24
maart
2019

Wil Nederland de trein Hamont-Weert nog wel?

HetStation Hamont plan om Weert en Hamont via het spoor met elkaar te verbinden staat in het Nederlandse regeerakkoord. Hierdoor ontstaat er een treinverbinding tussen Weert en Antwerpen. Afgelopen week zijn er in het dagblad het Belang van Limburg en de Limburger artikelen verschenen over de investeringen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in het 9 km lange Nederlandse traject.

In Nederland wordt er een zogenaamde Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) uitgevoerd en ProRail is bezig met een studie over de kosten aan de Nederlandse kant van het traject en dit wordt binnenkort afgerond. Uit de artikelen komt naar voren  dat de kosten voor het Nederlandse traject opvallend hoog worden ingeschat en aanmerkelijk meer zullen zijn dan de aanvankelijke schatting van 35 miljoen uit 2015. Er moet een spoorbrug worden verhoogd en een bocht vlak voor station Weert zou opnieuw moeten worden aangelegd. Dit zou er voor zorgen dat de uitgaven veel hoger uitvallen. De eerste resultaten van dat onderzoek zouden al tussen ProRail en Infrabel zijn besproken.

De NMBS is een nieuwe haalbaarheidsstudie gestart om de trein Antwerpen-Hamont door te laten rijden naar Weert. Het plan is dat de nationale Belgische spoorwegmaatschappij tussen Hamont en Weert gaat rijden omdat in de huidige dienstregeling van de NMBS de trein 40 minuten stil staat in Hamont en in die tijd kan de trein heen en weer naar Weert rijden.

In België is al men begonnen met de elektrificatie van het 38 km lange traject Mol-Hamont. De reden is dat Nederland eiste dat er grensoverschrijdend met elektrische treinen gereden moet worden vanwege het milieu. Als het traject geschikt gemaakt is voor personenvervoer kunnen er ook goederentreinen gaan rijden.

Uit de eerder genoemde kranten blijkt dat er van Nederlandse zijde wordt geprobeerd niet te investeren in Hamont-Weert in een poging in om de politiek gevoelige werken aan de 3RX niet te hoeven uit te voeren.  Zolang de IJzeren Rijn(3RX) niet gerealiseerd is zouden de goederentreinen van Weert via Heerlen naar Duitsland kunnen rijden. Voor meer informatie over de 3RX zie het eerder geplaatste artikel op deze website. In België is men van mening dat het hoge Nederlandse prijskaartje een vorm van tegenwerking is om de investeringen in de IJzeren Rijn te voorkomen. 

Categories: Rover-Limburg

Reacties (1)

 • Peter

  Peter

  28 maart 2019 op 13:06 |
  Vaak worden er ten behoeve van de economie, om milieutechnische redenen en om het fileprobleem tegen te gaan spoorwegen aangelegd, die enkele honderden miljoenen euro’s overschrijden om dat er grond moet worden onteigend, bouwwerken afgebroken spoorwegbeddingen moeten worden aangelegd etc.
  Bij het korte stukje spoor van Hamont naar Weert is dit allemaal niet nodig. Het spoor ligt daar al en is zelfs in 2007 helemaal vernieuwd.
  Volgens vele spoorwegexperts is er veel onduidelijkheid over de nieuwe eisen die worden gesteld in een zogenaamde Kosten Baten Analyse (MKBA) die in Nederland wordt uitgevoerd.
  De trein zou namelijk met een lage snelheid het station van Weert moeten en kunnen benaderen.
  Waarom zou dan de een nieuwe bocht in het spoor opnieuw moeten worden aangelegd? Enkele jaren geleden is er een groot onderzoeksrapport uitgekomen wat is opgesteld door MOVARIS. Hierin is nooit gesproken over een probleem met de spoorbrug, welke nu plotseling uit de hoge hoed wordt getoverd.

  De omgeving Eindhoven maakt een enorme economische groei door en ook in de voormalige Philips fabrieken ontwikkelen zich steeds meer bedrijven. Maar ook bij bedrijven als o.a. ASML – VDL die een enorme groei doormaken is een hele grote vraag naar personeel. Deze worden vaak geworven ver uit het buitenland. Heel veel personeel uit België werkte vroeger bij de Philips fabrieken.
  Heel veel mensen uit voornamelijk Belgisch Limburg gebruiken Eindhoven Airport als vertrek en aankomst vliegveld. Nog meer als Brussel Airport. Eindhoven heeft vanaf het station een rechtstreekse busverbinding naar het vliegveld. Eindhoven heeft een ontmoedigingbeleid om het autoverkeer in de stad te weren en het parkeren is groot probleem en erg kostbaar. De A2 staat dagelijks vol met file.
  De Technische Universiteit ligt naast het Station Eindhoven en het Busstation, en via het station Eindhoven Strijp-S is het een kleine loopafstand naar alle nieuwe bedrijven op de voormalige Philips complexen.
  Alleen al de gemeente Hamont-Achel heeft een totaalaantal inwoners van 14.356, waarvan 9.509 mensen met de Belgische nationaliteit en 4.276 met de Nederlandse nationaliteit. Hieruit kan men al concluderen hoe groot de behoefte is om via Hamont – Weert per trein naar Eindhoven te kunnen reizen. Zo ook met veel potentiele reizigers uit Pelt en Lommel.

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen