01
juli
2015

Eindhalte: het treinstation of voorlopig de van Hasseltkade

Afd Limburg 2De voorlopige eindhalte van de tram uit Hasselt naar Maastricht is nog steeds een discussiepunt bij de gemeentelijke verantwoordelijken / de Raad van Maastricht. Daarom willen wij ons standpunt nog eens toelichten. Reizigersvereniging ROVER vindt dat de realisatie van dit project een wezenlijk onderdeel is van een compleet model voor goed Openbaar Vervoer in onze Euregio, waarvan Maastricht het fysieke centrum is.

Het is volgens ROVER dus wezenlijk dat de tramlijn een onderdeel wordt van een Euregionaal railnetwerk, met directe aansluitingen op treinverbindingen van en naar Maastricht. Wij dringen er op aan dat het project - ook in de voorlopige plannen - tot aan het treinstation wordt uitgevoerd. (Overigens kunnen wij ons niet voorstellen hoe op de helling naar de Wilhelminabrug bij de van Hasseltkade een eind- en keerhalte voor de tram fatsoenlijk kan functioneren.)

De oorspronkelijk geplande route met haltes aan de rand van de binnenstad heeft natuurlijk onze voorkeur, maar als dit niet haalbaar is kiezen we duidelijk voor het alternatief over de bestaande spoorbrug. Daardoor ontstaat er een directe en snelle OV-aansluiting via het spoornetwerk tussen station Maastricht en Hasselt. Ook verdere bestemmingen zoals Antwerpen zullen dan veel beter en sneller bereikbaar zijn vanaf station Maastricht.

Een halte bij Bosscherveld (overweg / aanlanding Noorderbrug) betekent weliswaar een langere loopafstand naar de binnenstad voor de reizigers, maar is vergelijkbaar met die van de automobilisten die momenteel aan de rand van het centrum dagparkeren. We moeten er helaas van uit gaan dat door iedere herschikking van de route de tram minder aantrekkelijk wordt voor de gebruikers (dat was overigens ook zo toen de halte Markt jaren geleden werd afgewezen).

Vreemd is verder dat bij de discussies over de nieuwe provinciale OV-concessie nergens over een goede verbinding met Hasselt binnen het Euregionaal OV-systeem wordt gerept, terwijl wel alom aandacht wordt besteed aan verbetering van de  internationale spoorlijnen naar Luik, Aken en zelfs een mogelijke verbinding Hamont-Weert.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen