Skip to main content

Nieuwe NS-dienstregeling per 9 december

Per 9 december gaat de nieuwe NS-dienstregeling van start. In april hebben de consumentenorganisaties over deze dienstregeling een advies uitgebracht en een wensenlijst bij NS neergelegd. Er verandert dit jaar niet heel veel. We zetten een aantal interessante wijzigingen op een rij.

HSL

De grootste wijziging is dat op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam een vijfde Intercity direct gaat rijden naast de Thalys en Eurostar. De Intercity Brussel rijdt namelijk voortaan afzonderlijk van de vier binnenlandse Intercity direct treinen. Rover vindt het een goede zaak dat er een extra trein op de HSL komt. Hierdoor komen er (eenmaal per uur) meer zitplaatsen tussen Amsterdam en Rotterdam en dat is hard nodig, zeker in de spits. Omdat deze trein vlak achter een andere HSL trein rijdt kan het voor reizigers verstandig zijn om op deze trein te wachten voor een zitplaats. Toch blijven we zorgen houden over de capaciteit voor treinen rond Schiphol. De overheid investeert te langzaam in uitbreiding van spoorcapaciteit. Rover vreest dan ook dat de treinen rond Schiphol ondanks de extra trein nog voller zullen worden.

Gouda

Er verandert vooral veel rond station Gouda in verband met de opening van station Lansingerland-Zoetermeer. De 8 Intercity’s tussen Gouda en Utrecht Centraal gaan anders verdeeld over het uur rijden met intervallen van 5 en 10 minuten. Helaas betekent de verdubbeling van de spoorbrug over het Amsterdam Rijnkanaal echter nog niet dat de beloofde 10-minutendienst naar Leidsche Rijn en Woerden er nu komt. Nu moeten reizigers hier nog steeds 12 tot 18 minuten op de Sprinter wachten. Er ontstaan meer reismogelijkheden tussen Gouda Goverwelle en Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. Een deel van de verbindingen tussen Woerden en Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal wordt sneller door een betere overstap. De Intercity Den Haag Centraal-Amersfoort haalt voortaan de Sprinter Den Haag Centraal – Utrecht Centraal in beide richtingen in op station Gouda in plaats van op station Gouda Goverwelle. Hierdoor wordt de reistijd Gouda-Vleuten met de rechtstreekse Sprinter 8  minuten korter. Het blijft echter 4 minuten sneller om de Sprinter Gouda-Breukelen te nemen en over te stappen in Woerden.

Stations

In de nieuwe dienstregeling opent station Lansingerland Zoetermeer tussen Zoetermeer Oost en Gouda. Hier stopt 4x per uur de Sprinter Den Haag Centraal – Gouda. Reizigers uit Zoetermeer krijgen hierdoor betere reismogelijkheden richting Utrecht. Dat geldt zeker wanneer in de toekomst ook Randstadrail hiernaartoe wordt doorgetrokken.
Helaas heeft ProRail nog steeds geen oplossing gevonden om het nieuwe station Zwolle Stadhagen te kunnen openen.
Station Heerlen de Kissel sluit voor onbepaalde tijd omdat bediening van dit station op het enkelsporige traject niet past in combinatie met de rechtstreekse trein Maastricht-Aachen Hbf.

Internationaal

In Zuid-Limburg is de komst van de rechtstreekse trein Maastricht-Heerlen-Aachen Hbf een belangrijke verbetering in de dienstregeling. Volgens het oorspronkelijke plan zou dit deze trein als Drielandentrein ook naar Luik rijden, door politiek gesteggel laat de verbinding met België echter op zich wachten. De Nederlandse en Belgische reizigersverenigingen Rover, TreinTramBus en Navetteurs.be roepen politieke leiders in Nederland en België op om de bureaucratische oorlogsvoering te staken en het belang van de reizigers voorop te stellen.

Verder zal Thalys naar verwachting vanaf april niet meer rijden naar Lille maar naar Paris Aéroport Roissy-Charles de Gaulle en Marne-la-Vallée Chessy (Disneyland). Eurostar heeft aangekondigd dat het aantal ritten naar Londen zal worden uitgebreid. De rijtijd van de ICE op het traject Amsterdam Centraal – Utrecht Centraal wordt in spits en dal gelijk. De reistijd naar Keulen en Frankfurt wordt hierdoor in de spitsuren 6 minuten korter en in de daluren 2 minuten langer.

Andere wijzigingen

De Intercity Dordrecht-Breda rijdt alleen nog in de spits één keer per uur in beide richtingen. De Sprinterdienst tussen Dordrecht en Roosendaal wordt wel verbeterd in reistijd en spreiding over het uur. Door aanpassing van de ICE is het niet meer nodig om vijf keer per dag de Sprinters Uitgeest-Breukelen te knippen in Amsterdam in twee aparte Sprinters. Tussen Arnhem en Winterswijk gaat Arriva op zondag van 12:00 tot 18:00 uur elk half uur rijden zoals op zaterdag. Dit is nu een uurdienst.

Spoorboekje

Een overzicht van de nieuwe dienstregeling? Ook dit jaar brengen Treinreiziger.nl en Rover het papieren spoorboekje uit. Het boekje is vanaf begin december te koop bij de AKO-stationswinkels. Het is ook mogelijk het spoorboekje bij Rover te kopen.

Dienstregeling