Eropuit in de herfst

Tips voor binnenlandse trips

Uitstapjes buiten Nederland zijn nog wat zorgelijk, maar waarom zouden we dat willen? In eigen land is nog zoveel te ontdekken! Hopend op een mooie herfst zoeken we de trips vooral in de buitenlucht.

Editie 4, 2021  |  Arjen Polderman

Parken en landgoederen


Maasduinen

In Nationaal Park De Maasduinen bij het Noord-Limburgse Afferden zijn wandelroutes uitgezet van 6,4 (paars), 7,2 (rood) en 7,9 km (blauw). De paarse route voert langs natuurreservaat Het Quin, met grote grazers. De rivierduinen vormen een bijzonder landschap. De veerpont van Afferden naar Sambeek brengt je in een ander uniek gebied: de Maasheggen met de UNESCO-biosfeer-status.


De Utrecht

Door landgoed ‘De Utrecht’ in de Brabantse (!) Kempen lopen negen wandelroutes, van 3 tot 11 km lengte. Ook de fietsroute ‘In ’t Aards Paradijs’ doet De Utrecht aan. Het landgoed heeft tevens een natuurbegraafplaats.


Oostkapelle

Achter de duinen van Walcheren lagen ooit vele landgoederen. Daarvan zijn er nog wel wat over, met name bij Oostkapelle. LandGoed Wandelingen Oostkapelle heeft hier vier routes uitgezet, van 2,3 tot 7,8 km lang. De blauwe route (7,7 km) leidt een stukje over het strand.

 • Informatie Maasduinen

  Informatie hier en hier
  OV Afferden: QLiner 83 (Nijmegen–Venlo), belbus 85 (Venlo–Arcen); OV Sambeek: buurtbus 255 (Boxmeer–Venray)

 • Informatie De Utrecht

  Meer informatie 
  OV: bus 143 (Tilburg-Reusel, halte Wellenseind)

 • Informatie Oostkapelle

  Informatie: wroostkapelle.nl/nl.html
  OV: bus/haltetaxi 52/952 (Middelburg-Domburg), buurtbus 583 (Veere-Westkapelle)

Steden en stadjes


Oudewater

Oudewater is vooral bekend door de heksenwaag. Nog steeds kun je in Museum De Heksenwaag laten vaststellen dat je meer weegt dan lucht, en dus geen heks bent. Het Touwmuseum presenteert een ooit belangrijke industrie. Het mooie oude stadje kun je verkennen met een van de stadswandelingen. Of wandel langs het kronkelende veenstroompje de Lange Linschoten 7 km naar Linschoten (of 3 km extra naar station Woerden).


Rotterdam

Aan de voet van de Euromast (op zich een bezoek waard, met schitterend uitzicht over Rotterdam en de havens) ligt Het Park, met een heemtuin en een Franse stijltuin. Er is een speciale barbecuezone. Aan de rand ligt historische tuin Schoonoord. Park en tuin zijn aangelegd door landschapsarchitecten vader en zoon Zocher. Er zijn plannen voor woningbouw in Het Park, dus over een (paar) jaar kan het er heel anders uitzien. Vlakbij is het Museumpark.


De Bretten

NS heeft zijn eigen wandelingen, van station naar station. Zoals die door de Amsterdamse ‘stadswildernis’ De Bretten: 10 km van Halfweg-Zwanenburg naar Amsterdam Sloterdijk. De ruige en avontuurlijke route gaat over grasdijken, hekken en een trekpontje. En je hoeft er nauwelijks de stad voor uit! 


Lelystad

Lelystad heeft stadsbossen: Gelderse Hout, Overijsselse Hout, Visvijverbos en Zuigerplasbos. Hier vind je onder andere het Belevenissenbos, het grootste speelbos van Nederland, met bijvoorbeeld een 2 km lange waterloop met eilandjes, fietscrossbaan, zandbulten, stormbanen en een survivalparcours. In andere delen kun je gewoon rustig wandelen.

 • Informatie Oudewater

  Informatie:
  bit.ly/wandeling-oudewater
  heksenwaag.nl
  touwmuseum.nl
  OV: bus 107 (Gouda-Utrecht), (buurt)bus 5/123/505 (Woerden-Oudewater/Montfoort).

 • Informatie Rotterdam

  euromast.nl;
  bit.ly/hetpark;
  bit.ly/museum-park
  OV: metrostation Coolhaven, tram 8

 • Informatie De Bretten

  Informatie: bit.ly/debretten
  OV: station Halfweg-Zwanenburg

 • Informatie Lelystad

  Informatie: bit.ly/stadsbossen
  OV: station Lelystad, lokale bussen

Eeuwige rust en vrolijke actie


Het Hulsbeek

Bij Oldenzaal biedt landgoed Het Hulsbeek spetterende waterpret, sportieve uitspattingen en een indrukwekkende natuur. Op en in het water kun je kajakken, vissen en zwemmen. Op het land kun je bijvoorbeeld beachvolleybal, jeu de boules of basketbal spelen en skateboarden. Er is een leerzame bomen(wandel)route van 9 km. Dit recreatiegebied heeft ook een camping, vakantievilla’s en een hotel-restaurant.


Koningsakker

Natuurbegraafplaats Koningsakker bij Arnhem, ‘waar de doden rust vinden en de levenden op adem komen’, biedt een bijzondere luisterwandeling die je kunt downloaden op je mobiele telefoon. De wandeling leidt je in 30-45 minuten langs de vier velden en bijzondere punten, zoals abdij Koningsoord, het vlinderveld en loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog.

 • Informatie Het Hulsbeek

  Informatie: hethulsbeek.nl
  OV: bus 60 (Oldenzaal)

 • Informatie Koningsakker

  Informatie: bit.ly/koningsakker
  OV: stadsbus 10 (Arnhem), bus 105, station Oosterbeek

Veen en nog eens veen


Gevangenismuseum

Tweehonderd jaar geleden werden de ‘Koloniën van Weldadigheid’ gesticht, sinds kort UNESCO Werelderfgoed. Landlopers, weeskinderen en paupers werden er heropgevoed om aan de armoede te ontkomen. Een van de gebouwen in het Drentse Veenhuizen is nu het Gevangenismuseum. Het museum biedt tentoonstellingen en wandelingen, zoals een luistertocht door het pauperparadijs (ja, dat boek van Suzanna Jansen). Overnachten kan ook, maar tegenwoordig sfeervol en modern.


Feanwâlden

Wat heeft Feanwâlden (Veenwouden) wat andere plaatsen aan de spoorlijn Groningen–Leeuwarden niet hebben? Sinds 13 december 2020 stoppen hier álle treinen (stop/snel, heen/terug)! Wie dat wil meemaken kan meteen een bezoek brengen aan de Skierstins (Schierstins). Het torenkasteel is een expositie op zichzelf en dit cultureel historisch centrum heeft een Theun de Vrieskamer en wisselende exposities. De tuin staat vol stinzenplanten en er zijn wandel- en fietsroutes.

 • Informatie Gevangenismuseum

  Informatie: gevangenismuseum.nl
  OV: bus 14 (Assen–Leeuwarden)

 • Informatie Feanwâlden

  Informatie: schierstins.nl
  OV: station Feanwâlden

Het mooiste dorp


Winsum

Het is (volgens de ANWB in 2020) het mooiste dorp van Nederland. Je kunt er wandelen, fietsen, varen en winkelen, een terrasje pakken, een kerk of een molen bezoeken. Er is het museum KinderBoekenHuis met meer dan 30.000 oude kinderboeken. En het ligt aan de spoorlijn Groningen–Eemshaven. Dat moet voldoende zijn voor een trip. Op naar Winsum!


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

 • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Tijdelijk spoednummer:
  06-57497662

Volg ons