12
juli
2018

Omreizen bij plotselinge stremming; reiziger betaalt de rekening

Het17070410 komt wel eens voor dat vanwege een sein- en/of wisselstoring dan wel door een aanrijding met een persoon op een bepaald spoortraject of een gedeelte daarvan geen treinverkeer mogelijk is. Als een dergelijke calamiteit zich pas heeft voorgedaan, dan kan het volgens ervaring ongeveer twee uur duren voordat de eerste (treinvervangende) bussen kunnen gaan rijden. Mocht een stremming zich in de spits voordoen, dan kan het zelfs nog langer duren voordat er bussen ingezet worden! Om aan het begin van de verstoring een lange wachttijd op vervangend vervoer te voorkomen zou je dus kunnen omreizen. Mocht bijvoorbeeld tussen Weert en Roermond geen treinverkeer mogelijk zijn, dan kan men beter vanaf Eindhoven via Venlo naar Roermond reizen of omgekeerd.

Als reiziger zou je verwachten dat bij een stremming NS en Arriva het verschuldigde hogere tarief voor het omreizen in het kader van klantvriendelijkheid wel onderling zouden verrekenen. Maar niets is minder waar en krijgt de reiziger voor het omreizen de rekening gepresenteerd. Dit vinden wij natuurlijk onacceptabel! Overigens kunnen passagiers die met een e-ticket of een actiekaartje onderweg zijn bij een verstoring van de treindienst wel zonder meerkosten omreizen.

Mocht er dus tussen Eindhoven en Roermond geen treinverkeer mogelijk zijn, dan is het in de huidige situatie zo dat de reiziger bij NS in Eindhoven incheckt (of al bij deze vervoerder is ingecheckt als men van elders komt) om dan in Blerick of Venlo bij NS uit te checken. Op een van de zojuist genoemde stations checkt de reiziger vervolgens dan in bij Arriva om na aankomst in Roermond uit te checken. Passagiers voor de stoptrein van Arriva naar Echt en Susteren checken uiteraard niet uit in Roermond. Reist men met de IC verder naar Sittard, Maastricht of Heerlen dan dient men in Roermond opnieuw in te checken bij NS. Soms komt er voor de reiziger naar Heerlen in Sittard nog een extra check-uit (bij NS) en een check-in (bij Arriva) om de hoek kijken. Dit heeft dan te maken met het feit dat bij een verstoring van de treindienst op het traject Randstad-Limburg de intercity Enkhuizen-Amsterdam-Heerlen vaak uit de dienstregeling wordt genomen en men voor Heerlen nog een keer extra moet overstappen in Sittard en wel vanuit de IC Alkmaar-Maastricht op de stoptrein naar Heerlen.    

De reis van Eindhoven naar Heerlen kost in de daluren met een dalvoordeel/voordeeluren-abonnement (40% korting) € 10,00 en indien er via Venlo wordt omgereisd, dan kost die reis op zijn minst € 12,15 waarbij aangetekend moet worden dat de ritprijs alleen hoger kan uitvallen als men in de overgang van het dal naar het spitstarief van vervoerder wisselt en men in de spits moet uit- en inchecken.

Als de vervoerders de reiziger op plaats 1,2 en 3 zet, dan is Rover-Limburg van mening dat er tussen vervoerders afspraken gemaakt moeten worden over de verdeling van de reizigersinkomsten en de reiziger in het hierboven vermeld voorbeeld tussen Eindhoven en Heerlen bij een stremming dan slechts eenmaal hoeft in- en uit te checken.  

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen