Skip to main content

“Voorkom extra overstappen met meer laadpalen voor bussen”

Rover wil dat er meer laadpalen en grotere accu’s komen voor de elektrische bussen in regio Amstelland-Meerlanden. Hiermee moet worden voorkomen dat reizigers vaker moeten overstappen. De Reizigers Advies Raad (RAR) waarin Rover-afdeling Amstelland-Meerlanden is vertegenwoordigd samen met andere consumentenorganisaties pleit voor deze maatregelen.

Connexxion stapt in regio Amstelland-Meerlanden in de komende twee jaar over op elektrische bussen. Een goede maatregel om het openbaar vervoer nog duurzamer te maken. Helaas heeft het plan een negatief gevolg voor de reiziger zo blijkt uit het vervoersplan 2020: meerdere buslijnen dreigen gesplitst te worden waardoor de reiziger vaker moet overstappen om op zijn bestemming te komen. Zo moet de populaire lijn 300 tussen Haarlem en Amsterdam Bijlmer Arena straks in twee buslijnen worden gesplist.

Reden voor de gesplitste lijnen is het beperkte bereik van de elektrische accu’s waarmee de bussen worden uitgerust. Na 72 kilometer, wat gelijk staat aan ongeveer twee retourritten, moeten de bussen al worden opgeladen. De RAR ziet in haar advies over het Vervoerplan 2020 een eenvoudige oplossing door het plaatsen van meer laadpalen op strategische plekken zoals de eindpunten van de buslijn. Hiermee zou niet alleen extra overstappen voorkomen kunnen worden, maar ook hogere personeelskosten en energieverspilling door het extra heen en weer rijden naar het beperkt aantal laadpunten.

"Uiteraard zijn wij blij dat het openbaar vervoer in onze regio nog duurzamer wordt maar de huidige plannen zijn niet goed voor de reiziger”, stelt Menno Waalewijn van Rover Amstelland-Meerlanden. “Die moet op sommige R-net lijnen straks gaan overstappen omdat de bus halverwege de rit moet stoppen om de accu op te laden. Met grotere accu’s en extra laadpalen op eindpunten in onder meer Kudelstaart, Uithoorn en station Bijlmer Arena, kan dit grote nadeel worden voorkomen".

Dienstregeling, Amstelland-Meerlanden, Duurzaamheid, Advies, Afdelingsnieuws