26
oktober
2018

Wat is goedkoper; tram Maastricht-Hasselt via geplande tracé of over de spoorbrug?

Roverthumb 18012518 afdeling Limburg wil dat opnieuw wordt onderzocht of de tram naar Hasselt over de spoorbrug naar station Maastricht kan doorrijden. Deze route is interessanter voor reizigers dan een tramlijn die eindigt op de Maasboulevard in Maastricht. Nu er geen goederentreinen meer zullen rijden over de spoorbrug is bovendien het belangrijkste obstakel voor deze route verdwenen. Rover Limburg heeft in diverse artikelen op hun website aangegeven dat zij voorstander is voor het opnemen van de spoorbrug in de route van de tram.

Rover is van mening dat het laten rijden van de tram over de spoorbrug de beste optie is. Voor ons is het niet duidelijk waarom het traject via de spoorbrug nooit een serieuze optie is geweest. De keuze voor het laten eindigen van de tram op de Maasboulevard levert in onze visie minder reizigers op dan het doorrijden van de tram naar het station in Maastricht. Dit staat echter haaks op de uitkomsten van het onderzoek zoals opgenomen in het rapport van Goudappel Coffeng; een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Maastricht is uitgevoerd.

De Belgische en Nederlandse spoorbeheerders Infrabel en ProRail hebben nog niet zo lang geleden het besluit genomen om geen goederentreinen meer over de spoorbrug te laten rijden omdat de jaarlijkse onderhoudskosten daaraan hoger zijn dan de opbrengsten aan infraheffingen. Door dit besluit is het rijden van de tram over de spoorbrug voor ProRail geen probleem meer. Hierdoor zijn in de visie van Reizigersvereniging Rover vrijwel alle argumenten vervallen om de tram niet over de spoorbrug te laten rijden. Het rijden over de spoorbrug levert uit vervoerskundig oogpunt ook geen problemen op omdat het aantal reizigers dat met de tram binnen Maastricht gaat reizen klein zal zijn.  

Het rijden van de tram over de spoorbrug kan in onze visie uit financieel oogpunt interessant zijn. Rover kan nergens in het tramdossier vinden of er een kosten- en opbrengstenvergelijking is gemaakt tussen het huidige voorstel en het rijden van de tram over de spoorbrug waarbij het eindpunt van de tramlijn het eerste perron op het station van Maastricht zal zijn.

Een ander punt dat ons bevreemdt is dat men het steeds heeft over een overstappunt bij Mosae Forum om naar het treinstation van Maastricht te reizen. Op de Maasboulevard is maar één halte voor de bussen vanaf het station. De reizigers naar het station moeten opstappen op de Markt of de Boschstraat. Het is ons niet duidelijk of voor de tramreizigers er een halte voor beide richtingen op de Maasboulevard/Mosea Forum komt.

Op 29 oktober 2018 is er bij de Raad van State een hoorzitting over het gewijzigde bestemmingsplan welke door een aantal bewoners uit de omgeving van de Maasboulevard is aangevraagd.

Het Spartacusplan voor betere OV-verbindingen in Belgisch-Limburg, het plan waar de tramverbinding Hasselt-Maastricht deel van uit maakt, dateert al uit 2004. De handtekeningen met betrekking tot de implementatie daarvan werden reeds in 2008 onder het contract gezet. Helaas is er de laatste tijd nogal wat discussie ontstaan over de investeringen in de infra op het Belgische deel van meeraangehaalde tramlijn. Rover-Limburg denkt dat door de opdracht die Vlaams minister van Mobilteit, Ben Weyts, aan Infrabel heeft gegeven om intern geld te zoeken voor de aanpassingen van negen spoorwegovergangen tussen Diepenbeek en Bilzen er geen obstakels meer zullen zijn die de aanleg van de tramlijn in de weg staan.

Wij roepen de gemeente op om een kosten/opbrengst vergelijking te maken van het huidige traject en het traject via de spoorbrug en we blijven hopen dat de sneltram tussen Maastricht en Hasselt in 2023 gaat rijden.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen