Column

Blijf thuis

Door Gerda Spaander

 

Ooit heb ik ervoor gekozen zonder auto door het leven te gaan, en veel van het openbaar vervoer gebruik te maken. Want er rijden al veel te veel auto’s. Dat gaat al jaren tot tevredenheid, en ik ben een goede klant van vooral NS, voor heel uiteenlopende reisdoelen. Maar dan slaat corona toe, en wat goed leek voor de wereld wordt dan ineens asociaal. ‘Blijf thuis’, is vanaf begin maart het devies.

In die tijd maakte ik een noodzakelijke reis, en merkte daarbij dat ik alleen in de coupé zat. Nota bene in een trein met daarin ook reizigers uit een paar treinen die niet reden. Mijn abonnement 1e klas kwam goed van pas, maar ook in de 2e klas was het erg stil. Dus het was totaal geen moeite om 1,5 meter afstand te houden. Dat was voor mij aanleiding om ook wat minder essentiële reizen te blijven maken. Ik wandel graag, en doe dat overal in het land. Dat ben ik blijven doen, zij het op een wat lager pitje, en het is maanden stil gebleven om me heen, zowel in de trein als erbuiten.

Zo stapte ik een keer in Arnhem uit een trein van acht bakken, en zag daar vijf medereizigers op het perron. Nu is het natuurlijk niet prettig om bij het plannen van de reis voortdurend te lezen dat je thuis moet blijven. En eenmaal onderweg was aan mijn afritsbroek plus wandelschoenen duidelijk te zien dat ik niet op weg was naar mijn werk in b.v. het ziekenhuis. Dat leidde niet tot afkeurende blikken van conducteurs. Er was er zelfs een die me bezig zag een opgedane teek te verwijderen. Dat leidde tot een gesprek over wandelen en reizen en dat ze dat geen schande vond, gezien de leegte in de trein.


Één conducteur dacht er heel anders over. Bij een wekelijks boodschappenreisje zónder wandelschoenen sprak hij me bestraffend toe dat ik thuis had moeten blijven, ook al was ik weer eens de enige in de coupé. Overigens was het reizen vooral in het begin wel iets voor doorzetters. Doordat er voornamelijk stoptreinen reden waren er de nodige slechte aansluitingen, en had ik wel eens overstappen van bijna een half uur. Gelukkig hoefde ik niet van Amsterdam naar Rotterdam, want de normaal negen IC’s (Direct) per uur reden niet, alleen twee sprinters. Dan krijg je toch nog volle treinen, en halen ze het nieuws wegens overbezetting. Gelukkig is het negatieve reisadvies inmiddels verdwenen. En ach, die mondkapjes zijn wel niet echt prettig om te dragen, maar beter dat dan niet welkom te zijn in het OV. In ieder geval ben ik daardoor niet één van de velen die hun abonnement tijdelijk hebben stopgezet. En vanmiddag had ik in mijn treinen van Den Bosch naar Zeeland toch weer de coupé voor me alleen.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons