Skip to main content

Jongeren goedkoper naar België

Vanaf 1 juli krijgen jongeren 30% korting op hun treinritten naar België via Roosendaal en Maastricht. Dit heeft NS besloten na een advies van Rover en de andere consumentenorganisaties.

NS was van plan 20% korting te geven. Omdat de Belgische Spoorwegen 30% korting geeft, heeft Rover geadviseerd op het Nederlandse traject dezelfde korting te geven. NS heeft besloten dit advies over te nemen.

Ouderen krijgen in België ook 30% korting, maar niet op het Nederlandse deel van het traject. Het advies van Rover om deze korting voor ouderen gelijk te trekken, legt NS naast zich neer omdat veel ouderen in Nederland al gebruik maken van een kortingsabonnement.

Kaartautomaten
De nieuwe kortingen zijn alleen online verkrijgbaar. NS kan niet beloven dat ze bij toekomstige updates alsnog beschikbaar komen in de kaartautomaat. Goed nieuws is wel dat de Belgische Spoorwegen recent een aantal Nederlandse bestemmingen hebben toegevoegd aan de NMBS-kaartautomaat. Tot voor kort waren alleen Roosendaal en Maastricht beschikbaar in de Belgische kaartautomaten, terwijl in Nederland wel alle Belgische bestemmingen in de automaat gekocht kunnen worden. De bedoeling is dat alle Nederlandse bestemmingen vanaf 2022 beschikbaar zijn bij alle Belgische loketten en vanaf 2023 in de nieuwe Belgische kaartautomaten.

Grenstoeslag
Voor alle reizigers die bij Roosendaal en Maastricht de grens passeren en een korte rit maken van niet langer dan circa 25 kilometer, blijven de tarieven relatief hoog. Dit komt omdat zowel NS als de Belgische Spoorwegen voor elke rit een minimumtarief hanteren. Hierdoor betaalt de reiziger dit minimumtarief dubbel. Voor lange ritten merkt de reiziger hier niets van maar bij korte ritten kan deze ‘grenstoeslag’ oplopen tot €2,50 per rit. Volgens NS is de oplossing van dit probleem technisch complex. Rover blijft pleiten voor een oplossing. “Door dit soort problemen op te lossen komt de reiziger na de coronacrisis makkelijker terug in de trein”, stelt Rover-directeur Freek Bos. “2021 is het Europese jaar van het spoor, een prachtig moment toch om dit soort drempels binnen een Europese treinreis weg te halen?”

Soms 2 kaartjes goedkoper
NS neemt niet het advies over om een aantal Belgische tickets geldig te maken op de grenstrajecten. Dit zou volgens NS het aanbod onoverzichtelijker maken. Rover adviseert daarom jongeren tot 26 jaar en ouderen die een langere reis in België willen maken (bestemmingen verder dan Antwerpen en Luik) om goed naar het Belgische aanbod te kijken. Vaak zal het voor deze reizigers goedkoper zijn om een los kaartje te kopen vanuit Nederland naar het eerste Belgische station en vanaf daar een dagkaart (Youth Ticket of Senior Ticket) te kopen. Voor frequente reizigers is de Railpass een aantrekkelijke optie.

Tarieven, Internationaal