27
december
2017

Pleidooi voor tram en metro tussen Haarlem en Amsterdam

Rover-Haarlem vraagt de gemeente om ambitie te tonen in de bereikbaarheid van Haarlem: er moeten trams en metro’s naar Amsterdam en Schiphol gaan rijden. Dit stelde de Rover-afdeling tijdens een inspraakavond.

Structuurvisie
Léon Tebbens gaf namens Rover-Haarlem donderdagavond zijn reactie op de Haarlemse Structuurvisie openbare ruimte, waarin het college van B&W zijn toekomstvisie uiteen zet. Volgens Rover-Haarlem is er veel goeds te zeggen over de structuurvisie, zoals de focus op voetganger, fiets en openbaar vervoer in een groter stedelijk gebied. Ook is de Rover-afdeling te spreken over de sleutelprojecten om barrières op te lossen zoals rond de Amsterdamse Poort en de Bolwerken bij het station.

Het slechtste OV
Maar Haarlem heeft nog een lange weg te gaan. Zo constateerde Amsterdamse wethouder Litjens dat onder meer Haarlemmers Amsterdam verstopt houden met hun vele auto’s. “Hij heeft gelijk: Haarlemmers staan massaal in de file naar Amsterdam”, stelde Léon Tebbens van Rover-Haarlem. “En ‘s avonds komen ze moeilijk Haarlem weer in”. Rijkswaterstaat geeft aan dat een bredere A9 niets oplost. De oplossing moet dus komen uit het openbaar vervoer. En juist daar wringt het: uit onderzoek van de MRA blijkt zelfs dat Haarlem het allerslechtste regionale OV heeft naar Amsterdam.

Tram en metro
Op dit moment is de Haarlemse OV-reiziger meer dan 45 minuten onderweg naar de 120.000 werkgebieden aan de Oost- en Zuidkant van Amsterdam. Om dit allerlechtste OV te verbeteren is er dus heel dringend behoefte aan echte oplossingen, stelt Rover-Haarlem. Oplossingen zoals een tram naar Schiphol. Oplossingen zoals een metro vanuit Haarlem naar de Zuidas. En vrije busbanen langs de hele Schipholweg en de A9.

Ambitie
“Beste raadsleden, het wordt tijd dat Haarlem stopt met Calimero spelen, met 400.000 inwoners is deze regio, na Amsterdam, de grootste stad”, stelde Léon Tebbens tijdens de inspraakavond. “Het veel kleinere Almere krijgt wel goede OV -erbindingen voor elkaar. En Rotterdam pleit voor metro’s tot aan Leiden. Daarom wil ik u vragen om in deze structuurvisie ambitie te tonen en een sleutelproject op te nemen voor de tram, de busbanen langs de A9 en de metro. Ga samen met Amsterdam het Haarlemse Probleem oplossen!”

Rover-Haarlem kreeg bijval van onder meer VVD, GroenLinks en D66, die het realiseren van oplossingen zoals een metro een goed idee noemden.

Categories: Rover-Haarlem e.o.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen