06
december
2016

In Beeld: OV in de Waalstad

Deel drie van de serie In Beeld. Opvallende plaatjes over het openbaar vervoer in Nijmegen en omstreken. Op het treinstation in Elst is de nieuwe fietstunnel in gebruik genomen. Een abri uit de jaren vijftig van de Gelderse Tramwegen straalt weer. De trap naar de Tunnelweg op het stationsplein in Nijmegen is eveneens opgeknapt. En het is even wennen aan de naam Arriva op de Maaslijn.

IB03

Op het treinstation in Elst is vorige maand de fietstunnel in gebruik genomen. De nieuwe liften en futuristisch ogende luifels waren al eerder klaar. In het weekend wordt de oude overweg verwijderd en komen de nieuwe perronkappen. Er rijden dan geen treinen, maar snelbussen, tussen Nijmegen en Arnhem. Vanaf 16 december gaat ook de onderdoorgang voor de auto's en bussen aan de andere kant van het perron open voor verkeer.

IB01

De abri uit de jaren vijftig van de Gelderse Tramwegen, de busmaatschappij die tot 1977 actief was in de Achterhoek en de Betuwe, straalt weer. Bij de halte Doornik Zandpad, op de buslijn 33 van Nijmegen, via Gendt naar Arnhem. Eerst nog een bushokje vol met graffiti en zonder ruiten. Maar nu fraai opgeknapt door vrijwilligers van de cultuur-historische Stichting Lent 800, die het bushokje hebben geadopteerd.

IB02

Nog meer herstel. Op het stationsplein in Nijmegen is de trap naar de Tunnelweg eindelijk opgeknapt. Met nieuwe gleuven voor de fietsen. Wel is er nog steeds veel afval op de trappen.

IB04

Het is even wennen. De naam Arriva op een trein van de Maaslijn. Zondag komt er een einde aan tien jaar lang vervoerder Veolia op de spoorlijn van Nijmegen naar Roermond. Arriva gaat voorlopig met dezelfde treinen rijden. De nieuwe naam, in zwart-wit, is over het logo van Veolia geplakt. Al eerder waren de hoofden van bekende Limburgers van de treinen verwijderd. De gehate driezitsbankjes worden vervangen door tweezitters. Daarnaast gaat Arriva een aantal voormalige Lint-treinen van Syntus huren voor in de spits. Pas in 2020, als de spoorlijn is geëlektrificeerd, komen er nieuwe Flirt-treinen op de Maaslijn.

Categories: Rover Arnhem-Nijmegen

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen