• Home
  • Nieuws afdeling Limburg

Rover-Limburg

05
december
2016

OV-Nieuwsflits

OV servicewinkel

Op 16120205station Maastricht is een OV servicewinkel in aanbouw. In deze servicewinkel  gaan medewerkers van NS en Arriva reisinformatie geven en helpen ze u bij het kopen van busabonnementen en nationale en internationale treintickets. Ook kunt u vragen stellen over bijvoorbeeld de OV-chipkaart. Daarnaast kunt u zelf ook informatie opvragen via de informatieschermen en kunt u ook uw reisadvies uitprinten. Helaas werken aan de OV servicewinkel in Maastricht de Belgische spoorwegen (NMBS) en de Vlaamse en Waalse vervoersmaatschappijen De Lijn en TEC vooralsnog niet mee. De verwachting is dat de OV-servicewinkel op 11 december a.s. opengaat; de eerste dag dat Arriva in Limburg gaat rijden. Stations met een OV-servicewinkel kom je steeds meer tegen en zijn onder andere al te vinden op de stations Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Haag Centraal en Breda. 

28
november
2016

OV-Nieuwsflits

Meer ICE’s tussen Aachen en Frankfurt

Er is 14072221goed nieuws voor reizigers die vliegen vanaf de luchthaven van Frankfurt en voor de zakenreiziger die in het financiële hart van Duitsland moet zijn. Met ingang van 11 december 2016 rijden van zondag t/m vrijdag dagelijks 6 ICE-treinparen, op zaterdag zijn dat er 5, tussen Brussel-Zuid en Frankfurt (Main) Hbf. Op weg van de Belgische hoofdstad naar Frankfurt doen de ICE’s o.a. de stations Liège-Guillemins, Aachen Hbf, Köln Hbf en Frankfurt (M) Flughafen Fernbf aan (en omgekeerd). Met goede overstapverbindingen in Herzogenrath en op Aachen Hbf is men tussen Heerlen en Frankfurt ongeveer 2 uur en 30 minuten onderweg. Op de terugreis bent u 40 tot 50 langer onderweg ten opzichte van de heenreis. Dit komt omdat men te Aachen Hbf en Herzogenrath een overstaptijd heeft van respectievelijk 20 en 30 minuten of anders resp. 45 en 3 minuten. Met een extra overstap op Köln Hbf heeft de Limburgse reiziger bovendien nog meer reismogelijkheden van en naar de luchthaven of het centrum van Frankfurt.

21
november
2016

Chapeau voor de treindienst van Arriva.

Gingen 16071510bij de eerste presentatie van het busnet en de busdienstregeling van Arriva niet direct de handen op elkaar, des te enthousiaster waren bestuursleden van reizigersvereniging Rover over de opzet van de treindienst van dezelfde vervoerder; het bedrijf welke vanaf 11 december 2016 het openbaar vervoer in Limburg gaat verzorgen.

Het meest opvallende bij de stoptreindienst van Arriva is dat deze treinen de gehele dag ieder half uur gaan rijden. De halfuursdienst gaat dus ook gelden in de weekeinden. Daar waar NS op zaterdag, zon- en feestdagen op het traject Heerlen-Sittard een uurdienst bood, en op zon- en feestdagen ook op de sprinterdienst Maastricht Randwyck-Roermond, hebben reizigers met ingang van 11 december vanaf alle Limburgse stations elke dag iedere 30 minuten een vertrekmogelijkheid.

06
november
2016

Met trein of bus over de grens

Op Symposium Maastricht - Patrick van der Broeck en Arrien Kruytzaterdag 5 november kwamen in Maastricht vertegenwoordigers uit drie landen van overheden, vervoersbedrijven en reizigers bijeen om te praten over grensoverschrijdend Openbaar Vervoer (OV). Op uitnodiging van de Limburgse gedeputeerde Patrick van der Broeck organiseerden reizigersverenigingen uit België, Duitsland en Nederland gezamenlijk een symposium dat werd bezocht door 140 belangstellenden. Het huidige systeem van OV met concessiegrenzen en tariefverschillen is niet handig voor de reiziger die over de grens wil. Niet aansluitende lijnen, verschillende kaartjes, enz. Zeker in het gebied rond de provincies Limburg en Liège en de deelstaat Nordrhein-Westfalen reist men geregeld over de grens. Zowel voor werk, voor studie of om gezellig te winkelen.

11
oktober
2016

Bestuurslid Gustaaf Begas overleden

Tijdens14040615 één van zijn vele buitenlandse reizen is Gustaaf Begas op woensdag  5 oktober onverwachts overleden in de Bulgaarse hoofdstad Sofia . Gustaaf was bij de Rover afdeling Limburg het langst zittende bestuurslid.

Vanwege zijn vele buitenlandse reizen is hij tot een paar jaar geleden lid geweest van de landelijke Rover Werkgroep Internationaal. Hieruit blijkt wel dat zijn interesses vooral lagen op het gebied van internationaal openbaar vervoer.

Bij Rover afdeling Limburg is hij tot zijn onverwachte overlijden vele jaren actief geweest, waarvan ook een aantal jaren als secretaris/notulist.

Naast zijn activiteiten bij Rover was hij actief als fotograaf. Bij de Algemene Ledenvergadering van Rover Limburg in 2015 gaf hij een diavoorstelling van zijn reis met de Trans Siberië Express in 1977.

30
september
2016

Probleem spits/dal overstap bij verschillende vervoerders moet opgelost worden

Met 14051602ingang van 1 september 2016 is het eerste moment van inchecken bepalend voor de prijs van de gehele NS-reis van begin- tot eindbestemming en maakt het niet meer uit of er bij een tussentijdse NS-overstap een grens tussen spits- en daluren wordt overschreden. Rover afdeling Limburg vindt dat ook de overstap tussen de NS en Veolia rond spits/dal opgelost moet worden.

Een aantal NS-stations is zo ingericht dat reizigers bij een overstap poortjes moeten passeren. Reizigers die in de daluren zijn ingecheckt en in de spitsuren gedwongen door een poortje moeten, zagen zich hierdoor tijdens de reis overgaan op spitstarief. NS heeft dit probleem nu opgelost door het moment van de eerste incheck het tarief te laten bepalen, zolang de reis niet langer dan 35 minuten wordt onderbroken. Dit is goed nieuws voor reizigers die voor 06:30 of 16:00 inchecken.

26
september
2016

Laatste rit Mat '64 eindigt in het Spoorwegmuseum in Utrecht

Mat '64 14011604die ook wel apekop wordt genoemd, heeft een afscheidsrit gemaakt door Nederland. Driehonderd treinliefhebbers mochten mee met de treinreis van Maastricht naar station Utrecht-Maliebaan, ofwel het Spoorwegmuseum, om daar in de museumverzameling te worden opgenomen. De treinstellen die deze laatste rit maakten waren de 449, 466 en 469. De laatste officiële reizigersrit van de Mat’64 was een treinrit van Deurne naar Eindhoven op 30 maart 2016.

Mat '64 is een afkorting van materieel 1964. De gele trein was ruim vijftig jaar een bekend gezicht op het Nederlandse spoor, voornamelijk op stoptreindiensten. Tijdens de laatste rit (met vertrek uit Maastricht om 9:37) kwamen de treinstellen langs onder meer Eindhoven, Arnhem, Zwolle en Amersfoort. 

29
augustus
2016

Uitstel nieuwe Flixbus-lijnen door Limburg

De flixbus2 free for editorial purposesstart van drie nieuwe lijnen die door Limburg gaan rijden is uitgesteld. Het betreft de verbindingen Zandvoort-Amsterdam-Eindhoven-Roermond,  Alkmaar-Amsterdam-Eindhoven-Toverland Sevenum-Venlo en Domburg-Vlissingen-Eindhoven-Venlo-Dortmund.

De invoering van deze lijnen is uitgesteld tot het voorjaar van 2017. De reden hiervan is dat de provincie Noord-Brabant geen toestemming geeft om passagiers tussen Eindhoven en Eindhoven Airport te vervoeren.  Als argumentatie wordt aangevoerd dat de nieuwe lijn zou concurreren met de bestaande busverbinding tussen de stad en de luchthaven. FlixBus bestrijdt dit omdat er geen kaartjes verkocht worden voor het traject van Eindhoven naar Eindhoven Airport.

20
augustus
2016

Nieuwe busdienstregeling van Arriva: de situatie voor Maastricht

Op 0608090311 december start de nieuwe concessie Limburg van Arriva, voor alle regionale trein- en busverbindingen (inclusief de stadsdiensten). Er zullen diverse wijzigingen zijn ten opzichte van het huidige lijnennet van Veolia. Dit artikel gaat in op de situatie voor de stadsbussen in Maastricht en de streeklijnen van Arriva van en naar deze stad, in andere artikelen zullen de situaties voor andere delen van Limburg worden beschreven.

Bij het nieuwe stadsnet voor Maastricht zullen er een aantal overeenkomsten zijn met het huidige lijnennet, maar ook een aantal wijzigingen. Dit geldt ook voor de Arriva-streeklijnen van en naar Maastricht. 

16
augustus
2016

Mijn OV-chipkaart is (bijna) verlopen, wat moet ik nu doen?

Alsverlopen er een abonnement van NS op de OV-chipkaart staat en NS een pasfoto van je heeft zal deze vervoerder ervoor zorgen dat je enkele weken voor de verloopdatum een nieuwe OV-chipkaart ontvangt. Daaraan zijn geen kosten verbonden. Op die nieuwe OV-chipkaart staan dan ook, indien van toepassing, automatisch opladen en de  abonnementen/reisproducten. Het saldo zal niet automatisch worden overgezet. Bij een NS-servicebalie kun je voor de verloopdatum het saldo van de oude kaart eenvoudig laten overzetten op de nieuwe kaart. Dit is de eenvoudigste optie. Via www.ov-chipkaart.nl kun je het ook wel terugvragen, maar die procedure is omslachtiger en dan wordt het saldo op je bankrekening gestort.

17
juli
2016

Eerste Flirt3 trein van Arriva in Nederland

Op16071506 feestelijke wijze is op 15 juli 2016 in het bijzijn van 200 genodigden in de onderhoudswerkplaats van Stadler in Blerick de eerste nieuwe Arriva-trein (Flirt3 van de Zwitserse treinenbouwer Stadler) aan de aanwezigen  gepresenteerd.

De nieuwe Arriva-treinen worden vanaf 11 december ingezet op de sprintertrajecten Heerlen-Valkenburg-Maastricht Randwyck en Roermond-Maastricht Randwyck. Dit treintype rijdt pas vanaf 2020 tussen Roermond en Nijmegen, de reden hiervoor is dat deze elektrische treinen pas over de Maaslijn  kunnen rijden als die geëlektrificeerd is. Naast deze elektrificatie wordt de Maaslijn op vier plaatsen verdubbeld zodat al rijdend gekruist kan worden. Deze verdubbelingen van het spoor zijn gepland in Cuyk, Reuver, Vierlingbeek en Venray. 

17
juli
2016

Alstom levert 79 intercity’s aan de NS

Onlangstn nl-ns-icng-impression is bekend geworden dat de Franse treinenbouwer Alstom de nieuwe IC’s aan de NS gaat leveren. De Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) heeft een topsnelheid van 200 kilometer per uur. De treinen zijn enkeldeks en hebben samen in totaal 25.000 zitplaatsen. De order van 79 IC-treinen bestaat uit 49 treinen met vijf rijtuigen en 30 treinen met acht rijtuigen. Verder krijgen de treinen bagageruimte voor grote koffers.

Bombardier, Siemens en Stadler waren ook in de race  voor de order, maar deze werd uiteindelijk aan Alstom gegund. De NS heeft de optie  in het contract om nog meer treinen te kunnen bestellen. De ICNG voor de NS bouwt voort op de beproefde technologie van de Alstom Coradia-treinen, waarvan reeds meer dan 2.400 treinen wereldwijd zijn verkocht.

12
juli
2016

Rover overhandigt eerste prijs aan station Valkenburg

Reizigersvereniging 16071101Rover heeft een stationstest onder haar leden gehouden, met als belangrijkste vraag welk station als het meest gastvrij wordt ervaren.

Er waren drie categorieën: het grote station, het middelgrote station en het kleine station. Bij de grote stations werd Rotterdam gekozen en bij de middelgrote stations Delft, dit zijn beide nieuwe stations.

Bij de kleine stations werd Valkenburg gekozen tot het meest gastvrije station. In de lijst met meest gastvrije stations werd ook Schin op Geul genoemd.

20
juni
2016

Intercity’s naar Duitsland op de lange baan

De Dresden-Hbfsnelle intercityverbinding tussen Den Haag en Düsseldorf via Venlo wordt op de lange baan geschoven. De belangrijkste reden hiervoor ligt in Duitsland, aangezien de daarvoor benodigde spoorverdubbeling tussen Kaldenkirchen en Dülken in tijd is opgeschoven.

Uit een krantenartikel in NRC Handelsblad bleek dat dit ook geldt voor de Intercityverbinding van Eindhoven via Heerlen naar Aken en Keulen. Om dit mogelijk te maken moet een gedeelte van het traject in Nederland en Duitsland worden geëlektrificeerd. De financiering hiervan is rond en volgens de planning is dit zowel in Duitsland als in Nederland in het voorjaar van 2018 gerealiseerd.c

12
juni
2016

Druk bezochte algemene ledenvergadering

Op 1606110111 juni hield Rover-Limburg haar jaarlijkse ledenvergadering. Deze vond plaats in het verenigingslokaal van de Spoorweg Sport- en Ontspanningvereniging “De Spuiklep” te Heerlen.

Zo’n twintig leden werden aan het eind van de ochtend in een besloten vergadering geïnformeerd door de regionale afdeling van de reizigersvereniging over de ontplooide activiteiten in en het gevoerde financiële beleid over 2015.

<<  3 4 5 6 7 [89 10 11  >>