Skip to main content
Onderzoek

Ziekenhuizen niet altijd goed bereikbaar

Ziekenhuizen zijn een openbare voorziening die voor iedereen bereikbaar zou moeten zijn, ook als je geen auto of rijbewijs bezit. Het zou dan ook mogelijk moeten zijn om met het openbaar vervoer naar het ziekenhuis te reizen. Maar is dat ook zo? Hoe goed zijn dan deze OV-verbindingen?

De Reiziger Digitaal, december 2023  |  Eva Taylor Parkins

De RNet-halte bij één van de ziekenhuizen in Haarlem dreigt in de nabije toekomst te verdwijnen
Foto: Sanne van Galen

Zijn de Nederlandse ziekenhuizen goed met het OV te bereiken? Om dit te controleren hebben wij een case study uitgevoerd. In deze case study hebben we de bereikbaarheid per openbaar vervoer van 24 ziekenhuizen verspreid over het land in kaart gebracht.

Wanneer is een ziekenhuis goed bereikbaar per OV?

Om de bereikbaarheid van ziekenhuizen met het openbaar vervoer te kunnen beoordelen hebben we gekeken naar verschillende factoren. Zo heeft het OV idealiter een hoge frequentie, en bedieningstijden die (in ieder geval) aansluiten op de openingstijden en bezoekuren. Nog beter zou het zijn als deze bedieningstijden ook afdoende zijn voor het personeel. Daarnaast is het belangrijk dat er goede informatie beschikbaar is over de mogelijkheid om met het ov naar het ziekenhuis te komen, zowel op de website als in het ziekenhuis zelf. Verder zijn er natuurlijk nog de praktische zaken. Is de halte toegankelijk? Kan je als reiziger prettig wachten, onder een afdakje en zittend op een bankje? Hoe makkelijk is het ziekenhuis te vinden, voor zowel ziende als slechtzienden/blinden? En hoe is de looproute vanaf de halte naar de ingang van het ziekenhuis?

Op al deze onderwerpen hebben wij de 24 ziekenhuizen een score gegeven, een toelichting per ziekenhuis is te vinden in de rapportage.

Frequentie en bedieningstijden

Een voorbeeld van een ziekenhuis waar het OV een hele hoge frequentie heeft is het Flevoziekenhuis in Almere. Hier vertrekt elke paar minuten een bus. Sommige lijnen rijden hier (in de spits) wel 8 keer per uur. Daarnaast heeft dit ziekenhuis een bijna 24/7 bediening met openbaar vervoer. De eerste bus vertrekt al om 4:30 ’s ochtends, de laatste om 2:00 ’s nachts. Dit maakt OV ook voor personeel een erg goede optie.

Het Diakonessenhuis in Zeist heeft het stukken minder getroffen. Hier rijden drie buslijnen, maar alle drie in een uursdienstregeling. Op zondag rijden hier zelfs helemaal geen bussen. Het laatste bezoekuur van dit ziekenhuis duurt tot 20:00. Op dat moment is het (op ma-vrij) alleen nog mogelijk om gebruik te maken van buslijn 381, heb je een van de andere lijnen nodig om thuis te komen dan kan je dus niet tot het einde van het bezoekuur blijven.

Actuele vertrektijden vanaf het Flevoziekenhuis in Almere

 

Halte(s)

De bushaltes van het Maasziekenhuis in Boxmeer zijn een interessant voorbeeld van hoe het zou kunnen, maar ook hoe het mis kan gaan. Dit ziekenhuis heeft twee bushaltes. De eerste pal voor de deur, maar zonder voorzieningen. Hier is geen bushokje om prettig in te wachten, en ook is de halte niet verhoogd waardoor een gelijkvloerse instap niet mogelijk is. Er is alleen een haltepaal om de bushalte aan te geven. 

De tweede bushalte is dan wel weer van alle gemakken voorzien: bushokje, bankjes en verhoogd. Maar deze is geplaatst langs de doorgaande weg en op best een stuk lopen van de ingang van het ziekenhuis.

Gecombineerd zouden deze haltes perfect zijn, maar zo los van elkaar zijn ze het allebei nét niet..

Geen wachtvoorziening bij het Maasziekenhuis    

 

Looproute: een paar stappen of een hele wandeling

In onderstaande afbeeldingen is te zien hoeveel verschil er is wat betreft de looproutes vanaf de (bus)halte naar het ziekenhuis.

Voor het Alrijne in Sassenheim en het Tergooi MC in Hilversum moeten reizigers nog een flinke wandeling maken. Wel is er bij het Tergooi MC een pendelbusje vanaf de verst gelegen halte naar de ingang van het ziekenhuis.

Het Zuyderland Medisch Centrum in Geleen en de locatie van Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn zijn voorbeelden van hoe we het wel graag zien. Hier ligt de bushalte pal voor de deur van het ziekenhuis.

Gelre ziekenhuizen Apeldoorn

Het Tergooi MC in Hilversum

Het Zuyderland Medisch Centrum in Geleen  

Het Alrijne in Sassenheim

 

Informatievoorziening

Goede informatie over de bereikbaarheid van ziekenhuizen per OV is helaas maar weinig te vinden. Op veel websites van ziekenhuizen is uitgebreide informatie te vinden over parkeren en auto routes, maar amper OV informatie.

Een ziekenhuis dat dit wel goed heeft aangepakt is het Diakonessenhuis in Zeist. Op de website van dit ziekenhuis zijn routes per trein/bus uitgeschreven incl overstappen uitstap haltes en loopafstanden vanaf meerdere locaties. Zien hoe zij dit doen? Kijk dan eens op deze website.

Scores van de verschillende ziekenhuizen in het onderzoek. Klik op de afbeelding om te vergroten.

 

Conclusie en aanbevelingen

Concluderend kunnen we zeggen dat met het OV naar het ziekenhuis bijna altijd een mogelijkheid is, maar vaak geen volwaardig alternatief. Laagfrequent OV zorgt voor extra wachttijd voor/na een afspraak of bezoekuur. Daarbij komt dat vanuit de ziekenhuizen zelf de auto als hét vervoersmiddel wordt gezien. Kijk maar naar de oneindige parkeerterreinen en uitgebreide informatie op websites. Ook is de loopafstand vanaf bushaltes vaak langer dan vanaf deze parkeerterreinen.

Haltes verplaatsen en dienstregelingen aanpassen kost natuurlijk tijd, en hiermee zijn veel partijen gemoeid. Maar iets wat wel snel aan te passen is de informatievoorziening op de websites en in de ziekenhuizen. Check dus eens hoe deze voorzieningen zijn bij het ziekenhuis bij jou in de buurt, en help ze indien nodig een handje door de juiste informatie aan te leveren. Zo maken we samen de ziekenhuizen weer iets bereikbaarder met OV!