• Home
  • Nieuws afdeling Limburg

Rover-Limburg

29
augustus
2018

Eerste trein Weert-Hamont-Brussel vanaf december 2020?

Infrabel, thumb 12071207de Belgische spoorbeheerder, is inmiddels begonnen met het plaatsen van bovenleidingsportalen en het aanbrengen van een bovenleiding tussen Mol en Hamont, bij de Nederlandse grens. Elektrificatie in België is noodzakelijk omdat de dieseltreinen bij het doortrekken van de verbinding Hamont-Herentals naar Brussel aldaar niet door de spoortunnels mogen rijden.

De treinverbinding Weert-Hamont-Brussel komt hierdoor een stapje dichterbij. Door de elektrificatie wordt de reistijd naar Brussel met een klein uur verkort. Treinreizigersuit Hamont, Neerpelt, Overpelt of Lommel met bestemming Brussel hoeven dan ook niet meer over te stappen in Herentals. Met het onder de draad brengen van het baanvak Herentals-Hamont-Nederlandse grens verdwijnt dan één van de laatste dieseltreinverbindingen in Vlaanderen.

20
augustus
2018

Vervanging liften op station Maastricht Randwyck

Reizigersthumb 18081813 die voor hun verplaatsing vanaf de ingang van station Maastricht Randwyck naar een van de twee perrons of omgekeerd afhankelijk zijn van de lift, dienen dit station in de periode van 27 augustus t/m 30 november 2018 te mijden. De reden hiervan is dat in zojuist vermelde periode Prorail de liftinstallaties op dit station gaat vervangen. Daarnaast worden ook de liftschachten transparant gemaakt. Omdat gedurende de bouwwerkzaamheden er dus geen liften beschikbaar zijn, dienen reizigers die afhankelijk zijn van de lift vanaf eind augustus tot eind november met een taxi via de stations Maastricht of Eijsden te reizen. Taxi’s die in opdracht van Transvision de ritten uitvoeren, brengen reizigers met een mobiliteitsbeperking dan naar station Maastricht Randwyck of halen deze mensen daar weer op om hen terug te brengen naar het hoofdstation van Maastricht of naar Eijsden. De kosten voor dit vervoer worden door spoorbeheerder ProRail betaald.

15
augustus
2018

Komend weekend geen treinen tussen Visé en Liège-Guillemins

Niet 14060638alleen op het station van Maastricht vinden er werkzaamheden aan het spoor plaats, ook op het traject Visé-Liège Guillemins gaat dit weekend de schop de grond in. In verband hiermede rijden komende zaterdag en zondag de treinen van de NMBS alleen tussen Maastricht en Visé. Tussen Visé en Luik worden reizigers per bus vervoerd. In Visé is er een overstaptijd van 8 tot 10 minuten.

Vanwege de werkzaamheden aan het spoor zijn passagiers tussen Maastricht en Luik dit weekend 20 minuten langer onderweg en op de terugreis zelfs dertig minuten.

10
augustus
2018

Werkzaamheden aan het spoor tussen Heerlen en Maastricht Randwyck

Vanafthumb 18012506 aanstaande zaterdag 11 augustus t/m zondag 19 augustus vinden er werkzaamheden plaats op een gedeelte van de Heuvellandlijn.In verband hiermede zullen in zojuist vermelde periode een paar kleine aanpassingen in de dienstregeling worden doorgevoerd. Zo rijden op zaterdagochtend 11 augustus tot 7.25 en op zondagavond 19 augustus na 22.30 bussen in plaats van treinen tussen Valkenburg en Maastricht Randwyck.

04
augustus
2018

Stationslift kapot, wat nu?

thumb 18080308Mark Rijken een actief Rover-bestuurslid uit Limburg maakt voor zijn verplaatsing gebruik van een rolstoel en wanneer hij met de trein op reis gaat schakelt hij de regiotaxi en de assistentieverlening van de NS in om zijn reisdoel te bereiken.

Begin dit jaar wilde hij naar een vergadering van Rover in Geldermalsen. Tot Geldermalsen verliep de treinreis probleemloos. Op station Geldermalsen bleek de lift kapot te zijn en bij de lift stond geen telefoonnummer vermeld waar dit probleem gemeld kon worden.

Dus hij nam contact op met de NS-assistentieverlening die hem adviseerde door te reizen naar Utrecht en van Utrecht zou er taxivervoer geregeld worden naar Geldermalsen. Uiteindelijk kwam hij met ongeveer 3 uur vertraging in Geldermalsen aan. Helaas verliep de terugreis ook niet vlekkeloos.

13
juli
2018

Omissie OV-chipkaartsysteem Arriva; mogelijk gedupeerde houders weekend vrij-abonnement

Zaterdag 140923117 juli j.l. hebben zich systeemproblemen voorgedaan bij het OV-chipkaartsysteem van Arriva waardoor ten onrechte saldo is afgeschreven bij treinreizigers die normaliter op deze dag gratis reizen met het Weekend Vrij-abonnement. Passagiers die toevallig onvoldoende saldo op hun chipkaart hadden staan konden niet inchecken. Reizigers met voldoende saldo konden dat wel en zullen mogelijk niet allemaal hebben gemerkt dat er ten onrechte saldo is afgeschreven.

Arriva verwacht dat reizigers zelf in actie komen om het te veel betaalde bedrag terug te vorderen. Intussen zwijgt Arriva in alle talen over de storing waardoor er mogelijk nog steeds abonnementhouders zijn die niet weten dat zij voor hun reis extra hebben betaald.

12
juli
2018

Omreizen bij plotselinge stremming; reiziger betaalt de rekening

Het17070410 komt wel eens voor dat vanwege een sein- en/of wisselstoring dan wel door een aanrijding met een persoon op een bepaald spoortraject of een gedeelte daarvan geen treinverkeer mogelijk is. Als een dergelijke calamiteit zich pas heeft voorgedaan, dan kan het volgens ervaring ongeveer twee uur duren voordat de eerste (treinvervangende) bussen kunnen gaan rijden. Mocht een stremming zich in de spits voordoen, dan kan het zelfs nog langer duren voordat er bussen ingezet worden! Om aan het begin van de verstoring een lange wachttijd op vervangend vervoer te voorkomen zou je dus kunnen omreizen. Mocht bijvoorbeeld tussen Weert en Roermond geen treinverkeer mogelijk zijn, dan kan men beter vanaf Eindhoven via Venlo naar Roermond reizen of omgekeerd.

03
juli
2018

Comeback voor de internationale nachttrein?

Op17070403 9 december 2016 vertrok de voorlopig laatste internationale nachttrein vanuit Amsterdam naar München en Zürich. Ik schrijf “voorlopig de laatste” want het ziet er naar uit dat, op zijn vroegst vanaf december 2020, er vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem in de vroege avond weer een nachttrein vertrekt naar Wenen en Innsbruck.

In feite is dit de verlenging van de reeds rijdende Nightjet-trein van de Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB) vanuit eerdergenoemde steden naar Düsseldorf. Op basis van de huidige dienstregeling komt deze trein dan op het eind van de ochtend op het station Amsterdam Centraal aan. De aankondiging van de nieuwe nachttreinverbinding met Oostenrijk werd medio juni 2018 wereldkundig gemaakt, alhoewel in een eerder stadium er al oriënterende gesprekken tussen ÖBB en NS plaatsvonden en hierover werd bericht.

26
juni
2018

Hoe kan het grensoverschrijdend treinverkeer bevorderd worden?

De14072221 laatste tijd is er de nodige discussie ontstaan over de korte vluchten op het Europese continent. Hiervoor zijn een aantal redenen op te noemen. Allereerst zijn daar de milieuorganisaties die het hebben over een verdere aantasting van het milieu door de toename van het vliegverkeer. Daarnaast heeft Schiphol te maken met een capaciteitsprobleem en handelt om die reden liever intercontinentale vluchten af dan korte Europese vluchten. Maar ook de politici in Den Haag willen dat meer mensen gebruik gaan maken van de trein; het vervoermiddel dat aan het klimaatakkoord van Parijs ongetwijfeld een bijdrage kan leveren.

Recentelijk heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de hierboven aangehaalde kwestie. Deze brief is gebaseerd op een rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), een organisatie verbonden aan het eerdergenoemd ministerie.    

24
juni
2018

Nieuwe NS-balietoeslag; nagel aan doodskist loketten

Het 15053104besluit van de NS om vanaf 2 juli gefaseerd een toeslag van € 0,50 in rekening te brengen bij het opladen van OV-chipkaarten aan het loket roept bij de reizigers en NS-medewerkers grote weerstand op. Samen met de andere consumentenorganisaties verenigd in het Locov heeft Rover negatief op het besluit van NS gereageerd.

Het standpunt van de NS-directie is dat de loketten een kostbaar middel zijn om relatief simpele handelingen te verrichten. Dus iedereen moet maar gebruik gaan maken van de kaartautomaten of het online gaan regelen is de gedachtegang bij het hoofdkantoor van NS in Utrecht. Bij de andere regionale vervoerders blijft het wel mogelijk kosteloos het saldo te verhogen bij de servicebalie.

19
juni
2018

Werkzaamheden aan het spoor

Bijna14060638 ieder weekend, maar soms ook in de avond- en nachtelijke uren is in verband met het onderhoud aan het spoor of vanwege een bouwproject geen treinverkeer mogelijk op een bepaald baanvak. Deze stremmingen worden ruim van te voren via de sites van NS en ProRail bekend gemaakt.

Met de vakantieperiode in het vooruitzicht waarin veel mensen voornemens zijn met de trein op reis te gaan is het ten behoeve van de planning van de reis wellicht handig te weten dat er op twee trajecten gedurende een langere periode de schop in de grond gaat en dat derhalve geen treinverkeer mogelijk is.

De eerste grote buitendienststelling is van 30 juni t/m 15 juli. In die periode rijden er geen treinen naar en vanuit Zwolle. Reizigers worden vanuit Zwolle met bussen vervoerd naar Meppel, Ommen, Raalte, Olst, ’t Harde, Kampen Zuid en Kampen. Mensen die met de IC vanuit Utrecht of Amsterdam naar de noordelijke provincies reizen worden tussen ’t Harde resp. Kampen Zuid en Meppel met bussen vervoerd. Het spreekt voor zich dat dit ook geldt in omgekeerde reisrichting.

14
juni
2018

Pinkpop 2018

Dit13061419 weekend vindt op het terrein van Megaland te Landgraaf de 49e editie van Pinkpop plaats. Om de vele duizenden muziekliefhebbers die van heinde en ver komen tussen Heerlen en het festivalterrein ordentelijk te kunnen vervoeren, vinden er een aantal aanpassingen in de treindienstregeling plaats. Zo rijden op vrijdag, zaterdag en zondag van 8.24u. tot 16.01u. en van 21.54u. tot 2.05u. pendeltreinen tussen Heerlen en Landgraaf; treinen die bovendien niet halteren op station Heerlen de Kissel. Deze pendeldienst tussen Heerlen en Landgraaf wordt ook op maandag 18 juni gereden en wel tussen 6.35u. en 14.01u.

13
juni
2018

Twijfel over doorgang tram Maastricht-Hasselt

Op 7 juni meldde de omroep TVL uit Belgisch-Limburg dat de tramverbinding Hasselt-Maastricht, welke deel uit maakt van het Spartacusplan, niet door zou gaan. De federale regering in Brussel wil geen geld besteden aan de kruisingen met een spoorlijn van Infrabel (waar NMBS-treinen gebruik van maken) in Bilzen en Diepenbeek.

Landelijk minister van Mobiliteit Bellot heeft voor de periode 2018-2031 namelijk geen geld gereserveerd om deze aanpassingen aan de infrastructuur te realiseren.

Maar als er in het investeringsplan van de NMBS 2018-2031 er geen geld voor is uitgetrokken, wil dat niet zeggen dat de aanpassing van de infrastructuur niet uit een ander potje betaald zou kunnen worden.

31
mei
2018

Aantrekkelijke trein- en buskaartjes voor het reizen naar België en Duitsland

Naar 17033013België en Duitsland:

Flixbus

Door Flixbus worden vanaf diverse Limburgse stations de nodige verbindingen aangeboden. Zo is er een rechtstreekse busverbinding van Heerlen naar München welke afhankelijk van de boekingsdatum tussen € 29,99 en € 65,99 kost. Een reis per trein, geboekt via de site van DB, kost tussen € 119,90 en € 147,40. Informatie over routes en prijzen van Flixbus is te vinden op hun site: https://www.flixbus.nl/bus-reisplanner

Euregioticket

Met het Euregioticket kan men reizen in de Euregio Maas-Rijn. Het Euregioticket kost € 18,50. In het weekend en op dagen dat in Nederland, Duitsland of België er een officiële feestdag geldt, kan men voor hetzelfde geld zelfs met twee volwassenen en drie kinderen (jonger dan 12 jaar) met één ticket op stap in de Euregio Maas-Rijn. Meer info over dit ticket is te vinden op:

http://www.euregio-mr.com/nl/service/bus-en-trein/euregio-ticket-bus-en-trein

Bij de servicepunten van Arriva in Limburg zijn tegenwoordig ook internationale treintickets te koop.

30
mei
2018

Komende donderdag staking bij Arriva bussen en treinen in Limburg

Buschauffeurs 18012506en machinisten van Arriva staken komende donderdag 31 mei voor de derde keer in Limburg. Hiernaast wordt er ook gestaakt in Rotterdam(behalve stadsdienst en de metro), Drechtsteden-Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Voorne-Putten en in Friesland.

De stakingen gingen in het begin over twee cao’s. Over de cao Multimodaal Vervoer is inmiddels overeenstemming bereikt. Deze cao geldt voor werknemers, die als treinmachinist, steward en buschauffeur worden ingezet bij Arriva en Keolis. Het probleem bij deze cao is dat de machinisten bij NS ongeveer 10% meer loon ontvangen. Er wordt nu ook weer bij de treinen gestaakt omdat een aantal machinisten onder de bus cao vallen.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>