24
november
2015

Station Herzogenrath………eindpunt van deze trein

Dit14060307 omroepbericht zult u vanaf 13 december 2015 in de trein van Heerlen naar Herzogenrath te horen krijgen. De reden voor deze aankondiging is dat de trein uit Heerlen vanaf zojuist genoemde datum niet meer zal doorrijden naar Aachen , Stolberg en Düren. Met de overstap in Herzogenrath vanaf medio december 2015 komt na 23 jaar een einde aan de rechtstreekse treinverbinding tussen Heerlen en Aachen Hbf.

Zoals u zich wellicht herinnert verzorgden Nederlandse dieseltreinen vanaf de dienstregeling 1992-1993 de verbinding  tussen de genoemde steden. Overigens reden in de eerste jaren van het bestaan van de verbinding Heerlen-Aachen de treinen  in een anderhalfuursdienst. De dieseltreinen van NS (DE-2 en DM 90) zijn op een gegeven moment vervangen door Talent-driewagenstellen en bij het verleggen van het begin- en eindpunt van de Euregiobahn naar Stolberg en Düren door Talent-tweewagenstellen. De treinen van de Euregiobahn die tot en met 12 december 2015 eenmaal per uur vanuit Duitsland nog doorrijden naar Heerlen zullen daags erna, wanneer de treindienstregeling 2016 ingaat, het station Alsdorf-Annapark als begin- en eindpunt krijgen. Door het verleggen van deze tak van de Euregiobahn ontstaat op het traject Alsdorf-Annapark-Herzogenrath-Aachen Hbf een halfuursverbinding.

Naar verwachting zal vanaf juni 2016 de Euregiobahn een ringlijn worden in de regio Aken. Het nu nog ontbrekende traject Eschweiler St. Jöris – Stolberg Hbf zal dan worden geopend en er ontstaat dan zelfs een kortere route voor het reizen tussen Herzogenrath en Düren/Keulen zonder via Aachen Hbf te hoeven reizen. Er zal dan namelijk met de Euregiobahn gereisd kunnen worden tussen Herzogenrath en Stolberg Hbf via Alsdorf; in Stolberg kan dan worden overgestapt van en naar de richting Köln Hbf.

Naast het inkorten van de internationale treinverbinding, zullen ook  de aankomst- en vertrektijden van de treinen op het traject Heerlen-Herzogenrath ongeveer een halfuur opschuiven. Daarnaast  dient nog opgemerkt te worden dat de treinen tussen Heerlen en Herzogenrath niet meer op het station  Heerlen de Kissel zullen halteren. Het overslaan van deze halte zou te maken hebben met het feit men in Herzogenrath en Heerlen voor goede overstapverbindingen wil zorgen op de aansluitende treinen respectievelijk naar Aachen en vanuit Maastricht.

Rover-Limburg twijfelt aan de noodzaak met betrekking  tot het overslaan van de halte Heerlen de Kissel omdat bij een ongewijzigde dienstregeling van de treinen van Veolia op de Heuvellandlijn en van de Regional Express en de Regional Bahn-treinen van de DB op het traject Herzogenrath-Aachen Hbf o.a. qua aansluitingen geen problemen zullen ontstaan. Een in het kader van klantgericht denken en handelen noodzakelijke bediening van Heerlen de Kissel zal slechts leiden tot een twee minuten latere aankomst in Herzogenrath, maar bij een cross-platform aldaar bestaat er met een twee minuten durende overstaptijd  een goede aansluiting  op de trein naar Aachen. Door de trein naar Heerlen één minuut later uit Herzogenrath te laten vertrekken wordt ook de overstaptijd van de trein uit Aachen wat ruimer en blijft er in Heerlen vijf minuten over om over te stappen op de IC in de richting van Sittard.

Wij gaan er vanuit dat de overstap in Herzogenrath  zal gelden tot het moment  dat de nieuwe Limburgse vervoerder de treinverbinding op het traject Maastricht-Heerlen-Aachen gaat verzorgen. Mogelijk dat tot het moment van het beschikbaar komen van bi- en/of tricourante treinstellen men met dieseltreinen op zojuist vermeld traject of een gedeelte daarvan zal blijven rijden.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen