18
juli
2015

OV-chipkaart kan binnen Nederland niet gebruikt worden bij De Lijn en TEC

thumb chipkaartRecentelijk was het mogelijk om voor een traject op Nederlands grondgebied (in Limburg binnen Maastricht) met een Belgische bus van De Lijn een speciaal kaartje bij de chauffeur te kopen tegen OV-chipkaarttarief.

Deze regeling is inmiddels afgeschaft, de OV-chipkaart kan nu niet meer gebruikt worden bij De Lijn. De reden hiervan is dat deze regeling nogal complex was voor de chauffeurs alsmede het feit dat er nauwelijks gebruikt werd gemaakt van deze regeling.

Voor ritten met De Lijn binnen Maastricht kunnen voortaan alleen Vlaamse vervoerbewijzen worden gebruikt.Sinds de invoering van het nieuwe tariefsysteem bij De Lijn eerder dit jaar bestaat er geen onderscheid meer tussen korte-afstandstarief en lange-afstandstarief. Bij de chauffeur zijn dan alleen kaartjes voor 3 euro verkrijgbaar, ook voor een rit enkel binnen Maastricht, wat duur is in vergelijking met het OV-chipkaarttarief voor hetzelfde traject.

Maar bij gebruik van een Lijnkaart uit de voorverkoop (€ 14 voor 10 reizen van max. 1 uur) kan een rit met De Lijn binnen Maastricht in bepaalde gevallen zelfs goedkoper zijn dan het OV-chipkaarttarief, want dan is de ritprijs slechts €1,40.Er zijn binnen Maastricht enkele trajecten waarbij er met De Lijn een betere verbinding is dan met Veolia. Het betreft onder andere de trajecten tussen het station/centrum en Boschpoort / Bosscherweg  (met lijn 45), tussen station/centrum en de Dousberg (directe verbinding met lijn 20a, met Veolia is het een omweg) en  tussen winkelcentrum Brusselse Poort en de Tongerseweg/Wolder  (met lijn 62, bij Veolia is er geen directe verbinding).

Voor ritten met De Lijn is het dan zeer aan te raden om een Lijnkaart te gebruiken. De Lijnkaart is echter niet in Maastricht te verkrijgen, maar wel net over de grens bij onder andere krantenzaken en supermarkten. Alle voorverkoopadressen per gemeente zijn te vinden via www.delijn.be

Ook bij de Waalse TEC kan de OV-chipkaart binnen Nederland niet gebruikt worden, maar in tegenstelling tot De Lijn was dit nooit het geval. Ook al is binnen Maastricht lijn 78 de enigeOV-verbinding van en naar Slavante/ENCI, kan er enkel met Waalse vervoerbewijzen gereisd worden. Een rit met lijn 78 binnen Maastricht (of een rit met lijn 396 binnen Vaals) kost €2,10 bij de chauffeur.

Als gebruikt wordt gemaakt van een Belgische MOBIB-chipkaart waar in Wallonië een meerritten-reisproduct op is geladen (zoals Multiflex), bedraagt de ritprijs binnen Maastricht of Vaals dan €1,10. Bij het inchecken moet dan het korte-afstandstarief ("Next") gekozen worden op de kaartlezer maar aan het eind van de rit hoeft er volgens het Belgische systeem niet te worden uitgecheckt. (ES).

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen