24
oktober
2016

Minder bussen Wijchen - Nijmegen Lent

Hermes wil tijdens de daluren in de ochtend en op zaterdagen het aantal ritten per uur halveren op de buslijnen 13 en 15 tussen Wijchen en Nijmegen Lent. Als reden noemt de busvervoerder dat er elk kwartier een trein gaat tussen beide plaatsen. Rover Nijmegen is erg verbaasd en ziet niets in de frequentieverlaging.

Wijchen02De busvervoerder liet eerder weten voor het komende jaar alles bij het oude te laten. Maar nu wil Hermes de halvering van de ritten toch laten ingaan met de nieuwe dienstregeling op 11 december van dit jaar. Op werkdagen tussen 9.00 uur en 13.00 uur en op zaterdag de hele dag rijden de bussen in Wijchen dan nog maar één keer per uur en in Nijmegen Lent twee keer per uur.

Het liefst wilde Hermes de twee buslijnen in Wijchen samenvoegen tot één lijn. Dat leverde teveel weerstand op. Rover Nijmegen wil graag dat er in ieder geval elk half uur een bus komt op het treinstation in Wijchen. Als het niet anders kan, kiezen we liever voor een wijziging of inkorting van de huidige routes.

Vanwege de frequentieverlaging wil busvervoerder Hermes wel Breng Flex uitbreiden naar Wijchen. Breng Flex is een vraagafhankelijk vervoersysteem met vaste in- en uitstaphaltes, maar zonder vaste dienstregeling en wordt gereden met kleine bussen. Een rit moet één uur van te voren gereserveerd worden en kost 3,50 euro. Rover Nijmegen is bang dat het leidt tot hogere reiskosten, mede omdat niet alle kaartsoorten geldig zijn. Bovendien is het erg onduidelijk hoe Breng Flex er precies gaat uitzien. Rover Nijmegen is wel tevreden dat op de eindpunthalte Thermion in Lent de bussen langer gaan stoppen. Hierdoor kunnen de buslijnen 13 en 15 in het Wijchense Kraaijenberg worden gekoppeld, zodat je van noord naar zuid kunt rijden en omgekeerd.

Het ROCOV Gelderland, het officiële inspraakorgaan voor het openbaar vervoer in de provincie, heeft een negatief advies gegeven over de plannen van Hermes. Al eerder gaf het ROCOV een negatief advies over Breng Flex. U vindt deze adviezen hier.

Foto voorkant: bushalte lijn 15 treinstation Wijchen. Foto boven: bushalte lijn 13 aan de Tunnelweg in Wijchen.

Categories: Rover Arnhem-Nijmegen

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen