Skip to main content

Intercity Dordrecht – Venlo via Schiphol

In de loop van 2019 gaat NS op een aantal rustige uren in de week de Intercity’s Dordrecht – Duivendrecht en Venlo – Schiphol aan elkaar koppelen, waardoor een Intercity Dordrecht – Schiphol – Venlo ontstaat. Voor een aantal reizigers scheelt dit een overstap op Amsterdam Zuid. Rover en de andere consumentenorganisaties hebben positief op het voorstel geadviseerd.

Op dit moment rijdt de Intercity Dordrecht - Duivendrecht op werkdagen en zaterdag overdag door naar Lelystad Centrum. Door deze Intercity in de avond, op zondag en op zaterdagochtend te koppelen aan de Intercity Venlo – Schiphol, hoeven reizigers tussen bijvoorbeeld Leiden Centraal en Utrecht Centraal op deze momenten niet over te stappen in Amsterdam Zuid. Wel betekent dit dat op deze momenten minder Intercity’s rijden tussen Schiphol en Amsterdam Zuid en dat reizigers uit Dordrecht voor bestemming Duivendrecht moeten overstappen op een andere trein of de metro. Dit gaat overigens niet om grote aantallen reizigers, de bestemming Duivendrecht wordt vooral aangedaan omdat de trein hier kan keren.

Rover en de andere consumentenorganisaties hebben positief gereageerd op de nieuwe, doorgaande verbinding. Wel vragen de consumentenorganisaties aandacht voor het behouden van de aansluitingen op Leiden Centraal en Utrecht Centraal, voor de bijsturing bij storingen en uitgedunde dienstregelingen, en voor het goed verzorgen van de reisinformatie voor de op het oog wat onlogische verbinding Dordrecht – Venlo via Schiphol. Ook hebben de consumentenorganisaties gevraagd de aanpassing niet alleen te doen in de avonduren en op zondagochtend, zoals NS had voorgesteld, maar ook op zaterdagochtend en op zondag overdag. NS heeft al deze adviezen overgenomen.

NS verwacht na de zomer te kunnen zeggen of de aansluiting op Amsterdam Zuid van/naar Utrecht verbeterd kan worden op de momenten dat de Intercity uit Dordrecht wel doorrijdt naar Lelystad Centrum.

Dienstregeling, Advies