Skip to main content

10% minder NS-treinen in 2023

NS is voornemens om in het nieuwe jaar de dienstregeling af te schalen met 10% ten opzichte van de dienstregeling 2019, als gevolg van het aanhoudende personeelstekort. De wijzigingen worden ingevoerd per 11 december 2022, maar er worden komend najaar al meerdere treinseries uit de dienstregeling geschrapt.

Voor het afschalen van de dienstregeling loopt een officiële adviesaanvraag. Rover zal zich voor dit advies buigen over de voorgestelde dienstregeling. Hierbij letten we er vooral op dat de dienstregeling nergens onder de ondergrens van 2 treinen per uur komt, en er geen gaten en/of lange overstappen ontstaan door de wijzigingen. Daarbij moedigen wij NS aan om ook te kijken naar andere manieren waarop het beschikbare personeel ingezet kan worden. Het personeelstekort zal de komende jaren aanhouden, en ondanks dit tekort zal het vervoersaanbod moeten groeien.

Rover is niet blij met de plannen van NS, maar deelt wel de mening dat een voorspelbare dienstregeling voor iedereen van groot belang is – zo weten reizigers en personeel waar zij aan toe zijn. Wel is het volgens Rover ook van groot belang dat NS deze veranderingen goed communiceert naar de reizigers. Niet alleen kan het voorkomen dat een trein uit de dienstregeling wordt gehaald of op een andere tijd gaat rijden, het kan ook voorkomend dat de dienstregeling per dag verschillend is. Rover wijst reizigers erop dat het met deze aanpassingen verstandig is om regelmatig de reisplanner te checken.

De afschalingen en nieuwe dienstregeling voor 2023 zijn gebaseerd op het reisgedrag van de afgelopen tijd, deze zou dus ingesteld moeten zijn op spitspieken en andere drukke momenten. Om dit te kunnen monitoren horen wij graag van de reiziger. Laat ons via www.volletreinen.nl weten of, en waar je een te drukke trein tegen bent gekomen.

Dienstregeling