Op pad per fiets & trein

Van Zaltbommel naar Amersfoort

Je hebt zin om een lekker stuk te fietsen, maar er staat een straffe wind. Wat kun je doen? Oplossing: met fiets en al de trein in, en met wind mee naar huis. Wel even een fietsplek reserveren!

Editie 2, 2021  |  Marina van Alphen

Start van de reis

De trein naar Zaltbommel

Het is januari, niet al te koud, stralend blauwe lucht, ideaal fietsweer. Alleen: windkracht 5!

Gelukkig heeft een trein daar geen last van. We spreken om 9 uur af op station Amersfoort. Jammer genoeg moeten we wel overstappen in Utrecht. Gelukkig zijn er liften! Sinds ik met een vriendin bijna verongelukt ben – ze had niet in de gaten dat je echt je handrem in moet knijpen op zo’n roltrap – neem ik bij voorkeur de lift.

Het overstappen met de fiets op station Utrecht verloopt prima en al snel komt Zaltbommel in zicht. De spoorbaan komt daar net van de Martinus Nijhofbrug en het spoor ligt hoog op een dijk. Gelukkig heeft het witte station ook een lift. Zaltbommel schijnt een mooi stadje te zijn, maar na een uur zitten willen we nu wel in beweging komen. We fietsen meteen weer terug over de brug de Betuwe in. Geen bloeiende fruitbomen, maar ook nu heeft de Betuwe charme. De boomgaarden strekken zich uit, de takken steken kaal af tegen de blauwe lucht. We rijden over bruggen en dijkje op en dijkje af. Waardenburg, Geldermalsen – met de wind in de rug schieten we lekker op.


Op de fiets

Dorestad

Ook een voordeel van met de wind mee fietsen: wanneer je de wind tegen hebt, weet je dat je (waarschijnlijk) verkeerd fietst. We steken het Amsterdam-Rijnkanaal over via de indrukwekkende Marijkesluizen en kort daarna De Nederrijn met het pontje van Wijk bij Duurstede.

Bij het park van kasteel Duurstede eten we een boterhammetje op een bankje en drinken we de thermoskan leeg. Een fotogeniek kasteel is het, een magische plek ook.

In de 8e eeuw lag hier, bij de splitsing van de Rijn en de Lek, een grote handelsplaats. Dorestad had zelfs een eigen munt. Er is vaak om gestreden door de Friezen en de Franken. Ook de Vikingen kwamen geregeld langs om te plunderen. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zijn vondsten te zien die hier zijn opgegraven.

Ik verbeeld me soms dat ik het kan voelen, al die mensen die hier gewoond en gewerkt hebben, of gestorven zijn in oorlogen. Of dat je het ergens aan kunt zien. Maar het landschap strekt zich groen en stil voor ons uit. De rivier stroomt onverstoorbaar door.

Het kasteel steekt maar net boven de grote bomen van het park uit en is van veel later datum. De eerste bebouwing dateert uit 1270 en het kasteel werd later verfraaid door bisschop David uit Bourgondië. Hij kon niet in Utrecht terecht, omdat het volk Gijsbrecht van Brederode als bisschop had gekozen. Politiek is van alle tijden. Wij stappen weer op de fiets.


Terug naar huis

Leusdense Heide

Wijk bij Duurstede ligt verscholen achter de hoge dijk en heeft leuk oude straatjes; de route brengt ons door het centrum richting de weilanden. We verlaten de Betuwe en richten onze ogen op de bomen in de verte, de Utrechtse Heuvelrug. De knooppunten leiden ons langs prima te fietsen hellingen over deze beboste rimpeling uit de ijstijd. Via de weilanden van Scherpenzeel komen Leusden en even later Amersfoort weer in zicht. Ongeveer 60 kilometer was het, en wat heerlijk om in januari in de zon met de wind mee te fietsen! Dankzij de trein.


Fiets aanmelden

Op dit moment is het noodzakelijk om de fiets aan te melden voor de treinreis. Een plek te reserveren dus. Dat kan via de NS-app. Ook een kaartje kopen kan via de app en dat werkt prima. De ervaring van leden is dat er weinig gecontroleerd wordt of er gereserveerd is.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons