24
januari
2017

Ga maar een paar kilometer lopen - Heemstede doe er iets aan!

Lijn 50 verbindt Leiden Centraal met station Haarlem via Lisse, Hillegom, Bennebroek en Heemstede. De lijn behoort tot de concessie van Arriva in de provincie Zuid-Holland en wordt dagelijks door honderden reizigers gebruikt. Vanwege werkzaamheden wordt een deel van de route, op de Herenweg, tot eind juli 2017 in één richting voor een beperkt deel tussen de Rijnlaan en Bennebroek afgesloten.

Arriva heeft nu voor lijn 50 een omleiding ontworpen tussen Haarlem en halte Linnaeushof-Bennebroek in beide richtingen via Glipperdreef en Heemsteedse Dreef. Door deze enorme omleiding vervallen 10 haltes richting Leiden en 10 haltes richting Haarlem. Er komen 5 nieuwe tijdelijke haltes. Dit terwijl er een alternatieve route mogelijk zou zijn.

Rover vindt dat de huidige oplossing voor de reizigers leidt tot onaanvaardbare loopafstanden. Bewoners van de Rivierenwijk in Heemstede bijvoorbeeld moeten door de omleiding tot 2 km lopen naar de dichtstbijzijnde bushalte. De route naar de tijdelijke halte Groenedaal/Glipperdreef loopt via Wandelbos Groenendaal, dat na zonsondergang verbodentoegang is. Ook leerlingen van scholen als Sancta en het Coornhert moeten een fors stuk lopen. De werknemers en bezoekers van Zorgcentrum Kennemerduin krijgen een loopafstand van een kilometer voor hun kiezen. Ook bewoners van seniorenwoningen worden getroffen.

Een alternatieve route met minder gedupeerden zou gewoon mogelijk zijn. Omdat de Herenweg slechts in één richting wordt afgesloten, zou dus de bus naar Leiden zijn normale route kunnen blijven rijden. De andere richting in zou een kortere omleiding via de Van Merlenlaan, de officiële omleidingsroute voor het autoverkeer, veel minder mensen duperen.

Rover vraagt gemeente Heemstede per brief waarom voor de grote omleiding is gekozen en waarom hierover geen contact is gezocht met Rover. De Rover-afdeling vreest dat Arriva en Heemstede niet hebben gekozen voor de belangen van de bewoners maar voor de nodeloos ingrijpende omleiding.

Kaartje met omleiding Arriva en voorstel voor kortere route

Categories: Rover-Haarlem e.o.

Reacties (1)

  • Jules Wolfrat

    Jules Wolfrat

    16 juli 2017 op 13:22 |
    Als nieuwe bewoner van de wijk Merlenhove in Heemstede ben ik heel blij met de huidige route van lijn 50, n.l. een directe verbinding vanaf de halte Groenendaal/Glipperdreef naar centrum Haarlem en station Haarlem. Ik ben er nu achter gekomen dat dit maar een tijdelijke verbinding is en dat dit helaas binnenkort vervalt. Voor ons geldt nu dus dat we een heel eind moeten lopen om bus 50 te gebruiken. Het zou mooi zijn als er ook via de Glipperdreef een goede verbinding met Haarlem komt. Lijn 4 rijdt alleen naar station Aerdenhout-Heemstede en slechts met een zeer lage frequentie. Misschien een optie om die lijn te upgraden naar een verbinding met Haarlem (en dan niet alleen naar Schalkwijk zoals nu het geval is).

    antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen