27
december
2018

Problemen op de Maaslijn duren voort

Voor 17070410de forensen die dagelijks met de trein van Boxmeer of een ander station op het noordelijk gedeelte van de Maaslijn naar Nijmegen reizen zal dit artikel geen nieuws zijn. Deze reizigers worden al maanden lang geconfronteerd met vertragingen, overvolle treinen en ritten die vanwege de opgelopen vertraging worden opgeheven.

De problemen met de uitvoering van de dienstregeling worden deels veroorzaakt door een aantal storingsgevoelige treinstellen (type LINT) die de vorige vervoerder Veolia op de Maaslijn inzette en die bij de concessiewisseling zijn overgegaan naar Arriva. Maar er doen zich ook geregeld problemen voor bij de railinfrastructuur; in het bijzonder als ten behoeve van de vervanging van het treinbeveiligingsysteem er graafwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden en hierbij onbedoeld schade aan genoemd systeem wordt toegebracht met als gevolg een verstoring van de treindienst.   En de treindienst op het noordelijk gedeelte van de Maaslijn is sowieso kwetsbaar voor vertragingen vanwege het feit een groot deel van dit traject enkelsporig is en er tussen Venray en Nijmegen van maandag t/m vrijdag overdag in een kwartierdienst wordt gereden.

Rover vindt het aantal treinen dat uitvalt en de vele vertragingen niet acceptabel en daarbij is de drukte in sommige treinen een groot probleem. Rover is er daarom een voorstander van dat er een actieplan komt waarbij Arriva, ProRail en de Provincie Limburg ieder hun verantwoordelijkheid neemt in de oplossing van de hierboven geschetste problematiek.

Arriva dient er op toe te zien dat het aantal storingen van het materieel vermindert en dat geldt ook voor operationele zaken waarbij treinen en machinisten op het vereiste moment op de juiste plaats dienen te zijn. Uiteraard moet er ook voldoende materieel aanwezig zijn bij, qua reizigersaantallen, druk bezette treinen.

ProRail kan er op aangesproken worden dat het aantal sein- en wisselstoringen wordt geminimaliseerd en dat tijdens werkzaamheden er geen nieuwe storingen optreden.

Provincie is er mede verantwoordelijk voor dat de realisering van de electrificatie en de kleine infra aanpassingen pas in 2024 gerealiseerd worden in plaats van in 2020. Reizigersvereniging Rover vraagt zich af waarom het project pas in 2024 kan worden gerealiseerd en waarom dit niet versneld kan worden. Ter informatie; de provincies zijn verantwoordelijk voor de budgetoverschrijdingen, waarbij de vraag is hoe de budgetoverschrijdingen worden opgelost. Naast de elektrificatie van de Maaslijn moet er ook haast gemaakt worden met de spoorverdubbeling van dit traject. Dit vanwege de te verwachten groei van het goederenvervoer bij reactivering van de IJzeren Rijn, een toename van het aantal reizigerstreinen en de introductie van een IC tussen Roermond en Nijmegen.

L1-televisie besteedde in het programma Limburg Centraal op Kerstavond middels een interview met Kees Braam, voorzitter van Rover-Limburg, aandacht aan de perikelen op de Maaslijn. De link naar de actualiteiten rubriek van L1 tref je hierbij aan.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen