06
december
2018

Kerkrade de pineut met ingang van treindienstregeling 2019

Hetthumb drielandentrein ontbreken van een wissel in Heerlen levert voor veel reizigers vanaf 9 december extra reistijd op. Door deze wissel aan te leggen kan de verslechtering van de dienstregeling worden teruggedraaid. De kosten hiervan kunnen volgens reizigersvereniging Rover in één jaar worden terugverdiend. Rover vraagt daarom ProRail de aanleg van deze wissel te financieren en met spoed te realiseren.

Op 9 december 2018 gaat de treindienstregeling voor 2019 in. Een nieuwe dienstregeling levert vaak voordelen op voor de reiziger zoals kortere reistijden, minder vaak overstappen en soms nieuwe rechtstreekse treinverbindingen.

Helaas zijn de druiven zuur voor inwoners uit de regio Kerkrade en in mindere mate voor de mensen uit Landgraaf die nu overstappen in Heerlen. De reden hiervan is de Drielandentrein, helaas nog even een “Tweelandentrein”, de trein die gaat rijden van Maastricht via Heerlen naar Aachen Hbf v.v.. Deze trein heeft impact op de aankomst- en vertrektijden van de stoptreinen tussen Heerlen en Kerkrade Centrum.

Kruisen de stoptreinen Sittard-Kerkrade nu nog in Heerlen; vanaf 9 december komt de kruising van deze treinen in Landgraaf te liggen. Hierdoor gaat de aansluiting in Heerlen van de stoptrein uit Kerkrade op de Intercity naar Eindhoven verloren. Reizigers met bestemming Roermond, Weert en Eindhoven moeten dan met de stoptrein naar Sittard doorreizen en daar overstappen op de Intercity Maastricht-Alkmaar. Reizigers uit Landgraaf behouden door gebruik te maken van de sneltrein Aken-Maastricht 1x per uur een overstap op de Intercity in Heerlen en die aansluiting geldt ook in de omgekeerde richting.

De grootste gevolgen zijn er voor reizigers van Kerkrade naar Valkenburg, Meerssen en Maastricht. Nu hebben deze reizigers in Heerlen nog de keuze om met de snel- of stoptrein verder te reizen. Vanaf 9 december kunnen deze reizigers alleen met de stoptrein verder reizen. Mensen van/naar Landgraaf kunnen wel éénmaal per uur rechtstreeks met de internationale trein naar Valkenburg, Meerssen en Maastricht en terug reizen.

Rover afdeling Limburg is ontevreden over de nieuwe dienstregeling. Volgens Rover is de beperkte perroncapaciteit van station Heerlen het knelpunt. Er zijn slechts vier aankomst- en vertreksporen. Volgens Rover kan het aantal aankomst- en vertrekmogelijkheden op eenvoudige wijze worden uitgebreid naar vijf door het plaatsen van een wissel tussen de sporen 3 en 4. Door het plaatsen van een (kruis)wissel tussen de genoemde sporen ontstaan er “cross-platform” overstapverbindingen tussen de IC, de Drielandentrein en de stoptrein uit en naar Kerkrade. De hierboven vermelde aansluitingen kunnen ook bereikt worden zonder grote aanpassingen op het Heerlense stationsemplacement en wel door op spoor 5 zowel de stoptrein van Sittard naar Kerkrade alsmede de IC uit/naar Enkhuizen daarop af te handelen. Het binnenrijden en het laten vertrekken van twee treinen vanaf één spoor gebeurt tijdens de dienstregeling 2018 ook en wel op spoor 1 waar de snel- en stoptrein van Heerlen naar Maastricht Randwyck zojuist vermeld spoor delen.

Nadeel van het delen van spoor 5 door de stoptrein naar Kerkrade en de IC is de grote loopafstanden die ontstaan tussen genoemde treinen; zeker als je achterin de aankomende IC uit Enkhuizen zit.

Het spreekt voor zich dat voorgestelde verbeteringen pas geëffectueerd kunnen worden als de werkzaamheden ten behoeve van de bouw van het Maankwartier met daarin opgenomen het nieuwe station geheel zijn afgerond.

Met de uitbreiding van de perroncapaciteit kunnen de stoptreinen van Arriva van Kerkrade naar Sittard v.v. weer in Heerlen kruisen en blijft de aansluiting op de Intercity naar Eindhoven en de sneltrein naar Maastricht gehandhaafd en wordt de reiziger niet opgezadeld met een verlenging van de reistijd. In de bijlage worden de reistijden van de oude en nieuwe dienstregeling voor diverse verbindingen aangegeven. Hierin kunt u de verschillen in reistijden zien tussen de treindienstregeling 2018 en 2019.

Rover roept ProRail daarom op om snel een besluit te nemen over realisatie van het voorgestelde wissel.

In België ziet men graag dat vanuit de haven van Antwerpen er weer goederentreinen via de “IJzeren Rijn” naar Duitsland gaan rijden. Deze treinen zullen dan via Hamont, Budel, Weert, Roermond en Venlo, al dan niet gebruikmakend van verbindingsbogen, naar het achterland kunnen rijden. Maar is het niet ondenkbaar dat de vermelde treinen vanuit Antwerpen via Budel, Weert, Roermond en Heerlen naar het goederenstation Aachen West geleid zullen worden. Mocht eventueel besloten worden tot een herinrichting van het stationsemplacement in Heerlen, dan dient men zeker met deze optie rekening te houden.

Tijdens het schrijven van dit artikel werd duidelijk dat er (toelatings)problemen zijn met de treinstellen die naar Duitsland gaan rijden. Als gevolg hiervan rijdt de Drielandentrein vanaf 9 december alleen maar tussen Heerlen en Maastricht en kunnen ook reizigers uit Landgraaf voorlopig geen gebruik maken van deze trein. Het is nog niet duidelijk wanneer het een echte “Drielandentrein” wordt. Vanaf  9 december rijdt tussen Heerlen en Aachen Hbf een treinvervangende bus die ook stopt in Landgraaf, Eygelshoven Markt, Herzogenrath en Aachen West.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen