Column

In de tweede golf

Door Freek Bos

Editie 6, 2020 

Wanneer iemand mij vraagt hoe het nu met Rover gaat, ontkom ik er niet aan om iets over het coronavirus te zeggen. Het virus heeft veel te zeggen in onze levens, maar ook in onze werkzaamheden. Er is een tijd voor het coronavirus, een tijd middenin de pandemie en er komt nog een tijd na corona. Voor de uitbraak maakten wij ons druk om overvolle bussen en treinen en groeiende reizigersaantallen die niet tijdig opgevangen zouden worden. Wij werkten op een kantoor in Amersfoort en onze vrijwilligers organiseerden regelmatig bijeenkomsten.

Nu, tijdens de tweede coronagolf, werken we al sinds maart zoveel mogelijk vanuit huis. Onze vrijwilligers hebben razendsnel leren werken met digitale vergadertechnieken. Het gesprek van de dag binnen de OV-sector is nu vooral het wegblijven van de reiziger en de financiële problemen die dat oplevert. Maar ook niet-coronagerelateerde onderwerpen gaan gewoon door. Zo gaat de techniek van de OV-chipkaart verouderen, waardoor er moet worden nagedacht over het vernieuwen van de kaart of het introduceren van nieuwe betaaltechnieken. Rover denkt hierover mee en heeft dit onderwerp besproken in ons eerste webinar (terug te kijken via Rover.nl). Met inmiddels 150 kijkers; een verdubbeling ten opzichte van een fysiek symposium.

Natuurlijk komt er ook een tijd na corona. Voor een deel zal onze wereld er misschien blijvend anders uitzien, want corona leert ons ook een paar positieve lessen. Digitaal vergaderen scheelt een hoop reistijd en boekt prima resultaten. Werkgevers en onderwijs blijken flexibel te kunnen omgaan met werk- en collegetijden. Waar we nu als Rover vooral voor moeten zorgen, is dat het OV sterker uit de crisis komt. Dat de reiziger na de pandemie niet blijvend te maken krijgt met ingekrompen dienstregelingen en verdwenen buslijnen. Voor de pandemie ging de reizigersgroei sneller dan verwacht. We maken nu noodgedwongen pas op de plaats, maar hopelijk vooral om de juiste voorbereidingen te treffen. Zodat het OV ons in de toekomst weer volop in beweging kan brengen.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons