11
juli
2015

Dienstregeling met meer IC's tussen Eindhoven en Amsterdam wordt uitgesteld

thumb NStreinHet Programma Hoogfrequent Spoor(PHS) zou oorspronkelijk in 2017 worden ingevoerd. Op de "Dag van de rail" werd bekend dat het project waarschijnlijk niet eerder dan in 2018 wordt ingevoerd. De redenen hiervoor zijn de infrastructurele projecten rond Amsterdam en Utrecht en daarnaast speelt ook de aanschaf van Traxx-locomotieven mee die onder andere op het traject Eindhoven- Den Haag Centraal gaan rijden.

De opzet van PHS is een verhoging van de treinfrequentie op een aantal drukke IC-verbindingen, één  van die trajecten is Eindhoven-Amsterdam. Wat houdt PHS en andere wijzigingen in voor Limburg? Op de  A2 corridor tussen Eindhoven naar Amsterdam moeten 6 intercity's en 6 sprinters gaan rijden, het zogenaamde "spoorboekloos" rijden.

Waar worden we in Limburg mee geconfronteerd met de invoering van PHS:

 • het knippen van de IC Venlo-Den Haag Centraal in Eindhoven;
 • de IC Eindhoven-Den Haag Centraal gaat tussen Breda en Rotterdam via de HSL rijden;
 • de IC Venlo-Eindhoven-Schiphol wordt in Eindhoven gekoppeld aan de IC Heerlen-Schiphol;
 • voor reizigers uit de richting Venlo in de richting Den Haag (en omgekeerd) moet op station Eindhoven worden overgestapt;
 • mogelijk wordt de IC Venlo-Eindhoven een echte IC en wordt de sprinter doorgetrokken naar Venlo;
 • van de 6 Intercity's die in Eindhoven arriveren rijden er 4 door naar Heerlen/Maastricht;

Het belangrijkste probleem waarmee we ten zuiden van Eindhoven worden geconfronteerd is dat de IC's naar Heerlen en Maastricht niet meer om het kwartier rijden maar volgens het volgende schema: 00-10-30-40. Er kan ook een andere keuze gemaakt worden om of de IC naar Maastricht of naar Heerlen 5 minuten stil te laten staan in Eindhoven.

Bij het schema 00-10-30-40 krijgen we problemen bij de aansluiting van de bussen op een aantal

IC-stations en daarnaast is het ook lastiger om bij deze dienstregeling de goederentreinen in te plannen. Op het traject Eindhoven-Amsterdam rijden nu 4 IC's en 2-4 sprinters, bij PHS worden dat 6 IC's en 6 sprinters. Rover afdeling Limburg stelt voor om tussen Amsterdam en Eindhoven met 8 IC's te gaan rijden, dit levert dan in Limburg veel minder problemen op met de dienstregeling(KB).

Categories: Rover-Limburg

Reacties (1)

 • boer

  boer

  15 oktober 2015 op 21:14 |
  Ik vind dat de huidige aanbod van vier intercity's per uur wel voldoende ; destijds was er een proef van meerdere intercity's per uur doch toen werd er geklaagd dat er diverse relaties waren verbroken en diverse overwegen te lang dicht

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen