01
september
2018

Wijziging vertrekspoor IC-trein Sittard-Heerlen

Wie ithumb 18081804n de late avonduren met de IC van Sittard naar Heerlen wil reizen, loopt bij bekendheid met de vertrektijden en vertreksporen in Sittard blindelings naar spoor 1B. Maar daar komt per 3 september a.s. een einde aan. Want vanaf die datum vertrekken deze IC’s naar Heerlen in Sittard vanaf spoor 20; het kopspoor. De wijziging van het vertrekspoor, en natuurlijk ook het aankomstspoor van de IC uit Heerlen in de avonduren, heeft te maken met het feit dat bij een vertraagde aankomst van de IC uit de richting van Eindhoven om 22.16u. 23.16u. of 0.16u. en een daardoor verloren aansluiting op de stoptrein van Arriva naar Heerlen, reizigers naar Heerlen gebruik kunnen maken van de IC’s van NS welke om 22.26u. (*) , 23.26u. en 0.26u. van spoor 20 vertrekken.  

Motivering voor de wijziging van het vertrekspoor is dat de afstand tussen spoor 1B en het aankomstspoor van de IC uit Eindhoven (spoor 3A) nogal aanzienlijk is en indien men gebruik moet maken van liften is de bereikbaarheid van spoor 1B nogal omslachtig. Al bij een geringe vertraging van de IC uit de Randstad loopt de reiziger de kans om ook de aansluiting op de IC naar Heerlen niet te halen. Reden om NS en spoorbeheerder ProRail te verzoeken om de IC naar Heerlen weer van spoor 20 (*) te laten vertrekken opdat er dan een robuustere aansluitmogelijkheid ontstaat. Overigens vertokken in 2017 in de avonduren eerder vermelde IC-treinen in principe ook van spoor 20. Met de spoorwijziging per 3 september 2018 is dus in feite de oude situatie hersteld.

*= De IC van 22.26u. op zondag, welke uit Eindhoven komt vertrekt van spoor 2A.

Categories: Rover-Limburg

Reacties (1)

 • Frans Eekhout

  Frans Eekhout

  10 oktober 2018 op 15:03 |
  Lift spoor 1b
  Waarom plaats men geen traplift die ook gebruikt kan worden voor mensen met een rolstoel of zware bagage ? Zo'n lift met een uitklapbare steun of plaat waarop de rolstoel geplaatst kan worden, zie ik ook elders en levert diverse voordelen op én kan ook gebruik worden indien treinen van spoor 1b vertrekken. Nu moet men als men de lift gebruikt ook nog eens uitchecken, via de hal en buitenom weer inchecken en naar spoor 20 gaan, vrij onhandig en kost misschien ook nog extra geld...

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen