21
september
2015

Verbetering spoorverbinding Heerlen - Aken

Limburg4Op 14 april 2014 gaf staatsecretaris Wilma Mansveld het startsein voor de elektrificatie van het spoortraject Landgraaf – Herzogenrath. Het uiteindelijke doel van de elektrificatie betreft betere verbindingen met Aken via Heerlen, waaronder een intercity/sneltrein tussen Maastricht en Aken en mogelijk ook een intercity tussen Eindhoven en Aken.

Na ruim een jaar is duidelijk dat  het baanvak tussen Landgraaf  en de Duitse grens uiterlijk eind 2017 geëlektrificeerd zal zijn. Het baanvak tussen de Duitse grens en Herzogenrath zal in 2018 worden geëlektrificeerd. Hierdoor zal de wens van het Rijk en de provincie Limburg om het grensoverschrijdend vervoer te verbeteren een stapje verder komen.

De spoorverdubbeling tussen Heerlen en Landgraaf is ook een belangrijk onderdeel van deze plannen. Het traject Heerlen-Landgraaf moet verdubbeld worden om robuuste dienstregelingen te kunnen realiseren als intercity’s  gaan rijden.  De eerste plannen van ProRail kwamen er op neer dat alleen het traject Heerlen – Heerlen de Kissel zou worden verdubbeld. Rover is van mening dat de spoorverdubbeling moet plaatsvinden op het gehele traject tussen Heerlen en Landgraaf om deze verbinding optimaal te kunnen bedienen. Hopelijk wordt op korte termijn duidelijk hoe en wanneer deze spoorverdubbeling gaat plaatsvinden. 

Rover vindt ook dat gelijktijdig met de eerder aangehaalde spoorverdubbeling het station Landgraaf in de richting Heerlen verplaatst moet worden (in de richting van het viaduct) zodat er een goed OV-knooppunt ontstaat.   

Categories: Rover-Limburg

Reacties (1)

  • boer

    boer

    15 oktober 2015 op 21:06 |
    Ik zie het meest in een intercity tussen Eindhoven en Aken,her en der waren er pleidooien;Maastricht-Aken per trein via Heerlen zie ik wat minder in gezien de huidige buslijn via Gulpen toch wel voldoet met een frequentie van elk kwartier

    antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen