Skip to main content
Eropuit in de lente

Tips voor binnenlandse trips

Lachend lonkt de lente, zachtjes zingt de zomer: het is weer tijd om eropuit te trekken. De Reiziger reikt enkele ideeën aan voor gevarieerde uitstapjes door heel Nederland.

Editie 2, 2023  |  Arjen Polderman, Marina van Alphen en Gerda Spaander

Voor kinderen van toen en nu


Nostalgie

Mensen met een nostalgische inslag kunnen hun hart ophalen in het Museum van de 20e eeuw in Hoorn. De vaste collectie omvat diverse interieurs uit de vorige eeuw. Je waant je terug in je kindertijd. Voor ‘kijkbuiskinderen’ zijn er attributen uit 70 jaar tv-historie. Er is dit jaar een Lego-expositie.


Mini-dierentuin

De ANWB en gasten hebben DoeZoo Insektenwereld in Leens gekozen als het leukste Groningse uitje van 2023. Je kan alle dieren op je gemak bekijken en vaak mag je ze ook voelen, vasthouden en voeren. Er zijn ook een rariteitenkabinet, een springkussen en een natuurtuin met speelse attributen.


Avonturenboerderij

Kinderen ontdekken het boerenleven op Avonturenboerderij Molenwaard bij Groot-Ammers. Bewonder de vlinders, verdiep je in het telen van groenten, rijd op een pony, loop over het blotevoetenpad en door de wilgendoolhof. Met opdrachten kun je een boerderijdiploma verdienen.

 • Informatie Museum van de 20e eeuw

  Informatie: www.museumhoorn.nl 
  OV: bushalte Vollerswaal, Hoorn (stadsbus 14)

 • Informatie DoeZoo

  www.doezoo.nl 
  OV: bushalte Wierde, Leens (lijn 65 Groningen–Zoutkamp)

 • Informatie Avonturenboerderij

  www.avonturenboerderij.nl 
  OV: bushalte Liesveld, Groot-Ammers (lijn 74 Gorinchem–Nieuw-Lekkerland; lijn 702 Papendrecht–Groot Ammers)

Wandelen door bos en over heide


Twickel

Landgoed Twickel is bijna zeven eeuwen oud en nog springlevend. Het bewoonde kasteel is alleen te bezoeken tijdens rondleidingen op 20 dagen in 2023. De uitgestrekte bossen en natuurgebieden zijn vrij toegankelijk. Voor park, tuinen en oranjerie geldt een entreeprijs. Er zijn ook een moestuin en een landgoedwinkel.


Eastermar

Een gemarkeerd, bosrijk wandelrondje van 11 km rond het Friese Eastermar leidt je langs meren, plassen en vennen. Het dorp zelf, nabij het Bergumermeer, is een bezoekje ook zeker waard. De toren van de inmiddels afgebroken middeleeuwse kerk is een van de rijksmonumenten.


Dwingelerveld

Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa en het leefgebied van alle Nederlandse slangensoorten, 45 soorten libellen en de sierlijke kraanvogel. Twee schaapskuddes houden de heide in topconditie. Natuurmonumenten organiseert er excursies te voet, per huifkar en eventueel per eigen fiets.

Zicht op stad en dorp


Onze Lieve Vrouwentoren

343 treden brengen je hoog boven de historische stad Amersfoort. Op 15 meter krijg je een presentatie over het ontstaan van de twee-na-hoogste middeleeuwse toren in Nederland. Hoger krijg je een steeds beter uitzicht op de terrassen en de middeleeuwse straatjes van Amersfoort en op de wijde omgeving. Iedere dag om 14.00 uur is er een beklimming.


Bloemencorso

Het bloemencorso in Lichtenvoorde staat op Unesco’s Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Op zondag 10 september rijden de rijkversierde praalwagens vol dahlia’s door het dorp, afgewisseld met muziekkorpsen. Er is ook kermis.


Sint Pieter in het klein

Vanaf station Oudenbosch kun je een niet alledaagse koepel zien. Stap eens uit en zie: de Sint Pieter in het klein – 1/3 maal zo lang, 1/3 maal zo breed en half zo hoog als de grote broer in Rome. De koepel van de mooie basiliek kan worden beklommen. Geniet ook van het fraaie Saint Louisplein met nóg een koepelkerk, en van een mooi arboretum van 4 ha.

Onder, over en op het water


Waterloopbos

Het Waterloopbos bij Marknesse was ooit een openluchtlaboratorium waar het gedrag van water werd onderzocht. Er zijn bijvoorbeeld restanten van het onderzoek naar de Deltawerken. Gemarkeerde wandelroutes leiden langs modelopstellingen die als ruïnes in het prachtige bos liggen.


Watersnood

Hij is dit jaar uitgebreid herdacht: ‘de ramp’ van 1 februari 1953. Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk blikt niet alleen 70 jaar terug, maar ook 70 jaar vooruit. De verhalen van toen zijn indrukwekkend. Water, klimaat en zeespiegelstijging lopen als een rode draad door het programma.


Rondvaart

Vanuit diverse plaatsen nabij Roermond zijn rondvaarten mogelijk over de Maas en de Maasplassen. Het is een ontspannen manier om kennis te maken met Wessem, het ‘witte stadje’ Thorn, Maasbracht, Stevensweert of bijvoorbeeld het Belgische Maaseik.

Leuke OV-ritten

Soms gaat het om de reis in plaats van de bestemming. De streekbus brengt je door schilderachtige dorpjes en langs mooie vergezichten. Bekijk hier onze tips voor bijzondere en mooie OV-ritten.