland

Zie: Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland

(Datum update: 23-2-2012)

Zweden

Reizen naar

De meest gebruikelijke route treinroute is langs Hamburg en Kopenhagen (voor details zie Denemarken). Daarnaast is het mogelijk veerboten te nemen vanaf Jutland in Denemarken of vanuit Duitsland. Voor Denemarken zijn voordelige internationale Europa Special tickets mogelijk. NS Hispeed verkoopt geen tickets en reserveringen voor Zweedse bestemmingen, maar de Treinreiswinkel wel. Verder zijn e-tickets te koop bij de drie landelijke spoorvervoermaatschappijen (SJ, Veolia Transport en Tågkompaniet) op hun websites. Reserveringen zijn verplicht voor lange afstandstreinen. Het traject Malmö–Göteborg kan ook met lokale treinen worden afgelegd.

Vanuit Kopenhagen rijden er Øresundståg treinen door in het Zweedse Skånetrafikenspoornet. Daarnaast vertrekken er ook Zweedse langeafstandstreinen vanuit Kopenhagen, bijvoorbeeld rechtstreeks naar Stockholm.

Reizen in

Via internet is bijna alle wenselijke informatie te vinden. Zweden heeft een landelijke informatiesite: http://www.samtrafiken.se (alleen in het Zweeds) voor al het openbaar vervoer, naast de websites van de landelijke treinvervoer maatschappijen. Het Zweedse spoorboekje wordt uitgegeven door een neutrale partij, ‘resplus’ en is gratis. Resplus heeft een website (http://www.resplus.se, alleen in het Zweeds) met de dienstregelingen maar verkoopt zelf geen treintickets. Wel zijn er ‘Resplus’ tickets te koop die geldig zijn op alle vervoersmaatschappijen op het traject. Voor de lokale trajecten zijn er regionale tarieven en treinen van de provincie (Län), de ‘länstrafiken’. Naar Nederlandse begrippen zijn deze provincies groot. Hiervoor is geen reservering nodig. De commerciële lange afstandstreintarieven zijn afhankelijk van de maatschappij het type trein, de drukte en hoelang er op voorhand is gereserveerd.

In Zweden rijden er nachttreinen die lange afstanden afleggen. Zo rijdt er een Stockholm–Narvik (Noorwegen) nachttrein die er ruim 20 uur over doet om de hele route af te leggen. Deze nachttrein is dan ook voorzien van comfortabele slaapcabines en een restaurant.

Een andere bijzondere spoorweg is de Inlandsbanan (http://www.inlandsbanan.se/english) in de noordelijke binnenlanden. Dat is een spoorlijn waar in de zomermaanden reizigerstreinen rijden van Mora tot Östersund (2 treinen) en van Östersund naar Gällivere (één trein). Deze trein wordt voornamelijk gebruikt door toeristen die ergens onderweg overnachten. De trein vertrekt rond 7.00 uur van Östersund om rond 22:00 aan te komen in Gällivere. Onderweg wordt regelmatig gestopt om te eten bij wegrestaurants (te bestellen in de trein) en de benen te strekken. Op het traject van Mora tot Östersund is er een bezoek aan een berenhol.

Voor de grote steden zijn er dagkaarten op een elektronische kaart. In Stockholm maken de voorstadstreinen, SL Pendeltåg, deel uit van het stads en streekvervoer, maar kunnen niet gebruikt worden met internationale vervoersbewijzen zoals Interrail.

De loketten in de meeste zelf grote treinstations hebben beperkte openingstijden en zijn vaak dicht in het weekend.

Langs de kust van de Botnische baai rijden er luxe expresbussen met toilet en hostess die dranken aanbieden. In de provincies van het Noorden rijden rijden er lange afstand streekbussen. Deze geven ook verbindingen naar Finland en Noorwegen. Zo kan men de Noordkaap bereiken.

Tips

Rond steden als Goteburg en Stockholm zijn veel eiland archipels die goed bereikbaar zijn met veerdiensten. Bij mooi weer zijn er veel zwemplaatsen zelf midden in de stad.

inlandsbanan AsarnaDe Inlandsbanan (www.inlandsbanan.se) treed ook op als reisbureau en bied meerdaagse arrangementen aan.

Foto hiernaast: Hier een inlandsbanan stop voor het eten in een wegrestaurant bij Åsarna.

 

 

Zie Denemarken voor de "öresund rundt ticket"

 Internet

Via internet is bijna alle wenselijke informatie te vinden. In de grote stations van Scandinavië en sommige winkels zijn er drinkplaatsen met internetstations. Hiervoor kan bij de automaat een tijdticket met code gekocht worden voor minimaal 30 kronen (Deens, Zweeds, Noors) (40 minuten) die overal gebruikt kan worden.

Spoorwegen

=========

SJ: www.sj.se

Tagkompaniet: www.tagkompaniet.se

Veolia Transport: www.veolia-transport.se

Skanetrafiken: www.skanetrafiken.se

(Datum update: 20-1-2014)

Zwitserland

Reizen naar

De reis naar Zwitserland loopt meestal via Duitsland. Reizigers in Zuidwest Nederland hebben ook de optie om via Parijs te reizen. De poort naar Zwitserland is Basel. De snelste treinverbinding naar Zwitserland is de rechtstreekse ICE van Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar Basel SBB, in zes uur en 40 minuten. Deze trein rijdt één keer per dag, 's morgens heen en 's middags terug. Andere verbindingen met een overstap in Frankfurt Main Hbf duren minstens een half uur langer. Het voordeel is wel dat de aansluitende ICE na Basel doorrijdt via Olten en Bern naar Interlaken Ost.

Doorgaande kaartjes kun je regelen bij de Treinreiswinkel. Maar je kunt het ook best zelf doen. Belangrijk is om te weten dat je dan geen doorgaande kaartjes naar Zwitserland kunt kopen (Unbekannt Auslandtarif), maar als je eerst apart kaartjes koopt naar het Duits/Zwitserse grensstation (Basel SBB, Schaffhausen of Konstanz) kun je dat zonder veel moeite regelen via de site van de DB; je kunt de aanbiedingen zien die per reismogelijkheid en/of per dag soms aanzienlijk in prijs kunnen verschillen en je print de reisbiljetten on-line uit. Boeken kan 92 dagen voor de datum van de terugreis. Kaartjes voor de reis in Zwitserland koop je dan bij sbb.ch (zie hieronder); het kopen van aparte kaartjes van en naar het grensstation maakt de reis niet duurder.

Vanuit Nederland kun je natuurlijk ook bij Bad Nieuweschans, Bad Bentheim, Enschede, Venlo of Heerlen de grens over. Probeer dan ook eens de reis te on-line te boeken vanaf het eerste Duitse station. Dan blijkt soms veel goedkoper dan van het Nederlandse grensstation. Je koopt vervolgens dan met elke kaartjesautomaat apart een kaartje tot dat grensstation. Vooral met een NS abonnement (Dal Vrij e.d.) kost het dan vrijwel niets van de grens naar dat Duitse station (ook retour, 1 maand geldig, papieren internationale vervoersbewijzen zullen blijven bestaan).

Verder is er nog altijd de City Night Line (nachttrein); langzamer (ca. 12 uur vanaf beginstation Amsterdam-Centraal naar eindstation Zürich), maar het betekent een besparing op de kosten van een overnachting en in de aansluitende ochtend reeds genieten van het Zwitserse landschap. In de City Night Line (inmiddels ook gewoon van DB) kan de fiets mee in een specialefietsenafdeling. Internet: citynightline.de; Vroeg boeken is aanbevolen; Denk ook eens aan het reizen op een doordeweekse dag (geldt ook voor de ICE), die is minder snel volgeboekt.

Tenslotte een reis met de ICE gaat snel, maar is voor de echte genieter soms minder aantrekkelijk. Geluidsschermen en tunnels bepalen veelal het beeld. Je kunt ook landschappelijk aantrekkelijker reizen, bij voorbeeld de klassieke route langs de Rhein. Ieder uur per IC, met overstap in Düsseldorf of Köln en in Mannheim. Met het boekingssysteem van die Bahn reiseauskunft.bahn.de kun je zelf elke route kiezen door gebruik te maken van de via-optie.

Reizen in

ZwitserlandmethondZwitserland is best duur. Je kunt naar alle bestemmingen doorgaande kaartjes krijgen en daarbij kun je aansluitend van alle treinvervoerders, bus- en bootondernemingen gebruik maken (inderdaad zonder allerlei inchecktoestanden) en soms zelfs voor trajecten met de kabelbaan. Je kunt deze ook on-line kopen en uitprinten via sbb.ch. Het is verstandig om van tevoren goed na te denken over je gebruik van het openbaar vervoer in Zwitserland. De site swisstravelsystem.com geeft alle informatie over algemene en half geld abonnementen. Vaak goedkoper en handiger zijn regionale abonnementen (overzicht op: swisspasses.com/railpass/swiss-regional-rail-passes/). Deze passes zijn ook te verkrijgen bij de Treinreiswinkel. In veel Zwitserse steden is een lokaal OV-abonnement inbegrepen in de hotelkamerprijs, bijvoorbeeld in Bazel.

Trein:

Vanuit Basel SBB vertrekken treinen naar alle delen van Zwitserland. Het spoorwegnet in Zwitserland is bijzonder dicht en halfuurdiensten zijn bijna overal de regel. De treinen sluiten goed op elkaar aan, zijn modern en gerieflijk. Vaak kan de fiets mee. De klant is er nog koning – overal behulpzaam personeel – en de Zwitserse spoorwegen (SBB) hebben voor elke toerist wel iets dat past. In de kaartenautomaten werkt de Nederlandse pinpas en op elk station zijn dienstregelingfolders van lijnen of gebieden veelal gratis te verkrijgen.

Er staan handige tips voor het reizen per trein op de sites van de SBB www.sbb.ch en het Zwitsers bureau voor toerisme www.myswitzerland.com

Streekbus:

Belangrijk in het Zwitserse OV is de streekbus. Deze wordt veelal verzorgd door de posterijen. Deze Postauto brengt je naar de meest afgelegen dorpjes en tot op grote hoogte. Soms moet je een toeslag betalen voor echte toeristische trajecten (bijvoorbeeld over de passen) en sommige bussen rijden alleen in het zomerseizoen. De chauffeurs zijn klantgericht en bovenal ware wegkunstenaars in het nemen van soms onmogelijk lijkende bergweggetjes of smalle dorpsstraatjes. De website postauto.ch biedt informatie in de drie landstalen plus het Engels. Regionale dienstregelingen-boekjes van de Postauto zijn gratis verkrijgbaar bij ieder postkantoor en iedere Tourist Information. Kijk ook hier goed voor aanbiedingen; er zijn speciale abonnementen voor bepaalde regio’s die al snel veel voordeliger zijn dan losse kaartjes.

Tips

De Zwitserse OV-bedrijven zijn erg gericht op de wandelaar. Ga in ieder geval altijd naar het station of het (Post)busstation. Daar vind je heel vaak folders met mooie wandelingen tussen twee stations of postbushaltes.

 • Het traject van de Glacier Express (Zermatt- Visp- Andermatt- Chur- St. Moritz); met de luxe trein of (net zo mooi) met de regionale treinen. Hoogtepunten (slechts een greep): de klim van Andermatt naar de Oberalpsee, de Rheinschlucht en het traject Bergün- Preda.

 • Combineer deze reis ook met een wandeling tussen twee stations; aanbevolen”Täsch- Zermatt (ineens duikt de Matterhorn op), Oberalppass via Lej da Tuma (oorsprong van de Rijn) naar Tschamut Selva, van Valendas Sagogn door de Rheinschlucht naar Versam Safien en natuurlijk het Bahnlehrpfad van Preda naar Bergün. Waarschuwing: dit zijn wel bergwandeling, waarvoor goed schoeisel een absolute voorwaarde is.
 • Alle trajecten van de Rhätische Bahn en de postautoroutes in Graubünden zijn en blijven een aanrader. Hoogtepunten: Berninatraject van St,. Moritz naar Tirano (It), maar zeker ook Davos- Filisur.

 • Combineer de trajecten in Graubünden met een wandeling. Aanbevolen: Davos Monstein onder het Landwasserviaduct door naar Filisur, lange afdaling van Bernina Pass naar Poschiavo en van de Fluelapass naar Davos (bergtrajecten!)

 • De trajecten van de Wengernalpbaan (Wengen en Grindelwald naar Kleine Scheidegg) te combineren met mogelijkheden van kabelbanen. Relatief gemakkelijk en onvergetelijk mooi is de wandeling van Männlichen (Kabelbaanstation) lopend richting Eiger, Mönch en Jungfrau naar het station Kleine Scheidegg

 • Voor liefhebbers van postbustochten blijven de passentochten in het hart van Zwitserland aanbevolen. Vanuit Meiringen of Andermatt zijn 3 (Grimsel, Furka en Sustenpass) of 4 (gecombineerd met Nufenen en Gotthard passentochten mogelijk. Ook zijn combinaties te maken met een wandeling (o.a. de historische wandeling over de Gotthardpass)

 • De reis van Bern naar Visp en Brig gaat tegenwoordig snel door de Lötschbergbasistunnel, maar je kunt ook langzamer maar mooier via het oude traject over Kandersteg met de prachtige afdaling van Hohtenn naar het Rhonedal. Aanbevolen wandeling: Sudrampe van Hohtenn naar Lalden

 • Denk ook aan de trajecten: Zweisimmen- Montreux (MOB) met de afdaling naar het meer van Geneve; de treinen bij Aigle en Martigny o.a. Martigny- Le Chatelard.

 • Voor wie houdt van een golvend met boerderijen gestoffeerd landschap komt het Appenzellerland met prachtige uitzichten over de Bodensee (o.a. in Heiden en op de wandel-Witzweg naar Walzenhausen en dat is nog om te lachen ook)

 • Ga als je naar de Alpen reist altijd vooruit zitten, zodat je op de trajecten Bern- Interlaken en Olten- Luzern al prachtig gezicht hebt op de naderende Alpen

 • En tot slot waarom niet de klassieker met de oudste tandradtreinen van Europa. Van Luzern met de boot naar Vitznau en met twee tandradbanen over de Rigi (geweldig panorama) naar Arth Goldau. Of reis met de boot verder naar de Rütliwiese (Wilhelm Tell), waar in 1307 Zwitserland is ontstaan en maak aansluitend de wandeling Weg der Schweiz rond de Vierwaldstättersee.

 (Datum update: 7-1-2014)

© Reizigersvereniging Rover | Colofon website
Ontwerp en techniek door AlexIT