02
mei
2019

Particuliere spoorwegmaatschappijen rukken op in het langeafstandsverkeer

WasEurobahn Venlo het Verenigd Koninkrijk in de jaren tachtig een van de eerste landen in Europa waar particuliere vervoerders hun intrede deden op het spoorwegnet, tegenwoordig zijn er tal van landen waar naast staatsbedrijven ook particuliere maatschappijen daarop actief zijn. Meestal verzorgen deze bedrijven het regionale treinverkeer en vaak zijn deze vervoerders een dochteronderneming van een nationale spoorwegmaatschappij zoals Abellio en Arriva van respectievelijk NS en DB.

Maar ook het langeafstandstreinverkeer is heden ten dage niet langer alleen maar voorbehouden aan Deutsche Bahn of Renfe, de nationale spoorwegmaatschappij van Spanje. Met betrekking tot Spanje kan gemeld worden dat de Spaanse ministerraad in de maand december 2018 heeft besloten de markt voor het reizigersvervoer voor lange afstanden inclusief de hogesnelheidstreinen te openen. Dit betekent dat staatsspoorwegbedrijf Renfe concurrentie krijgt bij dit segment van het reizigersverkeer.

Daarentegen rijden in Italië op het hogesnelheidsnetwerk naast de Frecciarossa en Frecciargento van Trenitalia al jaren de treinen van NTV  onder de naam Italo tussen Turijn-Milaan-Rome-Napels-Salerno. De Italo treinen rijden ook tussen de Italiaanse hoofdstad en Venetië en tussen Turijn en Venetië. Hoewel in 2011 begonnen als een private spoorwegonderneming is Thello vanaf 2016 volledig in handen van Trenitalia. Thello exploiteert de nachtverbinding tussen Venetië en Parijs en twee dagtreinen tussen Milaan en Nice.

En dichter bij huis, bij onze oosterburen wel te verstaan, doorkruisen de treinen van Flixtrain het Duitse landschap op een aantal trajecten. Zo rijden de groene treinen van zojuist vermelde vervoerder tussen Köln en Hamburg en Stuttgart en Berlijn. In tegenstelling tot de meeste IC en ICE-verbindingen van DB rijden de treinen van Flixtrain niet elk uur en alle dagen van de week en volgen ze een andere route waardoor men tussen Stuttgart en Berlijn langer onderweg is dan met de ICE van DB. Daartegenover staat wel dat de tickets van Flixtrain attractiever kunnen zijn ten opzichte van die van de DB. Ook verzorgt Flixtrain in het weekend en in de zomerperiode op meer dagen een nachttreinverbinding tussen Hamburg en Lörrach. Voor meer informatie over vermelde treinen verwijzen wij u naar de website van Flixtrain.

Die Länderbahn GmbH DLB uit het Beierse Viechtach verzorgt naast een aantal regionale treindiensten vanuit Dresden in samenwerking met DB onder de naam Trilex een paar internationale treindiensten naar o.a. Wrocław (Polen) en Liberec (Tsjechië). De bekendste internationale treinverbinding van dit Beierse spoorwegbedrijf is de treinverbinding van München Hbf naar Praag. Onder de productnaam Alex (Nord) rijdt deze trein vanaf München Hbf via Regensburg, Schwandorf en Pilsen naar de Tsjechische hoofdstad.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen