Skip to main content

Wat te doen met anderhalf miljoen?

NS heeft een boete van 1,5 miljoen euro gekregen omdat in 2022 te weinig treinen hebben gereden. Rover vindt dat de boete moet worden besteed aan een concrete verbetering voor de reizigers. Als treinreiziger weet jij dat natuurlijk als beste, daarom roepen we je op ons vooral te laten weten wat er met de boete moet gebeuren. Dat kan eenvoudig via dit formulier. Hieronder staan de nu al meeste genoemde ideeën. Natuurlijk gaan wij er bij NS voor pleiten dat ze vrijwillig het boetebedrag verdubbelen, de overlast voor reizigers was natuurlijk veel groter dan het kleine boetebedrag van 1.5 miljoen.

  1. Tariefverlaging

Het meest eerlijke zou zijn het geld terug te geven via een tariefverlaging. Reizigers hebben immers minder treinen gekregen dan de bedoeling was en NS merkt het direct in de portemonnee. Het boetebedrag is alleen zo laag dat als elke rit 1 euro goedkoper zou worden, het boetepotje na 1 a 2 dagen al leeg is.

  1. Aantrekkelijke aanbiedingen zoals klimaatticket

NS zou verplicht kunnen worden extra aanbiedingen te doen om nieuwe reizigers te trekken. Zo zou er een klimaatticket kunnen komen naar het succesvolle voorbeeld in Duitsland: een maandkaart voor al het OV in Nederland. Deze zou dankzij de boete dan tijdelijk iets goedkoper kunnen worden, zo kan het OV gebruik worden gestimuleerd. Dit is goed voor groei van het openbaar vervoer maar bestaande reizigers profiteren hier niet van.

  1. Vergroening van stations

Treinreizen is ontzettend duurzaam, maar veel stations zijn nog niet klimaatadaptief. Met een groen offensief kan een aantal stations een veel prettiger omgeving worden voor reizigers. Goed voor de sociale veiligheid en tijdens warme zomerdagen zorgt het ook nog voor extra verkoeling. Nadeel is wel dat niet elk station aangepakt kan worden, tenzij er alleen een bosje tulpen komt te staan.

  1. Gratis Tienertoer

De jeugd heeft de toekomst. Stimuleer daarom spoorvervoer onder jongeren. Dit kan door het eenmalig aanbieden van een gratis of heel goedkope Tienertoer (3 dagen onbeperkt reizen). Nadeel van deze optie is dat niet de reizigers van 2022 gecompenseerd worden voor de overlast.