Lijn 50

U-linken over de Utrechtse Heuvelrug

De laatste aflevering van deze rubriek gaat over een wel heel klassieke lijn 50. Al 63 jaar draagt de buslijn over de Utrechtse Heuvelrug van Utrecht naar Wageningen het lijnnummer 50. Tot de zomer van 2000 kon je zelfs rechtstreeks van Utrecht naar Arnhem met deze buslijn. Tegenwoordig rijdt lijn 50 ook naar Veenendaal.

Editie 5, 2021  |  Martin Oudenaarden

Lijn 50 in U-link kleuren bij station De Klomp
Foto: Martin Oudenaarden

De Nederlandsche Buurtspoorweg Maatschappij (NBM), Centraal Nederland, Midnet en Connexxion gingen de huidige vervoerders voor. De vervoerders van nu zijn Syntus Utrecht en Qbuzz (U-OV). Het is echter niet de bedoeling dat reizigers de eigen kleuren van deze bedrijven op de bussen van lijn 50 tegenkomen. Sinds december 2019 is lijn 50 immers onderdeel van het hoogwaardige busvervoer in de provincie Utrecht, dat rijdt onder de naam U-link, met bussen in eigen U-link kleuren.

Twee exploitanten dus. De tariefintegratie is gelukkig vrij goed geregeld. De provincie Utrecht kent bijvoorbeeld retourkaartjes. Als u in Utrecht in een bus van Qbuzz een retourtje Zeist koopt, mag u op de terugweg ook een bus van Syntus Utrecht nemen. De samenwerking tussen beide bedrijven zal naar verwachting leiden tot het samenvoegen van concessies bij een volgende openbare aanbesteding. De huidige twee concessies lopen af in december 2023. Maar door corona is het niet uitgesloten dat er eerst twee noodconcessies komen en de openbare aanbesteding later zal plaatsvinden.

Voorganger NBM bij Ouwehands Dierenpark. Lijn 50 stopt er voor de deur.
Foto: NS-Utrechts Archief

 

Lijn 50 start op het niet erg vrolijke busstation aan de Jaarbeurszijde van het Utrechtse Centraal Station. Eerst rijdt de bus door de stad Utrecht, grotendeels over vrije busbanen. Daarna komen achtereenvolgens De Bilt, Zeist, Driebergen-Rijsenburg, Doorn, Leersum, Amerongen, Elst (provincie Utrecht) en Rhenen langs. Uiteindelijk bereikt de bus het eindpunt op het busstation van Wageningen. Hier kunt u overstappen op de bussen van Breng naar Arnhem. Vanaf Elst rijdt lijn 50 om en om naar Wageningen en Veenendaal-De Klomp. Vaak rijdt er tussen Utrecht en Elst elk kwartier een bus. Tussen Utrecht en Station Driebergen-Zeist rijden nog meer bussen: in de spits elke 7,5 minuut. Vanaf Elst rijdt lijn 50 elk half uur naar zowel Wageningen als Veenendaal. ’s Avonds zijn er geen doorgaande bussen naar Veenendaal. Reizigers die van bijvoorbeeld Leersum naar Veenendaal reizen, moeten dan in Elst overstappen.

De tegenwoordige lijn 50 heeft twee takken
Foto: Martin Oudenaarden        

 

Steden, dorpen, bos en rivier wisselen elkaar af op deze route. Langs de route is dan ook genoeg te doen. Huis Doorn met een mooie wandeltuin en een museum. Een bezoek aan het informatiecentrum op het Militair Ereveld op de Grebbeberg. Of een wandeling in de bosrijke omgeving van Amerongen. Helaas heeft café De Reiziger in Driebergen-Rijsenburg een aantal jaren geleden haar naam veranderd. Eetcafé De Remise in Leersum herinnert aan de voorganger van de bus op de route van lijn 50, de tram van Amersfoort naar Arnhem. Lijn 50 stopt er voor de deur bij de halte Lomboklaan. Informeer vooraf even of De Remise weer open is; eerder dit jaar werd het getroffen door een storm.

Tot slot een weetje. Waarom rijden de comfortabele Setra-bussen van Syntus Utrecht niet op de Veenendaalse tak van lijn 50? Ze kunnen niet onder het spoorviaduct bij De Klomp door. De bussen zijn te hoog of, zo u wilt, het viaduct te laag.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons