18
oktober
2015

Duurdere omweg met andere vervoerder bij werkzaamheden aan het spoor

Afd Limburg 1Bij geplande werkzaamheden aan het spoor maar ook bij een verstoring van de treindienst, waarbij een bepaald spoortraject wordt afgesloten en treinvervangende bussen worden ingezet, ontstaat er voor de reizigers vaak een situatie dat er een keuze gemaakt moet worden tussen het reizen per treinvervangende bus of het omreizen per trein. Indien een omweg met de trein alleen dezelfde vervoerder betreft is er geen probleem wat kosten betreft, aangezien er in deze situatie dan niet extra hoeft te worden in- en uitgecheckt. 

Wanneer voor de omweg echter met een andere vervoerder moet worden gereisd dan moet er wel extra in/uitgecheckt worden, met als gevolg extra reiskosten. Een voorbeeld is de situatie voor NS-reizigers bij werkzaamheden tussen Maastricht en Sittard (of Heerlen en Sittard) waarbij  voor het omreizen per trein via Heerlen (resp. Maastricht) dan ook met een Veolia-trein moet worden gereisd met dus hogere reiskosten vanwege het extra in/uitchecken. Het gebruik van treinvervangende bussen is bij werkzaamheden echter ook niet optimaal, vanwege de grote drukte bij de vertrekhaltes en het feit dat de bussen vast kunnen komen te staan in files (zoals in de ochtend van 8 oktober rond Sittard/Geleen als gevolg van de waterschade).   Ons inziens zou het verschil in reiskosten, dat ontstaat als gekozen wordt voor een omweg met een andere vervoerder, terugbetaald moeten worden aan de reizigers, aangezien de extra reiskosten onterecht zijn, zeker gezien het feit dat treinvervangende bussen in het verkeer vast kunnen komen te staan met als gevolg een nog grotere vertraging dan bij het omreizen per trein.

In onderstaand overzicht is voor enkele voorbeeldtrajecten (enkele reis) met NS duidelijk gemaakt hoe hoog het verschil in reiskosten is (m.b.t. vol tarief en 40% korting) bij een omweg waarbij ook met Veolia wordt gereisd. De reiskosten zijn bepaald via de site 9292.nl, aangezien er in tegenstelling tot de site van de NS bij 9292.nl ook reiskosten weergegeven kunnen worden bij de “via”-optie.

Maastricht-Sittard                                                                                                 
normaal €4,40  (40% korting  €2,60), bij omweg met Veolia via Heerlen €8,74  (40% korting €5,28)                                                           

Heerlen-Sittard                                                                                                               
normaal €4,10  (40% korting € 2,50), bij omweg met Veolia via Maastricht €9,14  (40% korting €5,48)   

Maastricht-Eindhoven m.b.t.  werkzaamheden op traject Maastricht-Sittard                           
normaal €16,30  (40% korting  €9,80), bij omweg met Veolia via Heerlen €19,44  (40% korting €11,68)                                                           

Maastricht-Eindhoven m.b.t. werkzaamheden tussen Roermond en Eindhoven                     
normaal €16,30  (40% korting  €9,80), bij omweg met Veolia via Venlo €19,27  (40% korting €11,58) 
       

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen