24
november
2015

Buitendienststellingen en verwijderen wissels kan wat minder

Sinds de verantwoordelijkheid voor het beheer en de vernieuwing en onderhoud van de Nederlandse spoorinfrastructuur en stations berust bij ProRail, als een zelfstandig bedrijf los van de NS,  is het aantal buitendienststellingen drastisch toegenomen. Vroeger werd bij het “ongedeelde” NS vooral   ’s nachts gewerkt en kon men overdag bijvoorbeeld op 1 spoor langs de werkzaamheden doorrijden. In België is dit vaak nog steeds het geval en ondervinden de reizigers niet zoveel hinder door werkzaamheden als in Nederland.

In de huidige situatie besteedt ProRail de werkzaamheden uit aan bouwbedrijven die de werkzaamheden dan zo snel en goedkoop mogelijk willen uitvoeren. Voor de bouwbedrijven ontstaat er dan veel tijdwinst als er helemaal geen treinen rijden op het baanvak of van en naar stations waar de werkzaamheden plaatsvinden, de reizigers zijn er dan de dupe van als bepaalde grote stations opeens een aantal dagen niet bereikbaar zijn of spoortrajecten zijn afgesloten en ze dan flink moeten omreizen of met bussen worden vervoerd met de bijbehorende chaos bij de busopstapplaatsen en lange wachttijden.

Daarnaast zijn er de laatste tijd steeds meer wissel-, sein en stroomstoringen waar ProRail geen grip meer op heeft en als oplossing is door hun bedacht om naast vernieuwing van wissels het aantal wissels te verminderen, met als doel minder storingen en bovendien een goedkoper onderhoud. Echter door de uitbesteding aan aannemers (met langdurige onderhoudscontracten) heeft ProRail zelf geen zicht meer op de kwaliteit van de wissels en seinen, wat dus absoluut onverantwoord is en hier dus zeker een verandering in moet komen.  Bij station Utrecht Centraal wordt het aantal wissels tot een derde (!) teruggebracht.  In Limburg zijn in Sittard, Heerlen en op het tussenliggende spoortraject 35 wissels vernieuwd, naast 6 kilometer spoorvernieuwing, maar ook zijn er 5 wissels definitief verwijderd bij station Nuth, mede vanwege het opheffen van een goederenemplacement.

Een 12120606groot nadeel van het verwijderen van wissels is dat treinen bij een storing niet om de plek van de storing heen kunnen rijden en er dan files op het spoor ontstaan. Wissels zouden juist moeten dienen om de situatie bij te kunnen sturen bij een ontregeling.  Een goed voorbeeld is het uitstekend functionerende spoornet van Zwitserland waar er maar liefst 3 keer zoveel wissels zijn als in Nederland, die bovendien door het Zwitserse staatsspoorbedrijf zelf worden onderhouden net zoals bij het vroegere ongedeelde NS. En wat werkzaamheden betreft was de bouw van het nieuwe station Rotterdam Centraal een goed voorbeeld van hoe het ook kan zonder buitendienststellingen van het treinverkeer, mede dankzij een goede samenwerking van de NS, ProRail, aannemers en andere betrokken partijen.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen