10
november
2016

Een vernieuwde spitslijn 57 naar Kleef

Busvervoerder Hermes wil de spitslijn 57 van Nijmegen naar Kranenburg schrappen. Er zouden te weinig reizigers zijn. Rover Nijmegen pleit voor behoud van de buslijn, maar met een nieuwe route. Reizigers uit Kleef en Kranenburg kunnen dan twintig minuten eerder aankomen op de Nijmeegse campus.

Op de Radboud Universiteit en de Hogeschool Nijmegen zitten flinke aantallen Duitse studenten. En ook op de parkeerterreinen van het Radboud Universitair Medisch Centrum, het academische ziekenhuis, staan veel auto’s met Duitse kentekenplaten. Kennelijk kiezen de Duitse studenten en werknemers nu niet voor het openbaar vervoer. De huidige buslijnen 57 en 58 zijn beide gericht op de binnenstad van Nijmegen in plaats van de universiteit en het ziekenhuis.

Kleef04Rover Nijmegen heeft vervoerder Hermes een plan gestuurd om de route van spitslijn 57 te laten lopen via de Nijmeegse campus, Groesbeek en Wyler naar Kranenburg. De buslijn moet vervolgens worden doorgetrokken naar Kleef. Dat is een grotere stad met goede aansluitingen op het overige Duitse busnetwerk en de spoorlijn. In Groesbeek kan een bushalte komen bij het Nationale Bevrijdingsmuseum. En tussen de campus en het Nijmeegse hoofdstation kan de nieuwe buslijn 57 extra spitscapaciteit bieden. In het verleden reed de Duitse vervoerder NIAG, die nu de buslijn 58 exploiteert, de bovenstaande route al grotendeels met buslijn 55. Een scherpe bocht vlak bij de grensovergang hoeft verkeerstechnisch gezien dus geen obstakel te zijn.

De provincie Gelderland wil buslijn 57 eveneens handhaven. Op dit moment is de provincie, samen met de gemeenten en vervoerders, bezig met een studie naar de toekomst van de buslijnen 57 en 58. Rover Nijmegen hoopt dat dit alternatief daarin wordt meegenomen.

Foto voorkant: de huidige buslijn 57 in de Nijmeegse Burchtstraat. Foto boven: rechts een Duitse auto uit Kleef bij de Radboud Universiteit.

Categories: Rover Arnhem-Nijmegen

Reacties (2)

 • Roverafdeling

  Roverafdeling

  30 november 2016 op 11:10 |
  Wij zijn zeker voorstander van een spoorverbinding naar Kleef. Maar daar is nog steeds niets van gekomen. Wij denken dat een
  routewijziging en verlenging van buslijn 57 eerder haalbaar is. Mocht een lijn 57 van Duitsland naar de Nijmeegse campus (en daarna naar het hoofdstation van Nijmegen) te zijner tijd erg goed lopen dan kan dat ertoe bijdragen om de spoorplannen weer op te pakken.

  antwoord

 • boer

  boer

  22 november 2016 op 20:31 |
  Het mooiste zou zijn dat de spoorlijn Nijmegen-Kleef heropend wordt voor reizigers;hoe kunnen we zowel de provincie als de gemeente Groesbeek op andere gedachten brengen;er is meer dan voldoende draagvlak;op meerdere relaties lijkt er een doorbraak in grensoverschrijdende verbindingen;zie ook eens aan de perikelen in de Uithof in Utrecht dan weet men wel wat ik bedoel

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen