Lijn 50

Van Leiden naar Haarlem met lijn 50

Toen Rover in 1971 begon was deze lijn 50 er al. En nu Rover haar 50-jarig bestaan viert, is deze lijn 50 er nog steeds. We gaan met de bus van Leiden naar Haarlem, door de Bollenstreek.

Editie 1, 2021  |  Martin Oudenaarden

Lijn 50 in Haarlem
Foto: Tim Boric

 

Leiden, Oegstgeest, Warmond, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek, Heemstede en Haarlem. Deze plaatsen doet lijn 50 van Arriva aan. En frequent, op zijn minst elk half uur. Buten de schoolvakanties door de week en op zaterdag elk kwartier. De NZH deed, met hetzelfde lijnnummer, 50 jaar geleden dezelfde plaatsen aan. Tussen NZH en Arriva was lijn 50 in handen van Connexxion, van 1999 tot 2012.

De bus heeft op deze route een illustere voorganger. Tussen 1881 en 1949 reed er een tram tussen Leiden en Haarlem. Eerst met stoomlocomotieven, maar vanaf eind 1932 elektrisch. Die elektrificatie kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Het was de tijd dat al veel interlokale tramlijnen het loodje legden. Tijdens elektrificatie zou volgens de gemeenten in de streek zou het traject grotendeels dubbelspoor moeten worden en naar het midden van de weg moeten verhuizen. Dit was tegen de zin van het Rijk, die het te duur vond. En van Rijkswaterstaat – daar vonden ze het een te grote hindernis voor auto’s. De tram kronkelde voort over enkelspoor en wisselplaatsen. ‘De dronken tram van Rijkswaterstaat’ noemde een criticus het in 1932. De veel beter bekende bijnaam ‘Blauwe Tram’ zou ook op overmatig drankgebruik kunnen duiden. Bedoeld wordt echter de donkerblauwe kleur van de trams.

De bus rijdt ongeveer via dezelfde route als de tram toen. De dorpen in de Bollenstreek groeiden en sommige dorpscentra werden autoluw. Dit zorgde soms voor andere busroutes. Er was zelfs een tijdje een variant van lijn 50: lijn 51, met een snellere route van Oegstgeest naar Sassenheim die Warmond oversloeg, en een langzamere route in Lisse. Zo bleven lijn 50 en lijn 51 samen een strakke kwartierdienst. Sinds 2012 zwaait lijn 50 weer alleen de scepter: via Warmond én de langzame route in Lisse! Hoewel alleen: in de spits rijdt sneldienst 250 zo’n 10 minuten sneller van Leiden naar Lisse. En tussen Sassenheim en Lisse heeft lijn 50 ook nog gezelschap van Qliner 361 naar Schiphol.

Voor uitstapjes is lijn 50 uitermate geschikt. Vanaf half maart tot half mei trekt de bus langs de in bloei staande bollenvelden. Hans Limper tipte de redactie leuke wandelmogelijkheden. Stap uit bij de halte Kadijk in Heemstede. Het vlak bij de bushalte liggende park dat hoort bij de buitenplaats Huis te Manpad is onder begeleiding te bezoeken; kijk op www.huistemanpad.nl. Via de Manpadslaan loopt u richting de buitenplaats Leyduin en de Amsterdamse Waterleiding Duinen. In de waterleidingduinen mag je buiten de paden struinen en kun je bijvoorbeeld naar Zandvoort wandelen.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons