20
februari
2019

Geen Drielandentrein maar wel een Vijflandentrein

Is Bahnhof Munsterde door Arriva gewenste Drielandentrein per 9 december 2018 door allerlei oorzaken niet van start kunnen gaan, voor de spoorliefhebber die niet drie maar vijf landen binnen veertien uur per trein wil doorkruisen bestaat die mogelijkheid er vanaf zojuist vermelde datum wel. Maar om deze reis te kunnen maken moet je naar Berlijn reizen om daar op de nachttrein Metropol van de ÖBB naar Boedapest te stappen. Deze nieuwe nachttreinverbinding wordt uitgevoerd door de Oostenrijkse spoorwegen onder de productnaam ÖBB Nightjet. Deze trein begint op station Berlin Charlottenburg en rijdt via Berlin Hbf en Frankfurt (Oder) naar het zuiden van Polen. De trein voert rijtuigen mee voor drie bestemmingen te weten Wenen, Boedapest en Przemyśl. In Racibórz wordt het gedeelte naar Przemyśl, alleen zitrijtuigen 2e klas, ontkoppeld van de Metropol en vervolgt zijn weg via Katowice en Krakau naar de eindbestemming Przemyśl. Deze Poolse stad is gelegen vlakbij de Oekraïense grens.

De treingedeelten naar Wenen en Boedapest met slaaprijtuigen (1e en 2e klas) en lig- en zitrijtuigen (2e klas) rijden onder de naam Metropol vanaf Racibórz verder via Bohumin, Ostrava naar Břeclav. In deze Tsjechische stad wordt de Metropol wederom gesplitst. Het Weense gedeelte rijdt samen met de rijtuigen uit Warschau via de grensplaats Hohenau naar Wien Hbf. De rijtuigen naar Hongarije rijden samen met het gedeelte uit Praag en Warschau via Bratislava naar het station Budapest Keleti. De rijtuigen Berlijn-Boedapest hebben hiermee vijf landen doorkruist.  

Het spreekt voor zich dat de reis ook in omgekeerde reisrichting kan worden gemaakt. ÖBB Nightjet Alpine Pearls van Zürich naar Zagreb, de nachttrein die ook dagelijks rijdt, doet ook vijf landen aan en omdat deze trein ook een doorgaand rijtuig naar Belgrado heeft komt het aantal op zes uit. Overigens rijdt er nog een derde trein die vijf landen in Europa doorkruist. Maar deze trein, de Transeuropean Express van Moskou naar Parijs v.v., rijdt maar één keer per week. Voorts is er nog de treinverbinding Villach-Edine (Turkije) v.v.. Deze trein doet zes landen aan en rijdt van april t/m november een paar keer per maand. Topper qua grensoverschrijdingen op het Europese continent is de trein Moskou-Nice die acht landen aandoet en ook maar één keer per week rijdt. De treinen Moskou-Parijs als Moskou-Nice zijn samengesteld uit Russische slaaprijtuigen.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen