09
december
2018

De Drielandentrein: de stand van zaken

Hoewelthumb 18120701 de Drielandentrein van Arriva vandaag voor het eerst zou gaan rijden tussen Maastricht en Aachen Hbf, de officiële start van deze internationale treinverbinding heeft reeds eergisteren plaatsgevonden en wel in de werkplaats van de Deutsche Bahn in Aken. Een kleine smet bij deze inauguratie was wel dat het Eisenbahn Bundesamt (EBA) enige dagen daarvoor bekend maakte dat de Flirt-treinen van Arriva (voorlopig) niet op het Duitse traject mogen rijden. De verwachting is dat toelatingsprocedure binnen een paar weken zal zijn afgerond.

Dit betekent dat vanaf 9 december op de verbinding Heerlen-Herzogenrath-Aachen bussen in plaats van treinen zullen rijden. Voor de busdienstregeling verwijzen wij u naar bijgaande link.

Zal de toelating van de Drielandentrein op het Duitse traject een kwestie van een paar weken zijn, het laten doorrijden van deze trein van Maastricht naar Luik zal langer op zich laten wachten. Op ministerieel niveau vinden er momenteel gesprekken plaats die ertoe moeten leiden dat het materieel voor de Drielandentrein ook op het Belgische spoorwegnet wordt toegelaten. Volgens de laatste berichten zullen in de zomer van 2019 de treinen van Arriva vanuit Maastricht doorrijden naar Liège-Guillemins.

Terugkerend op de verbinding met Duitsland dient nog opgemerkt te worden dat er plannen zijn om meer treinen via Heerlen naar onze oosterburen te laten rijden. Het is de bedoeling dat de trein die binnenkort de Limburgse hoofdstad met Aachen verbindt gezelschap krijgt van een tweede trein zodat er twee keer per uur naar zojuist vermelde stad gereisd kan worden. Een andere en al langer gekoesterde wens is een intercitytrein van Amsterdam Centraal via Heerlen naar Aachen Hbf. Maar uitbreiding van het aantal grensoverschrijdende treinen is alleen mogelijk na spoorverdubbeling van het baanvak Heerlen-Landgraaf-Herzogenrath. Daarnaast dienen in Duitsland nog een aantal aanpassingen aan de railinfrastructuur gerealiseerd te worden.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen