11
september
2018

Spoor Landgraaf-Herzogenrath nu onder de draad

Nadatthumb 16090612 op 17 april van dit jaar gedeputeerde Hubert Mackus en de directeur van het Nahverkehr Rheinland Heiko Sedlaczek op het station van Landgraaf het startsein hadden gegeven voor de elektrificatiewerkzaamheden van het grensbaanvak, is deze week de eerste fase van het project afgerond en wel vanwege het feit dat langs en boven het spoor nu alle bovenleidingportalen en rijdraden zijn aangebracht.

Rover-Limburg hoopt alleen niet dat, althans zo berichtte een verslaggever van de Limburger, de Nederlandse en Duitse bovenleidingdraden met elkaar verbonden zijn. Want als de spanning er straks opgezet wordt dan zou dat wel eens een leuk vuurwerk kunnen opleveren.

Om ervoor te zorgen dat een trein op het gebied van de stroomtoevoer zonder problemen de grens kan oversteken, zal in Haanrade een spanningsluis de overgang markeren tussen de Nederlandse en Duitse bovenleidingspanning. Bij een spanningssluis is er een korte onderbreking in de bovenleiding en deze is noodzakelijk omdat de bovenleidingspanning van Nederland en Duitsland niet gelijk zijn. Deze bedraagt resp. 1500 volt gelijkspanning en 15.000 volt wisselspanning.

Maar naast de verschillen in de voltages zijn de beveiligingssystemen tussen Nederland en Duitsland ook niet identiek. De treinen van Arriva die naar Duitsland gaan rijden zullen voorzien moeten zijn van het Nederlandse ATB en van het Duitse beveiligingssysteem Indusi.

De machinisten die straks naar Aken gaan rijden krijgen bij het oversteken van de grens het even druk want niet alleen moet de treinbestuurder een pantograaf laten zakken en de andere stroomafnemer tegen de bovenleiding brengen, hij/zij moet ook het beveiligingsysteem omzetten.

Om de treindienst naar Aken en in de nabije toekomst naar Luik mogelijk te maken bestelde Arriva vorig jaar bij Stadler zeven tricourante treinstellen; treinstellen die dus ook geschikt zijn om onder de Belgisch rijdraden met 3000 volt gelijkspanning te kunnen rijden. In België moet er ook overgeschakeld worden naar een ander beveiligingssysteem. Naast het technisch vernuft van de Drielandentrein, de trein die uiteindelijk vanuit Aken via Heerlen en Maastricht naar Luik gaat rijden, bestaat deze trein uit drie wagens en biedt ten opzichte van de huidige stop- en sneltreinen op de Heuvellandlijn dan ook meer zitplaatsen.

Met betrekking tot de spoorinfra zal er ook nog het e.e.a. moeten gebeuren. Omdat de Drielandentreinen elkaar in Herzogenrath gaan kruisen, zal er een wissel gelegd moeten worden vanaf het hoofdspoor naar het spoor Herzogenrath-Eygelshoven Markt en inherent hieraan zullen er nog één of meerdere seinen geplaatst moeten worden.

Maar voordat de eerste trein met passagiers naar Duitsland kan rijden, zullen er in de komende weken testritten met het nieuwe materieel gemaakt worden. Ook zullen de machinisten van Arriva weer in de schoolbanken plaatsnemen om geïnstrueerd te worden over de technische installaties aan boord van de Drielandentrein en krijgen zij cursussen over de locaties van wissels en seinen, de type seinen en de betekenis van seinbeelden op het traject Landgraaf-Aachen Hbf. Want net als bij de bovenleidingspanning en de beveiliging verschillen de seinen in Duitsland van die langs het Nederlandse spoor.

Ook aan de reizigers wordt gedacht want op het Duitse traject komen ook Nederlandse OV-chipkaartlezers op de stations Herzogenrath, Aachen West en Aachen Hbf zodat ook in Duitsland met de OV-chipkaart kan worden gereisd.

Categories: Rover-Limburg

Reacties (1)

  • Peter Roskott

    Peter Roskott

    26 oktober 2018 op 15:09 |
    Met keuzedag voor 60plus(op OV-chipkaart) gereisd van Groningen naar Weener (Ost-Friesland). In Weener uitchecken. Dat kan straks dus ook in Herzogenrath, Aachen west en Aachen Hbf. Gaat dat ook gebeuren in Wezet, Bressoux en Luik Guilemins?

    antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen