Rover-Utrecht
De Rover-afdeling Utrecht is actief in de stad en het grootste deel van de provincie. Rover staat bij regionale en lokale politici, ambtenaren en journalisten en bij de vervoerbedrijven Qbuzz, Syntus en NS goed op de kaart. We behalen regelmatig successen, vaak samen met andere belangenorganisaties.
Wat doet Rover-Utrecht
In de stad Utrecht gaan veel ov-gebruikers met de fiets naar een station. Met de trein kun je uit Utrecht zelf naar alle richtingen. Toch steunt de afdeling ideeën voor betere (zelfs rechtstreekse) verbindingen richting Leiden (waar we binnenkort een succes kunnen verwachten), Almere en Breda. Ook vragen we NS aandacht voor regionale en (inter)nationale treinreizigers die in Utrecht moeten overstappen. De enorme stationshal is voor velen (zeker de eerste keer) overweldigend, met ook nog eens bus- en tramhaltes aan beide zijden van de ‘OV-terminal'. Toch zal ‘Centraal’ al snel de grenzen van de capaciteit bereiken. Daarom is Rover-Utrecht er ook voorstander van om vanaf de Moreelsebrug (aan de zuidzijde) trappen naar de perrons te bouwen. Dat de gaten daarvoor al in de brug zitten is een eerste succes geweest.
Rover-Utrecht steunt daarnaast voorstellen om reizigers naar het USP (Utrecht Science Park, o.a. universiteit, hogescholen en grote ziekenhuizen) al vanaf diverse plaatsen en (IC-)stations in de regio (Almere, Overvecht, Bilthoven, Amersfoort, Bunnik, Driebergen-Zeist, Houten, Vianen enz.). rechtstreekse verbindingen te bieden. Zo kan overbelasting van ‘Centraal’ worden voorkomen.
Bus en tram spelen natuurlijk een grote rol in het lokale en regionale OV, niet alleen naar ‘Centraal', de binnenstad en USP – maar ook van, naar en tussen de stations, steden, wijken en dorpen. Het strekken van lijnen en verminderen van het aantal haltes kan mensen verleiden voortaan het OV te gebruiken i.p.v. de auto. Maar voor anderen, vooral de groep die van het OV afhankelijk is, wordt het OV soms onbereikbaar. Rover-Utrecht verliest de belangen van deze groep niet uit het oog!
We kunnen niet alles alleen. Door zijn centrale ligging heeft Utrecht veel buren. Met de omliggende afdelingen in Zuid- en Noord-Holland, Gelderland, Flevoland en Noord-Brabant onderhouden we goede contacten. Dat geldt in het bijzonder voor de afdelingen Amersfoort en Rhenen-Wageningen e.o., waarmee we als Rover gezamenlijk deelnemen in het provinciale consumentenoverleg ‘ROCOV Utrecht’. Daarin adviseren we samen met organisaties van o.a. ouderen, gehandicapten en studenten over o.a. tarieven en dienstregeling aan Syntus, U-OV en de provincie. Daarnaast hebben we (soms in ROCOV-verband, soms als Rover apart) ook goede contacten met NS en met veel gemeenten in ons werkgebied, net als met de provincie. En laten we de samenwerking met Fietsersbond en milieuorganisaties niet ongenoemd laten.
Doe mee
Hoewel Utrecht in ledental de op een na grootste afdeling van het land is, is het aantal actieve relatief klein en ook wel vergrijzend. Ons team zoekt versterking, jongeren en vrouwen missen we nu helemaal. Hoeveel tijd dat kost bepaalt u zelf. Vergaderen doen we af en toe, veel contact en onderling overleg gaat via e-mail. Heeft u ideeën over het OV in uw eigen stad, wijk, dorp of over de treinverbindingen? Neem gerust contact met ons op. Eemland, Vallei, Rhenen en (gedeeltelijk nog Vijfheerenlanden) vallen onder andere afdelingen – maar we hebben goede contacten en leiden uw melding door.
Contact met Rover-Utrecht
-
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. -
033-4220450
-
www.rover.nl/utrecht
-
Utrechtseweg 59
3818 EA Amersfoort
(landelijk kantoor)