Skip to main content

Geld-terug-bij-vertraging onverwacht versoberd

NS heeft deze week per direct de voorwaarden voor Geld-terug-bij-vertraging aangepast. Reizigers met een Altijd Vrij, Dal Vrij of Weekend Vrij abonnement krijgen niet meer terugbetaald op basis van de ritprijs, maar krijgen bij vertraging een deel van hun abonnementsgeld terug. Dit is in veel gevallen een fors lager bedrag. Meerdere reizigers hebben hierover dan ook geklaagd bij Rover. Rover is verrast door deze wijziging. NS heeft ons hierover geen advies gevraagd.

Gevolg van de wijziging is dat reizigers in dezelfde vertraagde trein voortaan een zeer uiteenlopend bedrag terug krijgen. Zo zal een reiziger met Altijd Vrij, Dal Vrij of Weekend Vrij voor een rit Utrecht-Groningen met 31 minuten vertraging voortaan € 8,42, € 3,33 respectievelijk € 2,91 uitbetaald krijgen terwijl een reiziger met een saldo reis vol tarief € 14,40 krijgt. NS stelt dat reizigers met de oude (inmiddels afgeschafte) abonnementen op saldo ook uitbetaald kregen op basis van de abonnementsprijs. Doordat reizigers met nieuwe Flex-abonnementen (reizen op rekening) op ritniveau uitbetaald kregen was de vergoeding hoger dan bij de oude abonnementen. Met name Weekend Vrij reizigers konden zo zelfs met een paar vertragingen hun abonnementsprijs terugverdienen.

Het klopt dat NS in feite weer teruggaat naar de oude regeling. Rover was echter juist blij met de vergoeding op basis van de ritprijs. Het is immers niet alleen een terugbetaling van een deel van de ticketprijs, maar ook genoegdoening voor de ervaren overlast. Dat dan sommige reizigers slechts 20% krijgen van wat andere reizigers krijgen is uit balans. Rover heeft NS daarom een alternatief voorstel gedaan: betaal alle reizigers met “vrij” abonnementen uit op basis van de ritprijs, maar maximeer dit zodat reizigers in een maand nooit meer geld terugkrijgen dat is betaald. Zo wordt enerzijds tegemoet gekomen aan reizigers als genoegdoening voor de ervaren overlast en wordt anderzijds voorkomen dat NS te hoge bedragen moet uitkeren. NS heeft aangegeven dit voorstel niet over te nemen.

Overigens krijgen reizigers met Traject Vrij nog wel uitgekeerd op basis van de ritprijs. In bovenstaand voorbeeld is dit dus € 14,40. NS heeft aangekondigd ook deze uitkering te gaan aanpassen. Dit is opmerkelijk want ook in de oude regeling kregen deze reizigers uitbetaald op basis van de ritprijs. Dit is dus wel een verslechtering en bovendien in strijd met de huidige concessie. Bovendien leidt dit tot onduidelijke berekeningen als reizigers op een deel van hun traject met Traject Vrij reizen en een deel buiten het vaste traject.