25
november
2014

Rover adviseert: geen poortjes op station Haarlem

ovchippalen-haarlemNu bij NS reizen met de OV-chipkaart verplicht is, gaat NS langzaam in heel het land de poortjes op stations sluiten. Dat gaat in overleg met de wethouders, dus lieten we ons standpunt weten aan de wethouder van Haarlem. Want op station Haarlem willen we géén poortjes. 

Rover ziet op station Haarlem poortjes niet zitten:

1. De tunnels dienen als belangrijke prettige looproute tussen Haarlem-Noord en het centrum, de route onder de viaducten wordt als niet prettig, sociaal onveilig ervaren.

2. Vanuit het centrum lopen mensen via de tunnel naar de AH-to-Go, vooral in de avond

3. Op het middenperron zit een zaalverhuur voor evenementen. Wekelijks worden hier bijvoorbeeld tango- en salsa lessen gegeven. Daarnaast zijn er openbare salsa- en tangoavonden waar bezoekers uit de wijde regio naar toe komen. Afsluiting met poortjes maken de lessen omslachtig (pasjessysteem? gedoe?) en openbare avonden en evenementen onaantrekkelijk. We zouden deze evenementen moeten koesteren, want ze zorgen voor een levendig en aantrekkelijk station, een reclame voor de stad Haarlem.

4. We vrezen voor zeer grote opstoppingen in de middagspits. Wanneer de intercity's aankomen in de avondspits stromen bij elke trein zo'n 10 minuten lang grote groepen mensen naar de fietsenstalling en bus. En tegelijkertijd willen veel reizigers van fiets en bus naar de trein. In de westtunnel is het tussen 17.30 en 19u bijna continu druk tot tjsokvol in de tunnel, wij vrezen dat poortjes tot zulke grote opstopping zullen zorgen dat mensen hun trein of hun bus gaan missen. Ook kunnen kinderen in het gedrang komen.

Ook hebben we de wethouder laten weten dat op slechts 82 van de 408 stations NS poortjes wil plaatsen. Wij zien dan ook geen reden om het besluit van de vorige wethouder (“geen poortjes”) te herzien. De huidige in/uitcheckpalen voldoen prima.

Categories: Rover-Haarlem e.o.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen