Skip to main content

NS-dienstregeling 2023: consumentenorganisaties willen meer treinen

Laat ook in het weekend alle Sprinters minimaal twee keer per uur rijden, laat een aantal spitstreinen ook in de daluren rijden en zie af van een uitgedunde vakantiedienstregeling. Onder meer deze adviezen geven Rover en de andere consumentenorganisaties in het Locov aan NS over dienstregeling 2023.

De consumentenorganisaties pleiten vooral voor meer treinen in dienstregeling 2023. Sprinters die nu in het weekend slechts één keer per uur rijden, zouden in frequentie verdubbeld moeten worden. Dit geldt ook in de avonduren voor de trajecten Roosendaal-Dordrecht en Apeldoorn-Deventer. Extra treinen zien de consumentenorganisaties daarnaast graag in de middag tussen Apeldoorn en Amersfoort, tussen Utrecht en Leiden en tussen Utrecht en Houten. Tussen Roosendaal en Vlissingen zou de frequentie van de Intercity omhoog moeten naar twee keer per uur. Ook pleiten de consumentenorganisaties voor een vroegere verbinding vanuit Flevoland naar Schiphol en voor het verbeteren van verschillende aansluitingen in het hele land.

Het plan van NS om in de zomervakantie juist minder spitstreinen te rijden, kan op een negatief advies rekenen: “de betreffende treinen zijn net zo regulier als alle andere treinen en horen tot de basisdienstregeling. Het schrappen van deze treinen leidt tot een minder aantrekkelijk vervoeraanbod voor de reiziger”, schrijven de consumentenorganisaties. Zij vrezen langere wachttijden en slechtere aansluitingen wanneer NS de dienstregeling in de spits uitdunt.

Ook in het internationaal treinvervoer zien de consumentenorganisaties verbetermogelijkheden om de reiziger zo te verleiden weer terug te keren. Zo zou NS een extra verbinding in de vroege ochtend naar België kunnen rijden en de stoptrein tussen Roosendaal en Antwerpen in frequentie kunnen verhogen naar twee keer per uur. Thalys wordt geadviseerd de trein naar Disneyland pas na sluitingstijd van het pretpark naar Nederland terug te laten rijden in plaats van midden op de dag.

Lees hier het hele advies van het Locov