29
augustus
2018

Eerste trein Weert-Hamont-Brussel vanaf december 2020?

Infrabel, thumb 12071207de Belgische spoorbeheerder, is inmiddels begonnen met het plaatsen van bovenleidingsportalen en het aanbrengen van een bovenleiding tussen Mol en Hamont, bij de Nederlandse grens. Elektrificatie in België is noodzakelijk omdat de dieseltreinen bij het doortrekken van de verbinding Hamont-Herentals naar Brussel aldaar niet door de spoortunnels mogen rijden.

De treinverbinding Weert-Hamont-Brussel komt hierdoor een stapje dichterbij. Door de elektrificatie wordt de reistijd naar Brussel met een klein uur verkort. Treinreizigersuit Hamont, Neerpelt, Overpelt of Lommel met bestemming Brussel hoeven dan ook niet meer over te stappen in Herentals. Met het onder de draad brengen van het baanvak Herentals-Hamont-Nederlandse grens verdwijnt dan één van de laatste dieseltreinverbindingen in Vlaanderen.

In het regeerakkoord van het kabinet Rutte III is de wens opgenomen om een treinverbinding tussen Weert en Hamont te realiseren waardoor het aantal treinverbindingen tussen Nederland en België op drie uitkomt. Voor elektrificatie van het Nederlandse deel van de spoorverbinding werd er vorig jaar reeds geld voor gereserveeerd.

In Nederland is er voor de aanpassingen van het tracé twintig miljoen euro nodig. De provincie Limburg en de gemeente Weert hadden al zes miljoen euro hiervoor toegezegd.

Concrete plannen met betrekking tot het geschikt maken van het Nederlandse traject voor personenvervoer zijn er nog niet. Zo vraagt Rover-Limburg zich af of de baanvaksnelheid zal worden verhoogd en welke aanpassingen op het station van Weert noodzakelijk zijn om de komst van de trein uit Begië mogelijk te maken. Maar zodra er uiteindelijk een Belgische IC-trein van en naar Weert zou rijden is dit een groot voordeel vanwege de goede aansluiting in Weert met intercity’s van de NS en er met een overstap in Weert dus ook een veel betere verbinding ontstaat tussen een groot deel van Limburg en Brussel/Antwerpen. Bovendien ontstaat er met een overstap in Weert ook een goede treinverbinding tussen het noorden van Belgisch-Limburg en Eindhoven, waar ook veel mensen uit het noorden van Belgisch-Limburg studeren of werken.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen