13
juni
2018

Twijfel over doorgang tram Maastricht-Hasselt

Op 7 juni meldde de omroep TVL uit Belgisch-Limburg dat de tramverbinding Hasselt-Maastricht, welke deel uit maakt van het Spartacusplan, niet door zou gaan. De federale regering in Brussel wil geen geld besteden aan de kruisingen met een spoorlijn van Infrabel (waar NMBS-treinen gebruik van maken) in Bilzen en Diepenbeek.

Landelijk minister van Mobiliteit Bellot heeft voor de periode 2018-2031 namelijk geen geld gereserveerd om deze aanpassingen aan de infrastructuur te realiseren.

Maar als er in het investeringsplan van de NMBS 2018-2031 er geen geld voor is uitgetrokken, wil dat niet zeggen dat de aanpassing van de infrastructuur niet uit een ander potje betaald zou kunnen worden.

De gemeente Maastricht heeft er alle vertrouwen in dat de tramlijn tussen Maastricht en Hasselt er komt, aangezien de Vlaamse minister Weyts (Mobiliteit) eerder aan de gemeente Maastricht heeft aangegeven dat de financiering van de noodzakelijke tunnels en bruggen op het Belgische deel van het traject geen probleem is.

Het Spartacusplan (voor betere en snellere OV-verbindingen in Belgisch-Limburg en ook van/naar Nederlands Limburg) dateert al uit 2004. Het kwam uit de koker van de voormalige Belgisch-Limburgse gouverneur Steve Stevaert, die ook de betrekkingen met Nederlands-Limburg wilde aanhalen.                                                                                                                                                            

De handtekeningen onder het project voor de sneltram Hasselt-Maastricht werden al in 2008 gezet, maar het plan liep keer op keer grote vertraging op. Zo was er over het Nederlandse deel van het tracé veel discussie over de eindhalte in Maastricht, welke Mosae Forum zal worden en niet het station. Uiteindelijk zou de sneltram in 2023 moeten gaan rijden, maar na het recente nieuwsbericht is het nu echter de vraag of de tram ooit nog gaat rijden. En indien dit wel het geval zal zijn, dan is de verwachting dat de aanleg alweer een vertraging gaat oplopen.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen