24
juni
2018

Nieuwe NS-balietoeslag; nagel aan doodskist loketten

Het15053104 besluit van de NS om vanaf 2 juli gefaseerd een toeslag van € 0,50 in rekening te brengen bij het opladen van OV-chipkaarten aan het loket roept bij de reizigers en NS-medewerkers grote weerstand op. Samen met de andere consumentenorganisaties verenigd in het Locov heeft Rover negatief op het besluit van NS gereageerd.

Het standpunt van de NS-directie is dat de loketten een kostbaar middel zijn om relatief simpele handelingen te verrichten. Dus iedereen moet maar gebruik gaan maken van de kaartautomaten of het online gaan regelen is de gedachtegang bij het hoofdkantoor van NS in Utrecht. Bij de andere regionale vervoerders blijft het wel mogelijk kosteloos het saldo te verhogen bij de servicebalie.

De meest eenvoudige manier om het saldo op de OV-chipkaart te verhogen is om dit langs automatische weg erop te laten zetten. Men voorkomt hiermee dat men bij de incheckpaal te zien krijgt dat het saldo ontoereikend is en dat men derhalve eerst het saldo moet verhogen bij de kaartautomaat of aan het loket. Men kan het verzoek voor automatisch opladen online regelen of het aanvraagformulier daartoe te downloaden via de ov-chipkaart site.

Rover afdeling Limburg vreest dat het in rekening brengen van een balietoeslag leidt tot minder klanten aan het loket en inherent hieraan na verloop van tijd sluiting daarvan. Qua service ontstaat er dan een situatie zoals dat zich in de provincie Zeeland voordoet alwaar in de afgelopen jaren alle stationsloketten zijn verdwenen.

Rolstoelgebruikers, reizigers ouder dan 75 jaar en reizigers met een visuele beperking die in het bezit zijn van begeleiderskaart-B hoeven de toeslag niet te betalen. Voor sommige reizigers kan het opladen van de OV-chipkaart ingewikkeld zijn omdat zij niet met de kaartautomaat of internet overweg kunnen. Hiernaast kan bij het loket een lager bedrag op de OV-chipkaart worden gezet. Dat laatste is bij de automaten niet mogelijk.

Als de NS stelt dat de reiziger op nummer 1, 2 en 3 staat, dan is de beslissing tot invoering van de balietoeslag niet te uit te leggen aan de reiziger. Het is klantonvriendelijk en kan ook nog eens agressie in de hand werken.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen