05
augustus
2015

Waar blijft de Spartacustram?

Limburg2Ludieke actie TreinTramBus: Spoorfietsen op lijn Hasselt - Maastricht. Sinds 1 augustus worden in Munsterbilzen spoorfietsen verhuurd waarmee je op de oude spoorbedding van de spoorlijn Hasselt-Maastricht kan fietsen. Leden van reizigersvereniging TreinTramBus fietsen vandaag over de spoorlijn, maar hopen tegelijk op een snelle realisatie van de Spartacustram.

Sinds 1 augustus kan je met een spoorfiets van Munsterbilzen naar Gellik fietsen: een leuk initiatief over een groen traject. Dit traject maakt deel uit van de spoorlijn Hasselt - Maastricht. Er rijden al sinds 1954 geen treinen meer, maar in het kader van het Spartacusproject wil De Lijn beide steden met sneltrams verbinden. De sneltrams hadden al in 2012 moeten rijden, maar de start van de werkzaamheden werd telkens weer op de lange baan geschoven.

Voor TreinTramBus zijn de railbikes een leuk initiatief, maar tegelijk een reden tot bezorgdheid. "We hopen dat de realisatie van het Spartacusproject niet te lang op zich laat wachten", reageert Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus. "De Spartacustram krijgt te maken met allerlei tegenwerkingen. Zo zou de Wilhelminabrug in Maastricht niet geschikt zijn voor trams. Bovendien kan de sneltram enkel rijden als Infrabel in Diepenbeek en Bilzen een aantal overwegen opheft en door ondertunneling of een brug vervangt. Veiligheidseisen leggen dat op. Het is op dit moment echter hoogst onzeker, wanneer en of Infrabel die werken gaat uitvoeren. We zijn dan ook verbaasd dat Infrabel de railbikes zo snel een vergunning verleende om de sporen voor drie jaar te gebruiken. Gelooft Infrabel er niet in dat de komende drie jaar ook maar enige vooruitgang in de realisatie van sneltramlijn 1 zal geboekt worden?"

Om hun eis voor een snelle realisatie van de Spartacuslijn kracht bij te zetten, trappen enkele leden van TreinTramBus vandaag per spoorfiets van Munsterbilzen naar Gellik en terug.

Nieuwsbericht TreinTramBus, 2 augustus 2015

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen