OV in de regio

Hubs in Drenthe

Voor deze editie ga ik op excursie naar het Drentse Gieten en Zweeloo. En die plaatsen zijn niet willekeurig gekozen: in beide liggen belangrijke ‘hubs’ die ik graag wil bekijken. Dat doe ik samen met vrijwilligers van het Consumentenplatform Drenthe.

Editie 6, 2020  |  Marloes Hofstede

Renée Lagro (links op de foto) in Gieten, samen met de auteur
Foto: Will Gerbers

 

Hubs worden gezien als schakels binnen de OV-reis. Het idee is om een knooppunt zodanig in te richten dat het een prettige verblijfsplaats is, maar ook bijdraagt aan een snelle overstap. Er komen verschillende voorzieningen samen, zowel voor de reiziger als de niet-reiziger. Denk aan wachtruimtes, watertappunten en wifi, maar ook bijvoorbeeld aan pakketpunten en winkels met streekproducten. Op die manier kan de hub een sociaaleconomisch knooppunt voor het dorp zijn. Het idee van een comfortabele overstap spreekt me als reiziger natuurlijk erg aan, maar ik was ook erg benieuwd naar de combinatie met de sociale omgeving. 

Gieten: veel voorzieningen…

We beginnen op de hub P+R Gieten. Deze ligt aan een rotonde die snelle verbindingen biedt met Groningen, Veendam, Stadskanaal, Emmen en Assen. Je hebt de keuze tussen Qliners, de snelbussen van Qbuzz, en streekbussen. Daarnaast is deze hub de belangrijkste halte voor de dorpen Gieten en Eext.

De ronde wachtruimtes vallen hier direct op. Ze hebben een betonnen dak met groene bekleding en rondom glazen wanden. Een bovenaanzichtfoto op de zijkant van de kiosk toont dat dit ontwerp bomen moet nabootsen. Verder is het terrein vooral gemaakt van stenen en beton. Dat past bij de omgeving van de provinciale wegen, maar op een druilerige dag oogt het niet echt aantrekkelijk. Je waant je mijlenver buiten de bewoonde wereld, omdat je niets anders ziet dan bussen en voorbijgaande auto’s. Toch kun je het dorp vanaf het eind van het perron zien liggen.

Bij de aanleg van de hub stelde de gemeente een klankbordgroep in. Roverlid Renée Lagro, die er als reiziger aan deelnam, is trots op het resultaat. Er zijn veel voorzieningen en de hub is echt ingericht als knooppunt voor verschillende vervoerwijzen. Twee gratis parkeervoorzieningen maken het automobilisten makkelijk om over te stappen op het OV. Daarnaast is er een grote overdekte fietsenstalling, fietskluizen om je elektrische fiets op te laden en een klein restaurantje met wifi en rolstoeltoegankelijk toilet. Op het buitenplein zijn zelfs fitnesstoestellen te vinden. Rover-vrijwilliger Will Gerbers merkt op dat buschauffeurs deze soms gebruiken om tussen de ritten door even de spieren soepel te houden.

… maar geen internet

Negatieve punten weten Renée Lagro en Jan Meursing, bij de hubs betrokken vanuit het thema ‘toegankelijkheid’, niet zoveel te verzinnen. OK, door een slechte internetverbinding werken de reisinformatieborden niet en ontbreekt een oplaadpunt voor je OV-chipkaart. Het dichtstbijzijnde oplaadpunt is nu in het dorp. Jan vindt het jammer dat een aantal lijnen sinds kort met een Qliner worden gereden. Hierin kun je als rolstoeler niet reizen, omdat het vastzetten niet kan door de coronamaatregelen. Qbuzz biedt een gratis rolstoeltaxi aan, maar deze moet je wel reserveren. 

Hub Gieten voorziet dus duidelijk in de behoefte van overstappende reizigers en bewoners van de omliggende dorpen. Helaas heeft het verkeer op de N-wegen last van de rotonde, waardoor de hub een kilometer dreigt te moeten opschuiven voor de aanleg van een nieuw klaverblad. Gelukkig is ook hiervoor een klankbordgroep opgericht, waarin Renée Lagro weer met liefde heeft plaatsgenomen. ‘Het verplaatsen van de hub is voor de omliggende dorpen niet gunstig. We hopen dan ook dat de provincie kiest voor een andere optie, waarbij de hub kan blijven liggen waar hij ligt.’

Hub Gieten met fitnesstoestel
Foto: Martin Oudenaarden

Zweeloo: nog wat wensen…

De hub Zweeloo ligt vrijwel in het dorp, in een groene omgeving met rustieke boerderijen. Vanuit hier reis je per bus naar Beilen/Assen, Coevorden, Emmen of Hoogeveen. Pas in 2018 is deze halte tot hub verheven. Inwoners konden ideeën aandragen die tijdens een inloopavond werden beoordeeld. De bewoners van Zweeloo hebben vervolgens een hubcommissie opgericht om mee te denken. Daarin zit Rover-lid Willy Anne van Stiphout namens de BOKD (vereniging voor Drentse dorpen en dorpshuizen).

Zweeloo is nu een groot eilandperron met twee haltes, twee wachthokjes en in het midden een open fietsenstalling. Je bent er overgeleverd aan de elementen en ook je fietszadel zal niet droog blijven. De hubcommissie heeft dus nog wel wat wensen. Een overdekte wachtruimte bijvoorbeeld, maar ook een overdekte fietsenstalling op een andere plek. Het midden van het perron moet een prettige verblijfsplek zijn, met veel groen en comfort, een openbaar toilet en een watertappunt. Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat het past in de omgeving en de sfeer van de regio uitstraalt. ‘Een P+R past hier bijvoorbeeld niet’, zegt Willy-Anne. ‘Mensen die met de auto naar Emmen willen, rijden die 10 minuten wel door. We zien daarom meer in een kiss & ride dan in een parkeerplaats.’

… maar wel goede verbindingen

Door de corona-aanpassingen in de dienstregeling is Zweeloo aantrekkelijker geworden als startpunt voor een OV-reis. De bussen rijden nu overdag elk half uur, wat ze eerst alleen in de spits deden.

Bovendien is het een prima uitvalsbasis voor recreatie. Zweeloo is een kunstenaarsdorp met mooie wandelingen die je langs de onderwerpen van beroemde schilderijen brengen. Willy-Anne: ‘Wat nu nog ontbreekt is een bordje dat je in de goede richting wijst. Op een paar minuten lopen kom je het startpunt van de drie wandelroutes tegen, maar idealiter word je daar al op het perron voor geënthousiasmeerd.’

Als hub Zweeloo klaar is moet hij een deur openen om recreanten naar de prachtige omgeving te trekken. Willy-Anne hoopt dat de bouw begin 2021 kan beginnen en eind 2021 klaar kan zijn. ‘Voor die tijd werken we nog met de gemeente aan een inloopavond om de definitieve plannen te bekijken. De hub moet ook aantrekkelijk zijn voor de inwoners van Zweeloo. Daarom hopen we dat de ‘coronadienstregeling’ met elk half uur een verbinding met Emmen behouden blijft.’


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons